Po noci v poušti převzal dakarské vedení Ricky Brabec

Krátký dojezd dvoudenní 6. etapy Rally Dakar už jen potvrdil výsledky včerejšího pekla v poušti Pustá končina. Vyhrál Francouz Adrien Van Beveren (Monster Energy Honda), do čela průběžného pořadí se dostal jeho týmový kolega Američan Ricky Brabec. Nejlepší Čech mezi motorkáři Martin Michek dost ztratil a pohoršil si na 11. pozici celkově.

Brutální dakarská novinka 48h Chrono splnila očekávání a dala pořádně zabrat všem účastníkům slavného závodu. Poté, co včera bez spojení se světem přespali v jednotlivých pouštních bivacích, kam zrovna dojeli, se ráno vydali zpět do města Shubaytah a čekalo je dalších 112 kilometrů. Včera nejrychlejší „král dun“ Van Beveren ve čtvrteční etapě nazvané 6 A porazil Rickyho Brabce o 1:21 min., třetí Australan Toby Price (Red Bull KTM Factory Racing Team) měl ztrátu 1 minutu a 49 sekund. Dnes došlo ke změně, když se podařilo někdejšímu dvojnásobnému dakarskému vítězi (2018 a 2019) Priceovi zrychlit a dostat se před Brabce. Zkušený Van Beveren si nejen udržel, ale i navýšil náskok, a vyhrál dnes už svou čtvrtou etapu na Dakaru. Celkově je už třetí se ztrátou přes devět minut na Rickyho Brabce. Mezi ně se vmáčkl jezdec, který průběžně vedli Dakar v prvních etapách, Ross Branch z Botswany (Hero). Další hvězda úvodu Dakaru Chilan Nacho Cornejo (Monster Energy Honda) je čtvrtý. Branch má velkou šanci se do čela 46. ročníku Dakaru po sobotním dni volna v Rijádu vrátit, na Rickyho Brabce totiž ztrácí jen zanedbatelných 51 sekund. Závodníky teď čeká letecký transfer do hlavního města Saúdské Arábie, kde už na ně čeká asistence jejich týmů.

Šestá etapa byla osudnou pro dakarskou legendu, Španěla Joana Barredu, který v poušti zůstal stát s poruchou svého Hera. Vítěz mnoha dakarských etap a bývalý tovární jezdec Hondy byl po páté etapě dvanáctý. Martin Michek (ORION Moto Racing Group), hrdinně bojující s bolestivě poraněným zápěstím z 5. etapy, nabral během 48h Chrono více než hodinovou ztrátu a propadl se na 11. místo celkově. Z elitní desítky ho vytlačil Slovák Štefan Svitko (Slovnaft Rally Team - KTM), který postoupil na průběžnou osmou pozici. Před Michka se dostal na desáté místo i nepříliš známý Francouz Jeanloup Lepan (Duust Rally Team), na Dakaru teprve potřetí. Michek na něj ztrácí necelé tři minuty, na lídra Dakaru Rickyho Brabce pak má český jezdec odstup hodinu 34 minut 24 sekund. Do Top 20 na devatenáctou pozici už se vypracoval Michkův týmový parťák Milan Engel. Polepšil si i Jan Brabec, který se výborným výkonem ve své oblíbené disciplíně, jízdě v dunách, dostal na celkové 23. místo. Jeho ztráta na lídra R. Brabce činí 3 hodiny, 45 minut a 34 sekund. David Pabiška (spodní velké foto, startovní čílo 61) je celkově 48.  tři pozice za Martinem Prokešem.  V cíli už je i LIbor Podmol, průběžně na 60. příčce celkového pořadí.

 

Van Beveren: „Včera jsem na to hodně tlačil a dojel jsem všechny své hlavní soupeře. Ale brzy jsem viděl, že mi nezbývá moc paliva, tak jsem zpomalil. Myslím, že si všichni uvědomili totéž, protože už mě nikdo nedojel, ani nepředběhl. Na našich motorkách je ekonomický režim, takže jsem ho aktivoval, a pak jsem se pořád ujišťoval, že jedu maximálně plynule. Myslím, že tato úspěšná technika, kterou jsem se naučil při závodění na Le Touquet, mluvila sama za sebe. Fyzicky to bylo velmi náročné, ale dokázal jsem naplnit svůj potenciál. Rád trochu trpím, o tom to je, když chcete být vrcholový  sportovec. Zbývá týden a já budu muset podat opravdu solidní výkon. Stále je o co hrát a klíčové je zůstat rozumný a soustředěný. Druhý týden začnu po startu otevírat cestu ostatním a nebude to snadné."

Všechny výsledky najdete zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist