Řečtí bohové přáli Salminenovi, Meovi a Nambotinovi

Endurové MS se už přehouplo přes svou polovinu a ke svému pátému závodu zavítalo na úpatí řeckých hor, kde podle pověstí sídlili antičtí bohové. Okolo města Kalampaky vytvořili pořadatelé fantastické tratě, které nejvíc svědčily Finu Salminenovi (E1), Francouzi Meovi (E2) a jeho krajanovi Nambotinovi (E3).

Devadesátičlenný konvoj seriálu 2011 Maxxis FIM Enduro World Championship si podmínky a organizaci v Řecku nemohl vynachválit. „Trasy byly krásné, ale také náročné. Bylo tady hodně speciálek, které navazovaly jedna na druhou. Speciální Enduro test byl dlouhý téměř jedenáct minut a po celý ten čas jste musel zůstat stoprocentně soustředěný. A do toho ta řecká vedra, teploty šplhaly až k pětatřicítce, a to jsme byli každý den osm hodin v sedle,“ vyprávěl Ital Alessandro Botturi, jezdec fabriky Gas Gas. Šokujícím překvapením byly výkony totálního nováčka v seriálu mistrovství světa, Američana Kurta Caselliho, kterého na tovární 500 EXC ve třídě E3 nasadila KTM. V nejsilnější světové konkurenci obsadil tento dravec čtvrté a druhé místo!

Sobota:

Po nešťastném výpadku v posledním závodě v Turecku se zadařilo ve třídě E3 továrnímu jezdci Gas Gasu Christophe Nambotinovi. Francouz po horských kamenitých cestách doslova létal. Vedl od startu až do cíle a skvěle využil toho, že měl favorizovaný Fin Mika Ahola pomalý rozjezd do závodu. "Až na jeden malý pád šlo všechno báječně a motocykl šlapal bez jediného problému. Je to skvělá Grand Prix, věřím, že vyhraju i zítra a završím tak double,“ uvedl po dojezdu v depa Nambotin. Čtyřnásobný mistr světa a lídr šampionátu Ahola se v průběhu dne zmátořil, neustále zrychloval, ale o třetí místo musel svést těžký souboj s výše zmíněným Američanem Casellim. Toho o první bednu v MS nakonec připravilo drobné zaváhání na posledním Enduro testu. Druhý skončil Švéd Joakim Ljunggren na továrním Husabergu, který zajel nejrychlejší čas ve třetím kole „Jel jsem výborně hlavně v extrémním a crossovém testu, ale výsledné druhé místo jsem přece jen nečekal,“ řekl Ljunggren.
V E2 se schylovalo k velkému překvapení, když prakticky celý den vedl francouzský jezdec Husabergu Pierre Alexandre Renet. V posledním kole ale přišlo trpké zklamání. „Můj motor začal najednou během extrémního testu ztrácet výkon. A bylo to pořád horšího. Nakonec jsem ani nemohl vyjet kopec. Je to velké zklamání,“ uvedl Renet, který nakonec ani nedokončil den. Vítězství tak doslova spadlo do klína obhájci titulu, francouzskému jezdci Antoine Meovi na husqvarně. Další várku své letošní těžce vysvětlitelné smůly si zase vybral Johnny Aubert. Francouzský tovární jezdec KTM upadl na crossovém testu, znovu nasedl a vyrazil na trať, ale vzápětí omdlel a cíl závodu neviděl. V E1 zvítězil Fin Juha Salminen (Husqvarna), i když po startu chvíli vedl jeho krajan a týmový partner Matti Seistola.

Neděle:

Druhý den se teploty vyšphaly dokonce až na 37 stupňů a možná i to zapříčilo odpadnutí 40 procent jezdců, většinou šlo o poruchy motorů a pérování, které ničily díry, výmoly a kameny na trasách. A tak z velkých jmen nedojeli například Julien Gauthier (FRA - TM) v Enduro 1, Sébastien Guillaume (FRA - HVA) v Enduro 3, Simone Albergoni (ITA – HVA) a také nešťastník ze soboty Pierre Alexandre Renet (FRA - HUSABERG), který odstoupil s podobnými problémy jako první den. Hovoří se o poruše vstřikování. Antoine Meo nakonec udělal double, když v neděli musel bojovat až do konce se Španělem Cristobalem Guerrerem (KTM), který jezdí celou sezonu velmi vyrovnaně a je po Řecku překvapivě nejvýše postaveným jezdcem KTM v průběžném hodnoceni MS.  Johnny Aubert už vůbec nevyrazil na trať a hovoří se o tom, že si od závodění bude muset nejméně dva měsíce odpočinout. 
Králem řecké Velké ceny byl ale určitě Christophe Nambotin, který jak v sobotu slíbil, dokonal o den později double. "Je to můj první double v kariéře, takže tímto považuji své odpadnutí v Turecku za zapomenuté. Mým cílem je teď vyhrát do konce seriálu co nejvíce závodů, titul si už Ahola určitě pohlídá," pochvaloval si tovární jezdec Gas Gasu. Kurt Caselli dojel na fantastickém druhém místě a připsal si tak i skalp ostříleného šampiona Aholy. "Na podobné podmínky jsem zvyklý z Ameriky a horko se mi dnes zdálo být snesitelněnjší než včera. Trochu jsme upravili pérování, které bylo uděláno na míru Davidu Knightovi, a ta změna mi hodně pomohla. Samozřejmě, z výsledku jsem šťastný, zvlášť když jsem si na motorku teprve zvykal. Už se nemůžu dočkat dalšího závodu," řekl nováček v depu Grand Prix. O třetí místo se poprali Joakim Ljunggren a a Mika Ahola, šťastnější byl nakonec finský veterán. V E 1 zopakoval své vítězství Juha Salminen a způsobil tak málo vídaný moment, že ve všech třídách si vítězové připsali doubly.

Výsledky z Řecka:

E1, sobota:
1 SALMINEN Juha FIN HVA
2 THAIN Rodrig FRA HM-HONDA
3 SEISTOLA Matti FIN HVA
4 REMES Eero FIN KTM
5 DEPARROIS Nicolas FRA KAWASAKI
6 SANTOLINO Lorenzo ESP KTM

E1, neděle:
1 SALMINEN Juha FIN HVA
2 SEISTOLA Matti FIN HVA
3 REMES Eero FIN KTM
4 THAIN Rodrig FRA HM-HONDA
5 DEPARROIS Nicolas FRA KAWASAKI
6 SANTOLINO Lorenzo ESP KTM

Průběžně E1:
1 SALMINEN Juha FIN HVA 239
2 SEISTOLA Matti FIN HVA 198
3 REMES Eero FIN KTM 198
4 THAIN Rodrig FRA HM-HONDA 169
5 SANTOLINO Lorenzo ESP KTM 145
6 DEPARROIS Nicolas FRA KAWASAKI 139

E2, sobota:
1 MEO Antoine FRA HVA
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM
3 ALBERGONI Simone ITA HVA
4 BASSET Antoine FRA YAMAHA
5 GOBLET Jean-françois BEL YAMAHA
6 REIS Goncalo PRT HM-HONDA

E2, neděle:
1 MEO Antoine FRA HVA
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM
3 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS
4 BASSET Antoine FRA YAMAHA
5 GOBLET Jean-françois BEL YAMAHA
6 LEOK Aigar EST TM

Průběžně E2:
1 MEO Antoine FRA HVA 232
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM 183
3 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS 178
4 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG 152
5 ALBERGONI Simone ITA HVA 140
6 BASSET Antoine FRA YAMAHA 140 

E3, sobota:
1 NAMBOTIN Christophe FRA GAS-GAS
2 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
3 AHOLA Mika FIN HM-HONDA
4 CASELLI Kurt USA KTM
5 SALVINI Alex ITA HVA
6 MENA Oriol ESP HUSABERG

E3, neděle:
1 NAMBOTIN Christophe FRA GAS-GAS
2 CASELLI Kurt USA KTM
3 AHOLA Mika FIN HM-HONDA
4 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
5 SALVINI Alex ITA HVA
6 MENA Oriol ESP HUSABERG

Průběžně E3:
1 AHOLA Mika FIN HM-HONDA 234
2 NAMBOTIN Christophe FRA GAS-GAS 201
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG 187
4 TARKKALA Marko FIN HUSABERG 163
5 MENA Oriol ESP HUSABERG 151
6 GUILLAUME Sebastien FRA HVA 128

Junioři, průběžně:
1 JOLY Jérémy FRA HM-HONDA 203
2 ROMAN Mario ESP KTM 189
3 HELLSTEN Antti FIN KTM 174
4 MANZI Jonathan ITA KTM 165
5 FORTUNATO Benoit FRA YAMAHA 159
6 DUMONTIER Romain FRA YAMAHA 153

Ženy, průběžně:
1 PUY Ludivine FRA GAS-GAS 100
2 SANZ Laia ESP HM-HONDA 88
3 DUFRENE Blandine FRA GAS-GAS 80
4 PETRICK Heike DEU KTM 60
5 GIMBERT Marion FRA KTM 60
6 JONSSON Jessica SWE GAS-GAS 51

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist