Dakar 2012: Jediný český motorkář už je na místě

Czech Dakar Team, v jehož řadách pojede od 1. ledna nejtěžší závod světa jediný český motorkář Jan Veselý, už dorazil do místa startu, argentinské Mar del Platy. Jezdec tvrdí, že jeho Yamaha jede jako divá a bylo to prý i vidět, protože v místě konání slavnostního startu pořád jezdí na zadním kole.

„Celým tým po 600kilometrovém přesunu zdárně dorazil do Mar del Plata. Cesta proběhla bez problémů, až na pár policejních kontrol, které si zasedly především na náš press-car. Jedna mladá policistka se rozhodla demonstrovat svou sílu úřadu a za to, že máme na Patrolu tažné zařízení, nám chtěla dát pokutu 2000 pesos, což je na koruny přibližně 9000. No nic jiného nenašla. Po urputných hádkách i domluvě kolegy nás nakonec pustila. Všichni se již těší na super atmosféru. Čekají nás technické přejímky. Ještě vše zkontrolovat, vyměnit oleje a vzhůru do spleti pořadatelských razítek,“ hlásí manažer týmu Marek Spáčil. Czech Dakar Team započal svoji pouť na rallye Dakar 2012 dne 27. prosince. Celý tým se sešel po poledni na ruzyňském letišti, odkud zamířil do Paříže a následně v nočních hodinách do Buenos Aires. 
Oproti minulým ročníkům letos přesun do dějiště startu nekončil v hlavním městě Argentiny, ale po příletu tým čekalo vyzvednutí techniky v přístavu Delta Dock a následný přejezd směrem na jih do Mar del Plata, kde závod začíná. Pro letošní ročník se organizátoři rozhodli vrátit ke starému modelu trasy z místa A do místa B. Dosavadní „okruhy“ se startem a cílem v Buenos Aires, které pořadatel po tři roky připravoval, jsou pro ročník 2012 nahrazeny trasou z Mar del Plata v Argentině přes Chile do peruánského hlavního města Lima. Za zmínku stojí to, že přístav Delta Dock leží poblíž stejnojmenné obce Lima. S trochou nadsázky je to tedy závod Lima – Lima. Zanedlouho už předstartovní idylka skončí. Jak varoval sportovní ředitel závodu David Caster, závodníci by měli mít během závodu neustále na zřeteli veškerá nebezpečí, která mohou na trati nastat. Trať bude opravdu náročná a závodnící zažijí nervy drásající situace.  
V barvách Czech Dakar Teamu pojede také jediný český motorkář ve startovní listině Dakaru 2012. Jan Veselý bude narozdíl od letošního závodu, kdy jel s jágrovskou 68, mít hezky kulaté startovní číslo 100. Pojede na Yamaze 450. Dakaru se účastní již potřetí a potřetí v Jižní Americe. Přípravě na ročník 2012 se věnoval pečlivě již od května 2011. Posiloval svou vytrvalostní kondici a připravoval nový motocykl. Na starém motocyklu pravidelně trénoval. I když se díky pozdní zásilce dílů z Francie nevyhnul montáži navigačních přístrojů v časové tísni, cítí se připraven postoupit další ročník nejtěžší rallye světa ve stupačkách motocyklu. Tak jako v předchozích ročnících chce soutěž hlavně ve zdraví dokončit. To je nakonec ta nejcennější „dakarská“ trofej. 

Veselého "nářádí"

YAMAHA WR 450F
Typ Yamaha WR450F desert kit
Tlumiče: YSS Suspension (Korea, montáž a ladění NL)
Kola: Hann wheels (NL)
Kotouče: Masters (NL)
Karbonové díly: Kompozit Project (CZ)
Sedlo: VLT (NL)
Navigace: MD, ICO, repeater TD Com
Výfuk: Raas (CZ)
Řetěz: RK (Japonsko)
Rozety: Grosskopf (CZ)
Doplňky a plasty: MCF (CZ)
Rallye kit: Mecca Systems (Francie)
Hmotnost: 140 kg
„Nejvýraznější změnou pro Czech Dakar Team je fakt, že se závodu zúčastní pouze s jedním kamionem a jedním motocyklem. Start Marka Spáčila znemožnilo zranění kolene z červencové Silk Way. Markovo koleno není v takovém stavu, aby vydrželo čtrnáctidenní zátěž v závodním kamionu. Chtěl bych poděkovat všem našim partnerům, díky kterým se můžeme zase po roce postavit na start tohoto legendárního závodu. Přípravě jsme během roku věnovali maximum a maximum jsme připraveni odvést i zde v průběhu závodu,“ uzavírá šéf týmu Marek Spáčil.




Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist