Yamaha ukázala na Dakaru potenciál, ale nedopadlo to

Všechny tovární týmy nyní analyzují svou činnost a výsledky na 40. ročníku Rally Dakar. Vedení stáje Yamalube Yamaha Official Rally soudí, že její členové letos na tratích v Jižní Americe ukázali hodně potencionálu, ačkoli konečný výsledek se v cílovém městě - argentinské Cordobě – nedostavil.

Tovární jezdci Yamahy přitom od začátku nejtěžšího motoristického podniku světa udávali tempo a byli při všem důležitém. Stroje Yamaha WR450F Rally byly dostatečně odzkoušené a rychlé. Přesto jediný veterán Rod Faggotter dojel po 9000 kilometrech v pouštích a horách až do cíle a obsadil v konečném účtování 16. místo se ztrátou 3 hodiny 58 minut a 16 sekund na vítězného Matthiase Walknera (KTM) z Rakouska. Naprosto skvělý byl Francouz Adrien Van Beveren, specialista na písek a vůbec nejtěžší terény. Dokázal držet provizorní vedení v soutěži motorkářů pět dní. Jeho týmový kolega i krajan Xavier de Soultrait začal pátým místem v první etapě, a pak neustále atakakoval Top 3. Ve 4. etapě dojel dokonce druhý za Van Beverenem a mohl pomýšlet na konečné vysoké umístění, než přišel pád přes řídítka v osmé etapě a vyřazení ze závodu kvůli zranění.

Nováček v týmu, Argentinec Franco Caimi, začal sedmým místem a celou dobu závodu na peruánském území bojoval v elitní desítce. Stopku mu bohužel vystavila Bolívie, kde mladík udělal několik chyb, nejprve se propadl pořadím a pak skončil definitivně. Australan Rodney Faggotter sestavu skvěle doplňoval. Veterán jezdil absolutně spolehlivě a hlavně na trati nezištně pomáhal kolegům v nesnázích. Nejvíc se zdržel u opravujícícho Franca Caimiho. Ztráta, kterou tam nabral, se pak projevila i na jeho celkovém pořadí.

„Tento Dakar byl velmi těžký a dobrodružný pro každého. Proto jsem tak hrdý na naše motocykly a všechny jezdce," zhodnotil Alexandre Kowalski, ředitel týmu Yamalube Yamaha Official Rally. „První týden byl pro nás báječný. Jako by se nám splnily všechny naše sny. Byla to odměna za všechnu tu těžkou práci, kterou jsme v posledních měsících a letech vykonali. Do Tupizy, kde byla za námi přibližně polovina soutěže, jsme dorazili s dvěma jezdci v první šestce celkového pořadí  a Adrien Van Beveren docela pohodlně vedl. Druhý týden byl ale jiný a nám přinesl smůlu a neštěstí. Vidět, jak Franco není schopen dál pokračovat a Xavier drsně havaruje, bylo velké zklamání. Ale navzdory tomu jsme pokračovali s ještě větším nasazením a doufali jsme, že veškerou podporou Adriena udržíme jeho vedení. Všechno šlo podle plánu až do 10. etapy.  Věděli jsme, že ten den bude zásadní a že jezdce čeká složitá navigace. Adrien na začátku ztratil sedm minut, ale potom jízdou na hranici možností všechno dohnal. Neudělal chybu a v obtížném závěru jako jediný s Matthaisem Walknerem našli správnou cestu. Když už si udělal náskok i na pozdějšího vítěze Dakaru Walknera a mohl vést s obrovským náskokem celkově, přišel pád tři kilometry před cílem měřeného úseku. To nám opět jednou ukázalo, že Dakar je opravdu mimořádně obtížný a nikomu nic neodpustí," zakončil Kowalski.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist