Jak se relaxuje o dakarském dni volna

Každý jezdec tráví den volna na Dakaru jinak. Členové českého týmu BARTH Racing David Pabiška, Rudolf Lhotský, Zdeněk Tůma a Josef Macháček kromě jiného v zabláceném bivaku v bolivijském La Pazu odpovědělli na pár otázek.

Jak ses těšil na den volna?
Pabiška: Já jsem až včera zjistil, že máme dnes den volna. Máme tolik starostí, že jsem na to úplně zapomněl.
Tůma: Určitě se na něj těším, protože si odpočineme.
Lhotský: Těším se strašně moc. Těším se, že si odpočinu a zregeneruji se. Půlka závodu je za námi, což je pro mě můj první cíl v závode. Nevypadnou na začátku a dostat se do odpočinkového dne a pak do cíle. Jsme v Bolívii a můžeme nasát tu pravou dakarskou atmosféru, protože ti lidé jsou tady úžasní. Hlavně se také můžu spojit s rodinu a kamarády, protože během závodních dní na to není moc čas.
Macháček (v závodě nepokračuje a odpovědi jsou tedy upravené): Závod se tím dělí na dvě půlky. Odpočinkový den byl pro mě vždycky stěžejní. Dala se dohromady technika a člověk si trochu odpočinul. Ovšem odpočinkový den je většinou dnem pracovním. Já jsem se teprve v polovině Dakaru začal koukat na výsledky a podle toho jsem se zařizoval. Kolikrát jsem byl v odpočinkovém dni na prvním místě, takže druhá část byla nejtěžší, co jsem kdy jel. Udržet to místo byla velká zodpovědnost Člověk nechtěl to místo ztratit a bylo to obrovsky psychicky náročný.

Jak obvykle relaxuješ?
Pabiška: Ve dni volna si užívám. Na motorkách jsme hrozně sami. Užívám si tu partu co je tady.
Tůma: Nejlépe, když si můžu lehnout a nic nedělat.
Lhotský: Relaxuji sám, přemítám si trať, co jsem jel, kde jsem dělal chyby a přemýšlím o dalším dnu.
Macháček: Hlavně spánkem. To je dostačující relax.

Je nějaká zábava v bivaku?
Pabiška: Je to tady s klukama dobrý. Mě to hrozně pomáhá. Máme tady Vlastu Korce, kterého učíme motoristickou hantýrku, aby se něco naučil. (s úsměvem)
Tůma: Když si nějakou uděláme, tak bude. (s úsměvem)
Lhotský: Zábavu v bivaku je. I když jsem unavený, tak ji vnímám. Je tady spousta dobrých lidí, kteří drží partu. Mám hlavně oporu ve svém mechanikovi Markovi.
Macháček: Moc zábavy nebylo. Já jsem do roku 2010 jezdil bez mechanika a dělal jsem si všechno sám. Od té doby, co jezdím s mechanikem, jsem vlastně nedojel.

Raději bys závodil nebo měl den volna?
Pabiška: Raději bych závodil, mám tam velkou ztrátu. Podařilo se nám opravit závadu, která mě trápila, a rád bych to otestoval v plném zatížení.
Tůma: Raději bych závodil, dnešní program (zrušená šestá etapa) nebyl v plánu, takhle si všichni odpočneme dva dny a začne vlastně závod nanovo.
Lhotský: Na jednu stranu bych závodil, od toho jsme tady. Na druhou stranu se momentálně o mě pokouší nějaká nemoc, takže jsem rád, že máme vlastně dva dny volna a nezávodí se. Můžu si odpočinout a zrelaxovat.
Macháček: Na mě to teď dolehlo. Vidím okolo sebe celé to dění. Do konce zbývá šest etap, z toho maximálně tři náročné, tak mě to velice mrzí, co se stalo. Pořád si to přemílám. To jsou ty vteřinové okamžiky na Dakaru, kdy se něco stane. Je to o jednom okamžiku a je konec.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist