kawasaki_good_times_tour2




Streetfighter Day 2001

Letošní Streetfighter Day 2001 se poprvé konal na vojenském letišti v Hradci Králové. Některé motorkáře odradilo špatné počasí, ale ti co přijeli viděli to nejlepší co nabízí český a zahraniční stuntriding. Z české špičky chyběl snad jen Tomáš Vitanovský, ale nechyběly zde elitní zahraniční hvězdy - Craig Jones, Kevin Carmichael, Ricky Angerer nebo Peter Šandor alias "Dixo". Na akci se sjelo odhadem něco přes třináct tisíc motorkářů. Takže pokud jste tam nebyli, tak jste o hodně přišli.

Kapitoly článku

Hradec Kralové 23. června 2001


Tahle akce je vrcholem každého českého motorkáře, snad jen Mistrovství světa v motocyklech konané na brněnském Masarykově okruhu se jí může rovnat. Sejde se zde nejvíce motorkářů za celou sezónu, letošní odhad byl něco přes třináct tisíc návštěvníků. Některé zdroje uvádějí dokonce pátnáct tisíc lidí. I přes nepříznivé počasí, které bylo hlášeno zrovna na tento sobotní den, jsme mohli shlédnout výborné stríťácké vystoupení. Bohužel foukal velmi silný nárazový vítr, který se podepsal nejen na jednom pádu. Já jsem taky dlouho váhal jestli se akce zúčastním, ale nakonec jsem si na sebe oblékl "nepromokavou" kombinézu a jel jsem. Déšť mě zastihl jenom v okolí Jičína a tak, když jsem dojel do Hradce Králové bylo akorát zataženo a foukal velmi silný vítr. Po několika minutovém hledání, kde vlastně to vojenské letiště je, jsem se radši zeptal na tamní benzínové stanici, kde mi ochotná paní poskytla důležité informace, abych to dobře našel. Příjezdovou cestu k letišti lemovalo několik desítek stojících automobilů, kteří se spolu s motorkáři přijeli na tuto akci podívat. Po zaplacení, myslím si docela slušné částky 150,- Kč jsem, společně s dalšími motorkáři vjel do areálu letiště, kde jsem ustájil svůj stroj.

Po menší procházce po parkovní letecké ploše, kde byly postaveny stovky motorek, jsem se pomalu dostával do srdce tohoto stríťáckého dění. Po příchodu na plochu mě zaujala velká cedule s nápisem "Jsi rychlejší! Můžes závodit - nemusíš být závodník. Překonání rekordů. Přihlášky zde." Tak si říkám sakra, že bych to šel taky s mojí Yamahou FZ 750 zkusit, no snad někdy přístě :). Pro motorkáře, kteří se už nechtěli dívat na vystoupení streetfighterů zde byly připraveny motokáry, kde se každý, po zaplacení určitého finančního obnosu mohl svést. Pomalu, ale jistě jsem se dostával k tomu hlavnímu, proč jsem na tuhle akci přijel. Moc mě nepřekvapilo, že všude bylo tisíce motorkářu, motorkářek, takže ten kdo přijel o trochu pozdě (to byl zrovna můj případ) už toho moc neviděl. Tribuny lemovaly plochu, ale snesly by ještě o něco vyšší stupňování. Hodně motorkářů bylo také okolo drátěného plotu, takže všechny místa dá se říci, byla zaplněná. Já jsem naštěstí poprosil pány od tamního hasičského sboru, jestli bych si nemohl vlést na střechu jejich Avie a udělat pár snímků. Po několika minutovém přemlouvání jsem se dostal nahoru a udělal pár fotek (tímto bych jim chtěl poděkovat). Celou akci komentoval velmi dobře Standa Berkovec. Akce už byla v plném proudu, pojďme si nyní přestavit některé účastníky v mezinárodní soutěži ve stuntridingu.

Zde je 5. největších hvězd, které se účastili mezinárodní soutěže ve stuntridingu.

1. Kevin Carmichael


Pochází ze Skotska a je to nesporně jeden z nejlepších motocyklových kaskadérů. Jezdí na motocyklech značky Suzuki. Na akci jel s novou Suzuki GSX-R 1000. Kevin dokáže na motorce udělat to, co nikdo jiný nezvládne. K jeho dovednostem patří:
Jízda po zadním do kolečka, bez předního kola a bez vidlí. Otočky po předním o více než 180 stupňů. A velmi dlouhá (200 a více metrová) jízda po zadním kole.

2. Craig Jones


Pochází z Velké Británie a jezdí na motocyklech značky Buell. Craig, ikdyž měl velmi nabytý program do Čech přijel. Je zde podruhé a dokáže dokonale bavit publikum. K jeho světelné show (jízda se světlicí na zadní "hrazdě") patří: burnouty z 90 stupňové svíčky dlouhé několik desítek metrů, jízda po předním kole s nohama nataženýma podél nádže.

3. Milan Rozsypal


Milan pochází z Kostice u Břeclavi a momentálně jezdí na Hondě CBR 600F. Na akci mu odešla přední brzda, tak musel improvizovat a nahradit ji brzdou z CBR 900 RR FireBlade. K jeho dovednostem patří:
"Bruslení" za motocyklem i vedle něj v "ocelových bačkorách". "Gumování" se spolujezdkyní ve stupačkách na předním kole. Otočky na předním kole o 180 stupňů, jízda po zadním v 90ti stupňovém úhlu a zastavení na hrazdě.

4. Peter "Dixo" Šandor

Peter pochází ze Slovenska a jezdí na Jawě 350. Je až neuvěřitelné co dokáže dělat na tomto stroji. Jeho speciality jsou jízda po zadním ve stoje - bez rukou. Jízda po předním a zadním se spolujezdkyní na řidítkách.

5. Pavel Hanzlík


Pochází z Unhoště u Kladna a jezdí na Suzuki GSX-R 1100 z roku 1989. Pavel je Kaskadérem roku 1998 a 2000. Mezi Pavlovy speciality patří perfektní 90 stupňová svíce a následný burnout. Dále jízda ve stoje na hrazdě, nebo v tureckém sedu čelem vzad.

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):


TOPlist