ISDE 2018: Češi po prvním dnu osmí

V Chile v pondělí začala endurácká olympiáda. 93. ročníku Šestidenní – ISDE se účastní 30 zemí a 650 jezdců, jede se v okolí Viña del Mar v regionu Valparaíso. Po prvním dnu se v čele nejprestižnější soutěže World Trophy seřadili favorité: USA, Austrálie a Španělsko, pátí jsou obhájci titulu Francouzi a osmí Češi.

Mezinárodní šestidenní motocyklová soutěž ISDE 2018 se do Chile vrací podruhé v historii. Premiéru si tu odbyla před jedenácti lety ve městě La Serena. Tentokrát se pojede o 500 kilometrů jižněji, kolem přímořského města Viña del Mar, 137 kilometrů od hlavního města Santiaga. V Chile se letos představí 650 jezdců z celého světa ve Světové trofeji, Juniorské světové trofeji, Světové trofeji žen a klubové soutěži. V českých barvách nastoupií do Světové trofeje Patrik Markvart, Kryštof Kouble, Jaromír Romančík a Jiří Hádek. Manažerem reprezentačního Trophy týmu je stejně jako v minulých letech vítěz Šestidenní z roku 1978 a současný předseda Svazu endura AČR Jiří Pošík. Letos se opět měnila pravidla, ze čtyřčlenného týmu se budou v každé etapě započítávat je tři nejlepší výsledky a ne všechny, jako tomu bylo dosud. Šestidenní jako tradičně neoficiálně začala v sobotu průvodem a představením týmů.

Mezi přihlášenými jezdci a týmy je většina z Jižní Ameriky: představí se Německo, Argentina, Austrálie, Bolívie, Brazílie, Chile, Kolumbie, Ekvádor, Slovensko, Španělsko, Spojené státy, Estonsko Finsko, Francie, Guatemala, Maďarsko, Itálie, Japonsko, Mexiko, Paraguay, Peru, Polsko, Portugalsko, Velká Británie, Česká republika, Švédsko, Švýcarsko, Uruguay a Venezuela. Prezident FIM Vito Ippolito před startem vyzdvihl neobyčejný význam a velikost celé akce: „ISDE má v mezinárodním motocyklovém kalendáři nepřehlédnutelný význam. Tvrdá práce všech zúčastněných, jezdců, týmů, organizátorů a dobrovolníků, což představuje více než 5000 lidí, je neocenitelná. Závody nejlepších enduro jezdců z celého světa i ryzích amatérů  jako vždy nadchnou všechny motocyklové nadšence," uvedl.

World Trophy Team České republiky skončil vloni ve Francii po ošklivém pádu Patrika Markvarta třináctý, Letos to budou chtít naši určitě napravit. Po prvním dnu Šestidenní v Chile se drží na osmém místě. Čtveřice Jaromírít  Romančík, Patrik Markvart, Jiří Hádek a Kryštof Kouble ztrácí v boji o Světovou trofej na nejrychlejší Američany 4:15 minuty. Nejlepšího času dosáhl v pondělí přes pád a odřený loket Kouble, který obsadil v absolutním pořadí 20. místo. Do celkových výsledků se nezapočítával Hádkův výkon. Za Američany, kteří jedou v hvězdné sestavě Sipes, Robert, Baylor a Bell, jsou druzí se ztrátou čtyř sekund Australané. Třetí Španělsko ztrácí už přes minutu. Soutěž juniorů jsme kvůli vysokým nákladům na cestu do Jižní Ameriky neobsadili. Mezi mladíky vede po prvním dnu Itálie před Francii a USA. 

I přes velkou vzdálenost na motocyklové olympiádě nechybí zastoupení České Republiky i v klubové soutěži, kde jako jediný tým bude hájit naše barvy Motosport Bozkov. "Účast na tomto závodu byla dlouho velkou neznámou, ba i dokonce nezvladatelný úkol, nakonec po dlouhých domluvách jsme se rozhodli, že budeme pokračovat v nepřerušené éře startů na šestidenní. Motosport Bozkov vysílá do Chile jeden tým ve složení Tomáš Koucký, Robert Friedrich a Milan Kottek. Bohužel si Jakub Koucký při závodech ve Vysokém nad Jizerou poranil zápěstí a jeho zdravotní stav nás donutil sehnat náhradníka Roberta Friedricha. Jelikož je to mimo evropskou unii, bylo pro nás nejjednodušším řešením využít nabídky zapůjčení motocyklů u tovární značky GAS GAS. Tento krok nám hodně usnadní situaci, jelikož máme kompletní zajištění od Gas Gasu, což zahrnuje servis motocyklů a zajištění časových kontrol," uvedl před odletem Tomáš Koucký z Motosportu Bozkov, který první den zakončil na 23. místě.

Výsledky ISDE 2018 zde

http://www.fim-isde-live.info/

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
DutchTT přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist