Na Dakaru vede Van Beveren, Michek dnes desátý

Co den, to jiný lídr průběžné klasifikace. Z tohoto pohledu se nedá 44. ročníku Rally Dakar nic upřít. V desáté etapě byl nejrychlejší Australan Toby Price, ale jeho kolega z továrního týmu KTM Rakušan Matthias Walkner, který před startem celkově vedl, dnes ztratil přes 16 minut. Dvě etapy před koncem pouštního dobrodružství je tak na čele kategorie motocyklů Francouz Adrien van Beveren na Yamaze. Martin Michek opět zářil, patří mu etapová 10. příčka.  

Desátá etapa vedla z Vadí ad-Davásiru do města Biša a na jezdce čekalo 375 měřených kilometrů. Na start nastoupilo 124 zbylých motorkářů. A brzy jich mělo být o jednoho méně! Na 133. kilometru totiž zůstal stát s porouchanou tovární KTM Argentinec Kevin Benavides. Podle webu dakar.com tak cesta obhájce triumfu z loňska neskončila jen v této etapě, ale nebude moci dokončit celý závod. Před dnešním startem byl Benavides celkově pátý s odstupem 10:22 minut na první místo, tzn. stále měl dobré vyhlídky na případnou obhajobu. Jinak po startu chvíli vedl Polák Giemza, než se přes něj přelili favorité v čele se Španělem Joanem Barredou (Monster Energy Honda), jeho týmovým kolegou Nacho Cornejem z Chile a Toby Pricem. Barreda pak vedl na všech mezičasech až do přibližně 200. kilometru, kde se v ošidné navigaci ztratil i s Cornejem či Američanem Ricky Brabcem na další tovární Hondě.

Zmást se ale nenechal starý lišák, dvojnásobný vítěz Dakaru Toby Price, který už na začátek neutralizační zóny (258. km), kde se chvíli neměřilo, dorazil na prvním místě. 32 sekund tady na něj ztrácel Chilan Pablo Quintanilla (Monster Energy Honda) a 1:24 min. Brit Sam Sunderland (Gas Gas). Ještě šestý byl stále průběžný lídr Dakaru Walkner, ale pak se naplnila dnešní smůla továrního týmu KTM. Benavides už zpytoval svědomí v bivaku, kam byl převezen z trati, a Walkner začal nabírat ztrátu. Pak kilometrů před cílem už začalo být jasné, že pokud Price neudělá nějakou závažnou chybu, tak desátou etapu vyhraje a napraví tak reputaci KTM. A to se mu také podařilo. V cíli měl na druhého, kterým byl nakonec Argentinec Luciano Benavides (Husqvarna Factory Racing), mladší bratr Kevina, náskok 2:09 min. Třetí dojel Van Beveren, což ho vyneslo do čela průběžné klasifikace. Quintanilla po dojezdu dostal penalizaci, stejně jako třeba Barreda.

Po včerejší penalizaci dnes zazářil Slovák Štefan Svitko šestým místem a také Martin Michek. Jezdec týmu ORION Moto Racing Group vyzrál na složitou navigaci okolo 200. kilometru, a v cíli mohl oslavovat skvělou desátou pozici. Na vítězného Tobyho Price dnes ztratil jen 7:28 min a v celkovém pořadí si polepšíl na příčku 18. Další Čech Jan Brabec (Strojrent Racing) celý den atakoval první dvacítku, v cíli z toho bylo 29. místo a ztráta na Price bez tří sekund 17 minut. Jezdec v cíli přiznal, že na trati pořádně bloudil a hledáním správné  trasy ztratil nejméně deset minut. "Nejraději bych si jednu lísknul," uvedl Brabec s humorem sobě vlastním na svém Facebooku. Dvě etapy před cílem je průběžně 23. Milan Engel (ORION Moto Racing Group) si pochvaloval, že konečně zajel přesně podle svých představ. Vybojoval 32. místo, celkově je 31. a druhý v kategorii bez asistence. Jako vždy mimořádně vyrovnaně a bez velkých chyb jedoucí Van Beveren dnes dokonale využil ztráty Walknera, jenž byl o téměř 16 minut pomalejší než vítězný Price. Rakušan klesl tak na průběžné čtvrté místo za Sunderlanda (+5:59 min) a Quintanillu (+6.15 min). 

Výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist