Motokrosový šampionát začíná ve Vranově

INTER MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY MOTOKROS 2012 odstartuje sezónu závodů pod hlavičkou Českého svazu motocyklového sportu (ČSMS). Úvodní závod čtyřčlenného seriáu se koná ve Vranově u Brna.

Kroky tuzemských motoristických fanoušků do letošní sezóny provází významné organizační změny. Týkají se jednostopých disciplín zaštítěných nově ČESKÝM SVAZEM MOTOCYKLOVÉHO SPORTU. Současná situace nemusí být pro každého z příznivců adrenalinové podívané jednoznačně čitelná, nicméně podstata zůstává stejná: motokros byl, je a nadále bude přitažlivým sportem, plným dramatických momentů s ukázkami jezdecké šikovnosti a odvahy. A tak i letos, pod názvem INTER MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY MOTOKROS 2012, se pojedou celkem 4 závody:

15.4. Vranov
5.7. Moravské Budějovice
2.9. pořadatel doposud neurčen
20.10. Třemošnice

"Pokud se vám zdá situace trochu nenormální, tak jen pro zajímavost, v Belgie je celkem pět motocyklových federací, na rozdíl od těch dvou českých se ale dokáží domluvit", to zaznělo na dnešní TK v Brně. Jinak pod ČSMS nyní s výjimkou trialu spadají všechna odvětví motocyklového sportu. 

Karel Abraham - prezident ČSMS: "Jsem velmi rád, že první “Velká republika” odstartuje právě ve Vranovském žlebu, tedy na trati, která má dlouhou a zajímavou historii a současně splňuje ty nejnáročnější požadavky pro tak krásnou disciplínu, jakou je motokros. Velmi mne těší přístup vranovských pořadatelů a jsem potěšen jejich entuziasmem a nasazením, které vložili do přípravy tohoto podniku. Celý seriál INTER MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY MOTOKROS 2012 by se měl stát vlajkovou lodí závodů pořádaných pod hlavičkou Českého svazu motocyklového sportu.

Ale není vše jen o motokrosu. ČSMS je českou sportovní autoritou pro všechna motocyklová odvětví, jakými jsou silniční závody motocyklů, závody na přírodních okruzích, soutěže endura, závody supermota, ploché dráhy a doufáme, že v brzké době i trialu a sportovní mototuristiky. Naším zájmem je, po letech stagnace, pomoci všem odvětvím motocyklového sportu a zbavit je „puncu popelky” mezi sporty v České republice. Naše kroky povedou k výrazné medializaci všech podniků, které se jedou pod hlavičkou ČSMS, a to mimo jiné i díky mediálnímu partnerství s TV NOVA.
"
TV Nova bude přenášet všechny čtyři motokrosové závody a dále osm dalších podniků pořádaných ČSMS napříč všemi disciplínami, tedy třeba Memoriál Františka Šťastného nebo dva silniční závody na přírodních okruzích, vždy ve 30 minutovém záznamu.

Ing. Jan Juřička ze společnosti Forsage: "Letošní rok bude složitý, ale musíme ho nějak přečkat, rozhodující bude rozhodnutí FIM na podzim tohoto roku. Šampionát pod záštitou Českého motocyklového svazu představuje na tuzemské motoristické scéně absolutní novinku. Základním modelem je rozdělení republikového mistrovství ČSMS na "Velké mistrovství" (VK) = Třída 85 ccm + MX2/Junior + MX3-Open a "Malé mistrovství" (MM) = Třída 65 ccm + Ženy + Veterán + Open (otevřený volný závod). "Velké mistrovství by se mělo stát nejen "vlajkovou lodí" závodů v rámci motokrosu, ale díky dosavadní pozici snad i "výkladní skříní".

Skladba kalendáře nově vypsaného seriálu Inter Mistrovství České republiky Motokros 2012 nebyla vůbec snadnou záležitostí, neboť snaha vyvarovat se termínových kolizí například se závody mistrovství světa MX3, stávajícího mezinárodního mistrovství republiky či s podniky německého a rakouského šampionátu se nakonec s výjimkou jednoho termínu podařilo (Vranov versus MS Castelnau de Levis ve Francii).

Diváci ve Vranově tak uvidí motokrosaře z České republiky, Slovenska, Francie, Rakouska, Slovinska a možná i jiných evropských zemí.
Favoritem třídy MX2 bude v dresu jihomoravského týmu Osička MX Marek Sukup (loni celkově třetí) a nová akvizice tohoto týmu Petr Smitka, tedy jezdec se zkušenostmi z mistrovství světa. Do předních pozic se jistě budou tlačit Brňan Milan Špičák, loňské překvapení Miroslav Jiránek, Václav Haas, David Kosmák či Roman Hanousek s Davidem Soldátem. Obhájce titulu Josef Kulhavý zasáhne do šampionátu až druhým podnikem v Moravské Třebové. 
Favorizovaná role náleží týmu Osička MX také v případě třídy MX3-Open. Loni v českém šampionátu "bramborový" Jiří Čepelák v barvách ambiciozní jihomoravské stáje bude ze všech sil usilovat o návrat na předloňský trůn. Ovšem největšího soupeře bude mít ve vlastní stáji, neboť Francouz Florent Richier přešel právě do této kubatury. Tento francouzský motokrosař je předloňský mezinárodní mistr České republiky a loňský vicemistr MX2 a ačkoliv má z francouzského šampionátu aktuálně lehce zraněné rameno a nohu, tak je určitě velkým favoritem. Při absenci Martina Michka a Petra Bartoše (start na MS v MX3 ve Francii) budou ve Vranově chtít vybojovat co nejvíce bodů Michal Kadleček, David Čadek, Michal Votroubek, domácí Vojtěch Brumla a Petr Stloukal. A také velmi rychlý Rakušan Manuel Obermaier, který pojede za Motorsport Chýnov s dvoutaktním motocyklem KTM.

Startovní pole Inter Mistrovství České republiky Motokros 2012 pojede ve Vranově nejen o body do šampionátu, ale také o nadstandartní finanční prémie. Celkově bude ve Vranově vyplaceno 280.000 CZK. A za Holeshot - získává ho jezdec, který jako první přetne v první zatáčce vyznačenou čáru - je připravena zvláštní prémie: náramkové švýcarské hodinky Invicta v hodnotě 7 tisíc korun.

Součástí je rovněž ČSMS organizované tkzv. Malé mistrovství České republiky. Seriál je určen pro třídy 65 ccm, Ženy a Veterán, navíc pořad každého podniku obohatí volný závod třídy Open.

Kalendář Malého mistrovství ČR: úterý 8.5. Dubňany u Hodonína, neděle 24.6. Ledeč nad Sázavou, sobota 25.8. Tanvald, sobota 29.9. Vranov.  

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist