Moto Racing Group hlásí kompletní sestavu pro Dakar 2017

Může se zdát, že Dakar 2017 je stále ještě hudbou z Marsu a že v týmech dálkových rally panuje klid a pohoda. Jenže zdání klame a ve skutečnosti jedou přípravy na plné pecky, protože už za měsíc musí být vše na lodi, která nabere kurz Jižní Amerika. Samozřejmostí je jasné jezdecké složení týmu.

Je příjemné, že na Dakaru máme rok co rok své želízka v ohni a po čtrnáct dní závodu můžeme fandit několika jezdcům v několika týmech z českých luhů a hájů. Jedním z nich je český tým Moto Racing Group, který se do Jižní Ameriky vydá už po čtvrté a podle slov manažera Ervína Krajčoviče je připraven zabojovat o co nejlepší výsledeky. O ty se v etapách porvou dva jezdci na motocyklech a jeden na čtyřkolce.

Už v minulých letech tým reprezentovala mezinárodní sestava v podobě českého a slovenského závodníka, kdy speciály KTM sedlal David Pabiška a Štefan Svitko. Také letos pojede tým s jezdci dvou národností. Prvním je náš Milan Engel, kterého jsme mohli vidět na startovní rampě Dakaru dokonce dvakrát a druhým pak Ital Jacopo Cerutti. Mladý Ital není ve světě enduro soutěží žádným nováčkem, stejně jako na tratích dálkových rally. Dvanácté místo na Dakaru 2016 je příslibem profesionálního přístupu a dobrých výsledků. Je bez debat, že na Dakaru jsou výborné mezilidské vztahy a skvěle fungující tým alfou a omegou, stejně jako perfektně připravené zázemí a technika. Kromě motocyklů se v týmu vůbec poprvé objeví čtyřkolka, kterou bude sedlat Tomáš Kubiena.

Celý tým Moto Racing Group maká na plné obrátky a intenzivně se připravuje na Dakar 2017, ať po technické nebo fyzické stránce. Je jasné, že přípravy „na sucho“ nikdy nemůžou nahradit čas za řidítky a tak jezdci absolvovali několik startů v rámci enduro závodů, ale i několikadenních rally soutěží.

Jak se zrodila spolupráce mezi Ceruttim a českým týmem Moto Racing Group a jaké výsledký tým od jezdců očekává? Na to odpověděl manažer týme Ervín Krajčovič.

K Milanovi Engelovi jsem se snažil najít jezdce, který mu bude blízko věkově i výkonnostně. Takového jsem u nás bohužel nenašel i přes to, že jsem hledal mezi jezdci z endura i motokrosu. Prioritou bylo najít dobrého parťáka a ve finále bylo vlastně  jedno, zda to bude Ital, Španěl nebo třeba Brit. Také ve světě je výběr hodně omezený, protože jezdce mají vyzobané buď tovární týmy nebo velké týmy. Rally je velice specifické a kromě umění za řidítky musí být jezdec také dobrý mechanik a zrovna tak musí být psychicky odolný a skvěle zvládat navigaci.

Naštěstí jsme v Maroku udělali dobrý výsledek a dali o sobě jako tým vědět a na základě toho dostali nějaké tipy. Jedním z nich byl Paolo Ceci a druhým Jacopo Cerutti. Nakonec jsme si plácli s Jacopem Ceruttim a jsem tomu rád. Společně už jsme odjeli závody ve Skandinávii a tam se ukázalo, že vše funguje jak má a s Milanem vytvořili skvělou dvojku. Jacopo dojel na Dakaru 2016 dvanáctý, takže si od něj slibuji výsledek. Koncem listopadu nakládáme materiál na loď a v lednu vše vypukne. A výsledky? Od Milana očekávám progres a umístění do dvacátého místa, Jacopo by měl atakovat první patnáctku a Tomáš na quadu desítku.

Jak se Jacopo Cerutti cítí v novém týmu a jak funguje spolupráce s týmem a parťákem Milanem Engelem?
V týmu se cítím velice dobře. Začali jsme správným směrem, protože sdílíme stejný profesionální přístup a stejnou vášeň pro tento sport. Už se těším na další testování a stejně tak na závodění v Jižní Americe. S Milanem jsme se již potkali v rámci mistrovství Evropy, takže jsme si už něco společně prožili. Je to správný kluk a navíc stejně motivovaný jako já. Myslím, že na Dakaru předvede další zlepšení a věřím, že tam společně zažijeme skvělé závodní okamžiky.

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist