Zemřel Bence Szvoboda

Následkům těžkého zranění, které utrpěl v neděli při závodě v Pacově, ve středu 14.června podlehl Bence Szvoboda, motokrosový jezdec z Maďarska. K nehodě došlo v první jízdě Mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu. Nezaviněnému střetu s těsně jedoucím jezdcem po pádu Svobody nešlo zabránit, následovala okamžitá reakce traťových komisařů. Zraněnému byla bezprostředně poskytnuta lékařská pomoc, do nemocnice ho přepravila letecká záchranná služba.

Jednatřicetiletý Bence Szvoboda byl desetinásobným mistrem Maďarska, dvojnásobným mistrem České republiky a rakouským juniorským šampionem.

Jeho vášeň pro motokros startovala v jeho osmi letech, kdy mu rodiče pořídili automatickou motokrosovou motorku, se kterou se naučil jezdit na dvoře jejich domu v Balatonberény. O rok později se už začal účastnit prvních závodů.

Mistrovských titulů získal ve všech mládežnických i dospělých kategoriích maďarského šampionátu, v jednotlivcích a týmech, celkem patnáct. Vynikající výsledky měl i na mezinárodním poli. V roce 2007 se stal rakouským juniorským šampionem, v roce 2011 získal body v mistrovství světa, v roce 2014 se postavil na stupně vítězů ve Velké ceně Itálie mistrovství Evropy a v roce 2017 se stal mistrem ČR MX2. V roce 2018 jako druhý maďarský závodník vyhrál závod v královské kategorii série ADAC MX Masters a také v nejvyšší kategorii rakouského, slovenského, českého a maďarského šampionátu. V roce 2019 pak v kategorii MX1 získal titul mistra České republiky, kde byl velmi oblíbený a měl spoustu fanoušků.

Čest jeho památce.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist