Drama na Šestidenní: Švédové přišli poslední den o trofej

Američané vyhráli ve velkém stylu 97. ročník Šestidenní (ISDE) v argentinském San Juanu v nejprestižnější soutěži World Trophy týmů. Ale soutěž juniorů, kterou od prvního dne suverénně vedli Švédové, zažila poslední den šokující drama, když nejlepšímu jezdci Tre Kronor Albinu Norrbinovi selhal motocykl a jeho tým se propadl z prvního na třetího místo. World Junior Trophy tak získali Francouzi, Češi si odvážejí páté místo.

Ještě jeden den a máme to v kapse, jen neudělat zbytečnou chybu, uvedli Švédové v pátečním rozhovoru. A těšili se, že se zase jako země prosadí v endurovém světě, když poslední Stříbrnou vázu vyhráli ve Španělsku v roce 2016. Ale poslední překážka k úspěšnému projetí cílem může být ta nejtěžší. Stroj Fantic Albina Norrbina (malý snímek vpravo) se rozhodl pokazit natěšeným Skandinávcům slavnostní párty a to ve chvíli, kdy měli v čele soutěže dvacetiminutový náskok. Zběsilé snahy o nastartování motocyklu, a pak dokonce týmové úsilí dotlačit motorku do cíle, byly nakonec zbytečné. Švédští junioři nabrali při závěrečném motokrosu velkou ztrátu, skončili až sedmí a v konečném pořadí propadli z prvního na třetí místo. Závadou byl údajně zadřený píst. Nutno připomenout, že podobná věc se Norrbinovi stala už vloni, ale hned první den. Letošní triumf tak spadl do rukou Francouzů, druhé místo patří Američanům. „Je úžasné vyhrát Šestidenní," uvedl Francouz Thibaut Giraudon (Sherco). "Nemůžeme dostatečně poděkovat našemu týmu za neustálou podporu, kterou nám celý týden poskytoval. Samozřejmě nás mrzelo, když jsme viděli, že švédský tým skončil tak nešťastně, ale někdy to tak v závodění chodí. Cítíme s nimi, ale také jsme nadšeni, že můžeme oslavit toto vítězství."

Češi zajeli motokros báječně, hlavně Jaroslav Kalný se 16. místem vyrovnal světové špičce. Obsadili třetí pozici, ale k dalšímu vylepšení už tak dobrého výsledku ze Šestidenní 2023 to nestačilo. Skončili pátí za domácí Argentinou, jejíž jezdce hnaly dopředu tisíce fanoušků kolem trati. 

"V sobotu na všechny jezdce čekal závěrečný motokros. To je výsostná disciplína Jaroslava Kalného, který se na něj velice těšil. Robert i Zdeněk věděli, že nemá smysl nějak zásadně riskovat a jejich bolavá těla chtěli hlavně v pořádku dovézt do cíle. Na startovní žebřík se postavilo 28 jezdců, kteří bojovali v rámci Junior Trophy. Jaroslav Kalný nezklamal a po vydařeném startu se držel na druhém místě. Závod vypsaný na deset kol, tedy na cca 20 minut, byl nešťastný pro švédskou juniorskou výpravu. Tento tým vedl Junior Trophy od začátku celé Šestidenní, ale bohužel jeden Švéd utrhl třmen přední brzdy na svém stroji a druhému v polovině závodu vypověděl službu motocykl. Právě v polovině závodu Jaroslav Kalný vedl celé závodní pole. Závod nakonec dokončil na čtvrtém místě. I díky tomu Czech Junior Team v závěrečném motokrosu vybojoval třetí místo a Jaroslav Kalný skončil 16. celkově mezi všemi jezdci Trophy týmů, včetně jezdců World Trophy," napsal Czech Enduro Team.

Víc informací o českém týmu a videa najdete zde:

https://www.facebook.com/czechenduro.cz/?locale=cs_CZ

https://www.instagram.com/explore/tags/czechenduroteam/?next=%2Fpatriciapardo_tv%2F&img_index=1

Američan Dante Oliveira porazil o tři sekundy v závěrečném motokrosu zprvu vedoucího Josepa Garciu a podtrhl tak vítězství svého týmu ve World Trophy týmech, teprve třetí v historii. Všichni čtyři zámořští jezdci se umístili v Top 10 celkově. Hvězdný Taylor Robert si prožíval v cíli emoce navíc, když oznámil ukončení své bohaté profesionální kariéry.  "Byl to pro nás týden snů," řekl emotivně Robert. „Každý den jsme udělali všechno správně a vždy jsme se snažili mít naše čtyři jezdce co nejvíce v první desítce. Byla to pro mě neuvěřitelná cesta. Pomohl jsem USA vyhrát naši první Šestidenní v roce 2016 a teď to byla moje poslední. Je mi smutno, že tato kapitola končí, ale jsem rád, že jsem odešel na vrcholu. Šestidenní je neuvěřitelný závod!“

Absolutní pořadí jednotlivců patří fenomenálnímu Španělovi Garciovi (KTM), který za šest dní najel na Itala Andreu Veronu (GasGas - E2) více než minutu. Jako třetí se umístil právě Oliveira. Za Američany skončili na pódiu Francouzi (ztráta 17 minut) a Britové (18 a půl minuty). Do USA cestuje i další trofej, a to ze soutěže žen. Získaly ho s obrovským náskokem Brandy Richardsová (KTM), Korie Steedeová (KTM) a Rachel Gutishová (GasGas). Klubovou soutěž vyhrál XC Gear ve složení Josh Toth (GasGas), Ryan Surratt (Honda) a Austin Serpa (KTM). Na 16. příčce dojel slovenský tým Gottbros s jezdci Martinem Gottvaldem, Norbertem Jagerem a Petrem Borkovcem.  Příští Šestidenné se jede za rok ve Španělsku.

Kompletní výsledky Šestidenní najdete zde (vpravo nahoře přepněte na DAY 6)

https://fim-isde.com/2023-results/

):

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Marek Vincík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist