5. etapa Dakaru pro Van Beverena, Engel v problémech

Novým lídrem letošního Dakaru v kategorii motorkářů je po páté etapě, kterou vyhrál Francouz Adrien Van Beveren (Honda), americký jezdec Skyler Howes (Husqvarna). Martin Michek pokračuje ve fantastických výkonech a po dnešku  se posunuluž  na 13. místo, jeho týmový kolega u Orion Moto Racing Group Milan Engel měl na trati problémy a etapu nedokončil.

Opět prokázal, že je nezdolným bojovníkem! Zdeněk Tůma prožil včera druhý drsný karambol. Po kotrmelci na kamení zapadl český jezdec na čtyřkolce na 160. kilometru měřeného úseku do vodou vymleté strouhy. „Dopadl jsem jen do písku, byla to ale taková rána, že jsem si myslel, že už nevstanu. Na čtyři kola mi pomohl nějaký místní člověk,“ popisoval incident Tůma z týmu BARTH Racing, který do cíle dojel na čtrnáctém místě se ztrátou více než dvou hodin. V celkovém pořadí je třináctý. „Jel jsem drobet výš než byla trasa. Když jedu v tom mokrým písku, tak je to obtížnější než na volném terénu. Bohužel jsem něco přehlédl a vyletěl,“ popisoval Tůma. Stoj se zapíchl do protější stěny, strouha byla hluboká přes metr a široká kolem dvou metrů. "Šel jsem přes řídítka a pohmoždil si při tom nohy. Čtyřkolka se převrátila. Kontroloval jsem, jestli nemám něco zlomeného. V kombinéze mi bouchl airbag, což mi možná pomohlo. Zjistil jsem, že je ohnutá tyč řízení a vyměnil jsem proražené kolo.“

Dnešní pátá etapa se jela opět po smyčce okolo Hailu, ale na jiné straně města, v úplně jiném terénu. Měřila 646 kilometrů, z toho 375 měřených. Poprvé v průběhu 45. ročníku jsme se dočkali zvýšené aktivity hvězdných jezdců továrních týmů velkých značek. Na začátku sice čtyři z nich, včetně Australana Tobyho Price (KTM) a Chilana Pabla Quintanilly (Honda), zabloudili a ztratili dost minut, ale brzy začali odstup na vedení dohánět. V čele etapy zatím zajížděli nejrychlejší časy Američan Mason Klein (BAS Dakar World Team KTM) a nováček u tovární Hondy Francouz Adrien Van Beveren, kterým dobře sekundoval Chilan Nacho Cornejo (Honda).

  

Po 140 odjetých kilometrech už vedl Price, před Quintanillou a Američanem Skylerem Howesem Husqvarna), Mason Klein, Nacho Cornejo a Adrien Van Beveren ztráceli mezi dvěmi a třemi minutami. Fantasticky si opět počínal nejrychlejší český motorkář Martin Michek (Orion Moto Racing Group). Od začátku svou KTM pořádně hnal a na 210. kilometru byl desátý se ztrátou jen osmi minut. Jeho týmový kolega Milan Engel tam byl 32. se ztrátou 24 minut, další Čech Jan Brabec (Strojrent) měl v tu chvíli manko 35 minut a David Pabiška, jedoucí v kategorii jezdců bez asistence, zaostával o 41 minut. Bohužel hned za tímto průjezdným bodem začal mít Milan Engel potíže s motocyklem, jeho tým soudí, že šlo o nekvalitní benzin načerpaný na předchozí tankovačce a hodlá to řešit s vedením závodu. Na problémy s palivem si v Saúdské Arábii stěžují všichni jezdci. Dnešní etapu ale zřejmě český jezdec nedokončí.

Osud etapy podobně jako včera silně ovlivnila nehoda špičkového jezdce. Vítěz včerejší etapy, Španěl Joan Barreda, letos už v barvách soukromého týmu Monster Energy JB Team, padnul 20 kilometrů před cílem a zastavilo u něj kvarteto závodníků. Jejich ztráta způsobená pomocí zraněnému jezdci se pak započítávala do konečných výsledků páté etapy. Nejrychlejší v cíli byl  Francouz Adrien van Beveren a i při dopočtu všech bonusů za rozjíždění etapy a zastavení u Barredy byl nakonec vyhlášen vítězem dnešní etapy. Druhý Cornejo na něj ztratil jen 13 sekund, třetí je klasifikován Mason Klein. Dnes šestý Skyler Howes (spodní foto) se dostane do čela průběžného pořadí, dosavadní lídr Daniel Sanders (Austrálie-GasGas) v páté etapě nabral půlhodinovou ztrátu. Velkou ironií osudu Barreda se celkem rychle z pádu otřepal a stačil ještě dorazit do cíle s ne moc velkou ztrátou. Španělský list Marca přitom cituje jezdce, kteří jeho pád viděli. Byl prý naprosto brutální a nikdo není schopen pochopit, jak se Joan nakonec objevil v cíli. Martin Michek dnes ze svého výkonu vytěžil maximum a skončil 16., v průběžné klasifikaci se posune na 13. příčku. Engel nedojel, Jan Brabec ztratil okolo hodiny a je umístěn ve čtvrté desítce. Výborného výsledku dosáhl 11. místem Slovák Štefan Svitko.

Aktualizované výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist