Meo si v Jerezu udržel neporazitelnost

Sotva opustili areál okruhu v Jerezu silničáři, nastěhovali se tam enduráci. Na prašných a často kamenitých tratích v Andaluzii si to rozdávají o body ve druhém podniku seriálu Maxxis FIM Enduro World Championship 2015.

Ozdobou prvního dne Velké ceny Španělska byl dramatický souboj ve třídě E2. Postarali se o to hlavně Antoine Meo na tovární KTM a obhájce titulu Pela Renet na Husqvarně. Oba Francouzi si nedali zadarmo ani metr trati, o čemž svědčí i fakt, že dva testy před koncem byl mezi nimi rozdíl pouhých šest desetin sekundy. Vše rozhodl závěrečný cross test, na kterém Renet havaroval a ošklivě si narazil žebra. To zahrálo do karet Meovi, který tak získal už třetí vítězství v sezoně za sebou a udržuje si letošní neporazitelnost. „Ta bitva mezi mnou a Pelou byla neuvěřitelná. Bylo to velmi těsné až do konce. Vyhrát mohl kdokoli z nás. Bohužel on ale udělal v závěru chybu a upadl. Vůbec se tomu nedivím, jeli jsme opravdu hodně přes limit,” uvedl v cíli Meo. Renet ještě stihl dojet druhý, poslední místo na bedně bral mistr světa z roku 2013 Ital Alex Salvini na Hondě. Ačkoli chvílemi držel fantastické tempo vedoucího dua, ukončil den se ztrátou 14 sekund na vítěze. Bez podia, ale alespoň čtvrtý, skončil další z favoritů této třídy Francouz Johnny Aubert na Betě. Až pátý byl nejlepší Španěl Jaume Betriu (Husqvarna). 
Podobná bitva dvou jezdců o vítězství se rozhořela i v silnější třídě Enduro 3. Jejími protagonisty byli obhájce titulu Australan Matt Phillips (KTM) a Francouz Mathias Bellino na Husqvarně. Phillips překvapivě nestíhal v úvodním závodě mistrovství světa, nyní už ale byl v plné formě. S Bellinem si neustále měnili pozice, na konci dne měl více štěstí a jezdeckého umu Bellino. „Bylo to hodně těsné, tak se mi to líbí. Matt byl po propadu v Chile hladový po vítězství, ale já se nechtěl vzdát bez boje. Po každém kole vedl někdo jiný. V tom posledním jsem prostě sebral poslední síly, ještě přidal a bylo z toho vítězství. Naštěstí pro mne k tomu přispěla i malá chybička mého soupeře. Z toho vítězství jsem velice šťastný,“ řekl Bellino. Na podiu stáli zástupci tří různých fabrik, protože na bronzový stupínek vystoupil Ital Manuel Monni, sedlající TM. Zklamal tolik v Chile úspěšný Fin Matti Seistola (Sherco), tentokrát až čtvrtý před Estoncem Aigarem Leokem na dalším motocyklu TM. Bellino vede třídu E3 i celkově.
Nejslabší třída Enduro 1 už nebyla tak dramatická, protože ji zcela ovládl loňský šampion Francouz Christophe Nambotin. Jezdec továrního týmu KTM od rána nenašel na trati žádného soupeře a zajel nejrychlejší časy na všech testech. Vyhrál o téměř minutu před Finem Eerem Remesem (TM), třetí místo vybojoval domácí oblíbenec Cristobal Guerrero (Yamaha). „Byl to skvělý den, podařilo se mi jet zcela bez chyb. Vyhrál jsem všech 11 testů, to se myslím ještě nikomu ve třídě E1 nepodařilo,“ pochvaloval si v cíli Nambotin, který si po prvním španělském dnu zvýšil svůj náskok v čele seriálu na sedm bodů před Remesem. V rámci GP AMV Seguros of Spain si odbyly svou letošní premiéru ženy, triumf si připsala favoritka číslo jedna Leia Sanz za Španělska, nově po přestupu od Hondy na stroji KTM. Mezi juniory se prosadil talentovaný Brit Jamie McCanney na Husqvarně.
 

Výsledky prvního dne (celkové výsledky uvedeme až po druhém dnu):

E1:
1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 REMES Eero FIN TM
3 GUERRERO Cristobal ESP YAMAHA
4 SANTOLINO Lorenzo ESP SHERCO
5 BOURGEOIS Marc FRA YAMAHA

E2:
1 MEO Antoine FRA KTM
2 RENET Pierre Alexandre FRA HVA
3 SALVINI Alex ITA HONDA
4 AUBERT Johnny FRA BETA
5 BETRIU Jaume ESP HVA 

E3:
1 BELLINO Mathias FRA HVA
2 PHILLIPS Matthew AUS KTM
3 MONNI Manuel ITA TM
4 SEISTOLA Matti FIN SHERCO
5 LEOK Aigar EST TM 

Junioři:
1 MCCANNEY Jamie GBR HVA
2 VENTURA Diogo PRT GAS-GAS
3 HOLCOMBE Steve GBR BETA
4 OLIVEIRA Luis PRT YAMAHA
5 REDONDI Giacomo ITA BETA 

Ženy:
1 SANZ Laia ESP KTM
2 GARDINER Jessica AUS SHERCO
3 DANIELS Jane GBR
4 WILSON Jemma AUS YAMAHA
5 TICHET Samantha FRA KTM

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist