Mladá motokrosařka se chystá i na závody v rámci světového mistrovství

V rámci výstavy Motocykl v pražských Holešovicích představila na pódiu návštěvníkům svůj nový stroj a plány pro letošní sezonu nadějná mladá závodnice Kristýna Vítková. Kristýna je sice vzrůstem malá, ale na trati dokáže pojezdit i zkušené borce, a ačkoliv v začátcích zkoušela i FMX, nakonec dala přednost právě motokrosovým závodům. Kristýna si udělala čas, a tak jsem mohl tuto sympatickou jednadvacetiletou závodnici vyzpovídat.

Na jakým stroji jezdíš a o jakou kategorii se jedná?

Jezdím dvěstěpadesátku Yamahu, čtyřtakt. Jezdím kategorii žen, přičemž je tato kategorie vypsaná jak v rámci mistrovství světa, tak v rámci mistrovství republiky, a když mám zrovna volný víkend, tak jedu i s klukama krajský přebor.

Jak dlouho se tomuto sportu věnuješ a v kolika letech si začala jezdit na motorce. Jezdíš i na něčem jiném, než je motokrosová motorka?

Začala jsem v roce 2007 v 10-ti letech, takže tohle už bude moje 11 sezona. Když zrovna nejezdím motokros, tak mám té motorky občas i dost, takže autem je to pro mě lepší (smích).

Jaký je tvůj dosud nejlepší výsledek a za jaký tým jezdíš?

Jezdím za Yamaha Čepelák Racing team. Můj nejlepší výsledek byl v sezoně 2016, kdy jsem brala 2. místo na mistrovství republiky a začala jsem jezdit s novým týmem. Minulý rok se mi tolik nepovedl, protože jsem měla shodně bodů se závodnicí na 3. místě a nakonec jsem skončila celkově čtvrtá. Za dobrý výsledek ale rozhodně považuji sbírání prvních bodů na mistrovství světa v Lokti v roce 2017.

Jaké pojedeš soutěže v letošní sezoně a jak probíhá samotná příprava?

Prioritou je pro mě mezinárodní mistrovství České republiky žen a ráda bych se zúčastnila mistrovství světa, které startuje 7. dubna v Itálii, tak uvidíme, jak to půjde. Jako doplňkové závody k tomu beru krajský přebor. No a moje příprava. V říjnu končí sezona, takže listopad mám volný a v prosinci zase začíná příprava tím, že chodím do fitka, chodím běhat, jezdím doma na kole, protože v zimě to venku moc nejde a chodím plavat.

A ty už se tím ježděním živíš, nebo je to bráno jako hobby sport?

Musím k tomu ještě chodit do práce, jmenuje se to PuzzlePasta, kde vaříme těstoviny v otevřeném prostoru. Takže v zimě tam chodím normálně od pondělí do pátku a v létě mám úlevy, kdy tam mohu chodit méně podle naplánovaných závodů. Motokros tedy profesionálně nedělám, ale už je to na takové úrovni, abych se mohla účastnit mistrovství republiky a mistrovství světa.

Máš v týmu lidi, kteří ti s tím nějak pomáhají?

Kolem je spousta lidí, ale nejvíc mi pomáhá táta. Potom je to Jirka Čepelák, který mi staví tréninkové plány, radí mi, jak mám na té motorce jezdit a pomáhá i s věcmi okolo. Musím také podotknout, že chodím i na masáže kvůli rehabilitaci. Ve fitku mám skvělý kolektiv, kde mi pomáhají se připravovat na tu sezonu, takže to určitě není jen o mě a o tátovi.

Jak to máš s volným časem a čemu se věnuješ kromě motokrosu? Podle toho, co si mi řekla, máš vůbec čas si zajít s kamarády třeba někam posedět, nebo si prostě každý víkend na závodech a v týdnu se připravuješ ve fitku?

Já se moc nechodím bavit, když už mám volno, tak jsem se naučila spíš hodně spát, protože jsem opravdu unavená. Já přijdu z práce a jdu hned plnit tréninkový plán, což je teda buď běhání, nebo fitko, vyspím se a jdu zase do práce a takhle je to pořád. No a na jaře začnou závody, takže jdu do práce, jedu na závody, pak jdu běhat. No, takže asi každý chápe, že když mám trochu volno, tak jsem radši doma a můžu odpočívat.

Jak to všechno financuješ? Je to drahý sport a každá sezona něco stojí. Máš nějaké sponzory, nebo si to musíš platit ze svého?

Hodně nám pomáhají sponzoři, které máme kolem sebe. Kdybych to dělala tak, že bysme byli na nule, tak bych mohla i říct, že to dělám profesionálně. Tím, že chodím do práce, táta chodí do práce, tak si pomáháme i z téhle strany. Sponzoři nám sice dají nějaké peníze, ale hlavně si to musíme financovat my, protože v České republice obecně je to dost špatný se sponzoringem motokrosu. Když si to vezmu zpětně, tak bych řekla, že ta podpora docela upadá.

Kolik holek jezdí mistrovství republiky a kolik svět?

Na mezinárodním mistrovství České republiky se nás schází kolem 25 holek, což je výborný, protože někdy v roce 2009, kdy začínal ženský motokros, tak tam bylo kolem 3-5 holek, takže v tomhle jsme se určitě posunuli. Na té světové úrovni tam přijede 60 holek a 40 je na startu, ten zbytek jede domu.

Dá se vůbec konkurovat holkám z Francie, Rakouska, které mají úplně jiné podmínky, lepší tratě, nebo je to spíše o tom, že si to člověk vyzkouší a sbírá zkušenosti?

Já jsem teď ve fázi, že hlavně sbírám zkušenosti, kdy minulý rok se mi konečně povedlo bodovat na mistrovství světa, což už beru jako úspěch, protože jezdit kolem 20. místa mezi 60 holkama je myslím fajn. Chtěla bych se ale posunovat dál, aby to nebylo jen o tom, že získám nějaké body, ale dosáhnout i nějakého lepšího umístění, kdy ale samozřejmě na tu top špičku zatím nemám.

Chceš to směřovat k tomu, abys měla i na špičku, nebo to prostě bereš tak, že tě to baví a čím lepší umístění, tím lépe?

Určitě bych chtěla být nejlepší, ale taky vím, že na to nemám a ta špička je prostě někde jinde. Myslím, že úspěch u mě bude, když budu jezdit kolem 15. místa.

A co se týče republiky?

Tam bych chtěla být do 3. místa.

I přes úspěchy a sbírání zkušeností může motokros také dost bolet. Máš za sebou nějaký těžký pád, kdy si třeba i přemýšlela o tom, že ježdění necháš?

V roce 2013 jsem si zlomila první a druhý krční obratel. Paradoxem bylo, že to nebylo na motorce, ale na kole. Pauza byla asi 7 měsíců a nebyl to lehký návrat. Měla jsem samozřejmě i nějaké úrazy na motorce, ale nikdy to nebylo nic vážnějšího, než ty obratle. O skončení ježdění jsem ale nikdy nepřemýšlela.

Kde tě mohou diváci a fanoušci vidět na závodech?

1. dubna se jede republika na trati v Kaplicích. Určitě budu ráda za podporu.

Budeme držet palce a ať se ti daří.

Informace o redaktorovi

Karel Novák - (Odebírat články autora)
Radek Lavička - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 1 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
mafil111 přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist