Šok na Dakaru: 2. etapu vyhrál Branch z Botswany

Žádný jezdec továrního týmu, ale pro spoustu lidí takřka neznámý Ross Branch z Botswany vyhrál druhou etapu letošního Dakaru. Druhý skončil britský jezdec Sam Sunderland na tovární KTM a třetí Pablo Quintanilla (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing). Sunderland se také dostal do čela 42. ročníku pouštního závodu, protože dosavadní lídři dnes bloudili.

Druhá etapa vedla z Vadže do Naúmu a měřila 401 km, z toho 367 kilometrů bylo měřených. Pro motorkáře a čtyřkolkáře byla také první částí tzv. Supermaratonu, po dojezdu do cíle měli jen deset minut na práci okolo techniky, údržbu a případné opravy. Jako první vystartoval na trať v 7:58 tamního času vítěz včerejší etapy a obhájce triumfu z loňska Toby Price. Australan na tovární KTM stále nemohl uvěřit svému pondělnímu výsledku. Pár kilometrů po startu mu totiž odešel roadbook, navíc ho stihlo pár defektů. „Měl jsem strašné štěstí. Jel jsem prakticky naslepo, řídil jsem se jen zvířeným prachem jezdců přede mnou. Ale mám za sebou úspěšný start, jsem šťastný. Místní terény mi připomínají Marockou rally, je třeba pořád dávat pozor a nedělat chyby. Zabloudit tady můžete raz dva,“ tvrdil Price, který po dojezdu do cíle obdržel penalizaci dvě minuty, ale stejně vyhrál o pět sekund před Američanem Ricky Brabcem na tovární Hondě.

Druhá etapa byla konečnou pro známého Bolivijce Daniela Nosigliu Jagera, který si po havárii rozbil hlavu a musel být převezen do nemocnice. Svůj jedenáctý Dakar tak nedokončí. Už včera vzdali také Willy Jobard, Marcel Butuza, Ismael Nietto a Philip Turner. Po bloudění a ztrátě v první etapě si chtěl dnes všechno vynahradit Joan Barreda. Tovární jezdec Hondy se po startu ujal vedení, po 52 kilometrech měl v čele náskok 10 sekund na Rosse Branche z Botswany a 11 sekund na Chilana Pabla Quintanillu z týmu Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Jak je nesnadné otvírat na Dakaru trať se záhy přesvědčili Price i Brabec, kteří zabloudili a ztratili sedm, respektive 5:40 minuty. Přes dvacet minut ztratila i nejlepší žena ve startovním poli. Španělka Laia Sanzová (Gas Gas) nejprve havarovala a pak se beznadějně zahrabala do písku.

V dalším průběhu etapy se čím dál víc prosazoval Ross Branch (Bas Dakar KTM Team). Vloni nejlepší nováček na Dakaru s 13. místem v konečném pořadí měl na 214. kilometru náskok 54 sekund na bývalého mistra světa dálkových soutěží Pabla Quintanillu. Joan Barreda byl třetí se ztrátou skoro čtyři minuty. Na 264. kilometru na Rosse Branche ztrácel Quintanilla přesnou minutu, na třetí místo se probojoval Argentinec Luciano Benavides z továrního týmu KTM.

A šlo se do finále! Ross Branch si ještě lehce navyšoval náskok, ale za něj už se dostal skvěle zrychlující Sam Sunderland (Red Bull KTM Factory). Britský jezdec žijící a připravující se v Dubaji se z hloubi první desítky probil na druhé místo, dál už to ale nestihl a skončil za vítězným Branchem se ztrátou 1:24 min. Třetí místo udržel Pablo Quintanilla. Před případnými pozdějšími penalizacemi ztrácel na Branche 2:21 min. Ricky Brabec byl v té chvíli až jedenáctý a Price patnáctý, takže se dalo čekat, že se bude v cíli měnit celkové pořadí.

A to se také stalo – neoficiálně jde po druhé etapě na pozici lídra Sunderland, druhý je Quintanilla a třetí starší z bratrů Benavidesových Kevin (Monster Energy Honda). Ross Branch zvaný Kalahari Ferrari tak zaznamenal největší úspěch své dosavadní kariéry. Mistr Afriky v motokrosu i cross country má podle svých slov jediný cíl: Aby si ho všiml a anagažoval nějaký tovární tým. No, po dnešku jeho šance silně vzrostly! 

„Dnešek byl opravdu dobrý a na motorce jsem se vyloženě bavil. Začal jsem ze čtrnáctého místa, to mi asi hodně pomohlo, protože už jsou viděl stopy, které otevřeli jezdci přede mnou. Pokusil jsem se jet vlastní závod a dobře navigovat. Dojížděl jsem jednoho kluka za druhým, byl to úžasný den. Na Dakaru to miluju. Celé to dobrodružství je úžasné a udělal jsem si tady hodně nových přátel,“ uvedl v cíli překvapivý vítěz a Quintanilla dodal, že dnes bylo třeba jet hodně takticky a moc neriskovat. "Hlavně první část měřeného úseku byla hodně navigačně obtížná. Samé rokle, vyschlá koryta a údolí.“ svěřil se Chilan,

Milan Engel (KTM – Orion – Moto Racing Group) zopakoval včerejší skvělý výkon a zatím okupuje ve druhé etapě 24. místo. Hned za ním je ve výsledcích Američan Skyler Howes z týmu Ondry Klymčiwa a 16. je zaznamenán Slovák Štefan Svitko. Dobře si vedli také Martin Michek (KTM – Orion – Moto Racing Group) a Jan Brabec (Big Shock Racing). První z nich figuruje ve výsledkové listině na 33. pozici, Brabec je ještě o příčku výš. V šesté desítce dojeli Petr Vlček a Roman Krejčí. Mezi čtyřkolkáři opět vyhrál Chilan Ignacio Casale, z Čechů byl Zdeněk Tůma (Barth Racing) osmý,  Tomáš Kubiena (Orion - Moto Racing Group) ještě nedojel. 

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 12 Kč od 6 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
DutchTT přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
juryna007 přispěl 2 Kč
Petr7474 přispěl 2 Kč
Kaabo přispěl 2 Kč
PAVY přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist