V Portugalsku odstartovali ME v enduru a Češi byli vidět

Gois (Portugalsko) - V sobotu 6.dubna odstartoval první podnik Mistrovství Evropy endura, který se jel v portugalském městečku Gois. Na start tohoto podniku se postavila stovka jezdců, kteří do prvních kilometrů vyráželi ve dvojicích. Čekala na ně celkem tři kola, přičemž jedno měří 47 kilometrů a obsahuje tři měřené rychlostní zkoušky a tři časové kontroly z nichž dvě jsou bez servisu. Od čtvrtku terén promáčel déšť, který jezdce provázet celý závodní víkend, takže o to vše bylo náročnější.

V Portugalsku nechyběla silná česká sestava závodníků. V kategorii U21 je to juniorský jezdec Robert Friedrich. Jakub Marek startoval ve třídě Junior 1 a Kryštof Kouble ve třídě Junior E2/3. Adolf Živný jel třídu 250 2t startuje v 9:30 hod. Ve třídě Over 250 2t startovala dvojice Jiří Hádek a Jakub Hroneš. Patrik Markvart byl součástí třídy 250 4t a v třídě Senior David Holý. V kategorii žen startovala Zuzana Nováčková.

Sobota, 6.dubna 2019 – 1.den

První den seriálu Mistrovství Evropy v enduru se mnohým jezdcům a jezdkyním vryje hodně do paměti.Ráno v portugalském městečku Gois jezdce probudila bouřka s krupobitím. Vydatný déšť na chvilku ustál před devátou hodinou, když už se v prostoru startu začali scházet jezdci. Po celonočním dešti se jezdcům moc ke svým motocyklům do uzavřeného parkoviště nechtělo. Všichni věděli, že to bude boj jak s tratí, tak se sebou. V devět hodin se na start postavila první dvojice jezdců z nejslabší kubatury a to U21. Na jezdce čekaly tři kola, devět měřených testů a náročné přejezdy po okolních kopcích. Pořadatel ubral jedno kolo třídě Women, takže ženy jely dvě kola a šest měřených testů.

Po několika kilometrech po startu zavedla trať jezdce do kamenitého potoka, který byl poměrně dlouhý a neustále stoupal do kopce. V několika dalších kilometrech místním blátivým terénem dojeli do první časové kontroly, která se nacházela před první rychlostní zkouškou a byla bez servisu (to znamená, že jezdci na svých motocyklech mohou opravovat pouze s nářadím, které vezou sebou). Po projetí časové kontroly následoval start do vložky motokrosového typu. Počasí se opět zkazilo a začalo opět pršet. Na měkkém hlíněno-písčitém podkladu se vytvořily koleje, které se zalívaly vodou. Tento test byl náročný pro všechny jezdce, neboť odletující voda a bláto rychle jezdcům zašpinily brýle.

Po projetí prvního testu pokračoval přejezd náročným horským terénem, kde na jezdce čekaly kamenité výjezdy a sjezdy. Následovala druhá rychlostní zkouška endurového typu, která se jela z části na travnaté louce a části lesní pasáži. Travnatý povrch se po průjezdu pár motocyklů změnil v uklouzané bláto a vytvořila se jednokolejná trať. Po tomto testu následovala nejobtížnější část tratě, která jezdce zavedla až na samé vrcholy místních hor, kde byly vidět zbytky napadaného sněhu.

Následovala poslední měřená rychlostní zkouška endurového typu. I zde se na hliněném povrchu vytvořily koleje, které se zalily vodou. Po skončení tohoto testu jezdci dojeli do třetí časové kontroly, která byla jako jediná s možností servisu. Počasí jezdce trápilo celý den a tak některé úseky po vydatných srážkách na přejezdech nebyly průjezdné. Některé těžké úseky byly pro nesjízdnost vypuštěny a nahrazeny lehčí objížďkou.

Z našich jezdců si nejlépe vedl juniorský jezdec Kryštof Kouble (jezdec ACCR Czech Talent Teamu), který vyhrál nejenom svoji třídu E2/3 Junior, ale zároveň byl i nejrychlejším jezdcem z celého startovního pole. Za ním skončili například finský jezdec Pohjola nebo švédský jezdec Elowson, který na prvním podniku mistrovství světa skončil druhý ve třídě E2. Dalším úspěšným českým jezdcem byl Patrik Markvart, který ve své třídě 250 4t nejenom vybojoval prvenství, ale z dvanácti měřených testů v jedenácti zvítězil. Jiří Hádek ve třídě Over 250 2t též nechal všechny soupeře za sebou a dojel si do cíle pro první místo.

První místo připsala i česká jezdkyně Zuzana Nováčková, která ve třídě Women nechala též své soupeřky za sebou. Zuzka nenabrala tolik zpoždění v časových kontrolách, jako její soupeřky a to ji dovedlo pro první místo sobotní soutěže. Další medailové umístění si za druhé místo ve třídě 250 2t připisuje Adolf Živný. Jakub Hroneš ve třídě Over 250 2t získal evropské body za čtvrté místo. Ve třídě s nejvíce přihlášenými jezdci U21 podával skvělé výsledky juniorský jezdec Robert Friedrich, kterému blátivý povrch velice seděl a vyjel si ve své třídě 5.místo. Pátý byl v sobotu také Jakub Marek, který startoval ve třídě Junior E1. David Holý byl ve třídě Senior šestý.

Neděle, 7.dubna 2019 – 2.den

Nedělní ráno přivítalo jezdce opět pochmurným a deštivým počasím. Start do etapy druhého dne byl v devět hodin místního času. Na jezdce čekal stejný počet kol jako v sobotu a stejný počet měřených rychlostních zkoušek, ale již značně rozbitých a rozbahněných. Jízdní časy zůstaly stejné, ale některé nesjízdné úseky na trati musely být pozměněny a nebo úplně vynechány. Jezdci se vydávali na trať ve stejném pořadí jako v sobotu, i když hodně jezdců ze startovního pole první den vůbec nedokončilo. Druhý den soutěže byl nejen obtížný těžkostí tratě a rozbahněných rychlostních zkoušek, ale hlavně tím, že pořadatelé ze tří časových kontrol umožnili plnohodnotný servis pouze v jedné časové kontrole. Deštivé přeháňky byly náročné jak pro jezdce, tak pro jejich doprovody, kteří neustále museli připravovat čisté brýle a suché rukavice.

V nedělní soutěži si opět nejlépe vedl český jezdec Kryštof Kouble, který zvítězil jak ve své třídě E2/3 junior, tak i v absolutním pořadí. Od prvního testu se ujal vedení v soutěži a své prvenství si udržel až do cíle. Nechal za sebou taková jména jako je Švéd Elowson, Fin Pohjola a Angličana Etchelese. Patrik Markvart si zopakoval sobotní vítězství a celkově ve třídě 250 4t bral plný počet bodů za první místo. Své vítězství za oba dny ve třídě Over 250 2t zopakoval Jiří Hádek a z Portugalska si domů odváží také plný počet bodů.

V kategorii žen si Zuzana Nováčková připsala další body a to za třetí místo v nedělní soutěži. V součtu obou dnů obsadila druhé místo. Dalším medailovým jezdcem je Jakub Hroneš, který si v neděli vyjel druhé místo. V součtu bodů za oba dny skončil ve třídě Over 250 2t na druhém místě.
Adolf Živný ve třídě 250 2t dokončil nedělní soutěž na pátém místě. Celý den řešil technické problémy se svým motocyklem, který nepodával plný výkon. Po odpadnutí dvou jezdců v této třídě, z toho nakonec bylo druhé místo za oba dny. Ve třídě U21 skončil v neděli Robert Friedrich na sedmém místě. Připsal si jednu minutu zpoždění v časové kontrole, když měnil plynové lanko.
Jakub Marek ve třídě Junior 1 zopakoval sobotní výsledek. Skončil na pátém místě. Seniorský jezdec David Holý nedělní soutěž nedokončil.

První soutěž evropského šampionátu značně ztížilo nepříznivé počasí a zima. Mnoha jezdcům se první podnik vryje hodně do paměti. V neděli soutěž dokončilo pouze 56 jezdců. První Evropa jezdce hodně prověřila. Čeští jezdci podali velice dobré výkony, a tak při slavnostním vyhlášení byla hned několikrát slyšet česká hymna.

Kompletní výsledkový servis - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Pavlína Mařáčková - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
zabl přispěl 2 Kč
pp377 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist