yamaha_demo_tour




V čem jezdí redakce: bunda Rebelhorn Borg

Rebelhorn je relativně mladá polská značka, která se za půldruhé dekády existence dopracovala mezi Top 5 evropských prodejců motocyklového oblečení, jak se chlubí na svém webu. Její portfolio je pořádně narostlé do šířky i hloubky, takže váhavci nad výběrem jednoho kousku výbavy dokáží strávit dlouhé hodiny. Stalo se to i mně, nakonec jsem sáhl po textilní bundě Borg, v které jezdím už druhou sezónu. Jaká je?

Kapitoly článku

Co je zač

Krátká pasová bunda, určená hlavně do města a pro sportovní použití. Přesně taková mi v šatníku chyběla, textilka na skútry i sportovní naháče. Prodává se ve třech barevných provedeních, bílo-černém se žlutými pruhy, černo-šedém se žlutými pruhy a v černém. Já mám sice barvy rád, ale vzal jsem černou pro její univerzálnost. Na fotkách se mi velice líbila, materiál vypadal tak napnutě a pevně, takže jsem byl po rozbalení poněkud mrzutý, když na mě z krabice vypadla vlastně úplně obyčejná bunda z měkké Cordury – na většinu plochy je použita pětistovka, na ramenou a loktech hrubší tisícovka. Kladem samozřejmě je, že bunda lépe sedne na tělo, necítíte se jako v brnění, ale i tak mě mrzí, že bunda víc nedrží tvar.

 

Usazení na těle

Rebelhorn dělá svoje produkty ve velmi široké škále velikostí a Borg se nabízí od XS po neuvěřitelných 7XL. Já mám velmi nekonfekční postavu (174 cm na výšku, „reklama na hlad“ na šířku), takže jsem se trochu bál, že si zase budu moct pod bundu dávat batoh, aby na mě neplandala, ale tady musím Rebelhorn pochválit za dobře udělané velikosti – změřil jsem se, podle tabulky zvolil velikost (beznadějné esko) a bunda mi sedí jako málokterá. Střih je spíše na štíhlejší postavy, což mně vyhovuje, jsou tady velké pružné panely na bocích, nad lokty a na lopatkách, streče od podpaží po loketní jamky a ještě si můžete bundu doladit plynule stahováky na sucháč v bocích a cvočky do dvou pozic na bicepsech a předloktích. Klidně bych snesl ještě další pozici na bicepsu, nebo ještě lépe regulaci plynulou, ale pořád lepší než nic. Těší mě, že manžety rukávů jsou na sucháč, takže si je fakt dotáhnete přesně tak, jak potřebujete. Navíc konce rukávů i límec jsou z příjemného měkkého materiálu. A hlavně se dají posouvat loketní chrániče ve třech polohách, což já většinou potřebuji. K sepnutí s kalhotami (buď džíny, nebo existují i kalhoty Borg) jsou tady připravené dlouhý i krátký zip, používám ten druhý k různým gatím a funguje bez problémů. Vůbec se ta bunda nosí moc pěkně, akorát logicky poněkud šustí.

Bezpečnost aktivní i pasivní

Jelikož jsem počítal s velmi různorodým používáním, od malých skútrů po překoňované naháče, rozhodně jsem nechtěl rezignovat na bezpečnost. Borg je vybavený poměrně slušně, má sice jenom jedno áčko v certifikaci, ale ramenní i loketní chrániče od mně neznámé značky Beetle jsou Level 2 a na ramenou jsou ještě pod Cordurou schované malé plastové chrániče. Páteřák si musíte vzít svůj, kapsa na integrovaný nechybí – já jsem si tam dal aspoň z viskózní pěny, na pomalých strojích pak už nic neřeším, na silných si beru bytelný páteřák na tělo.

Co se aktivní bezpečnosti týče, je černá barva samozřejmě největší pitomost, ale Borg ji vyvažuje opravdu mohutným použitím reflexních prvků – všechny ty šedé nápisy, loga i pruhy, které vypadají jenom jako designové věcičky, jsou ve skutečnosti ze světlo odrážejícího materiálu.

Proti vodě a zimě

Borg není žádná cestovatelská extratřída, takže boj se zimou je čistě ve vaší režii (mikina, funkční prádlo), jako drobný pomocník poslouží odepínatelná klimamembrána od poměrně známé značky Humax. Jelikož se mi za půldruhého roku podařilo v téhle bundě ani jednou pořádně nezmoknout a ty drobné přeháňky povětšinou vyřešila Cordura, tak membránu stran nepropustnosti vody nezhodnotím, ale co se dýchání týče, je docela v pohodě, není to igelit. Drobnost, která potěší – spodní část zad je trochu vycpaná, takže máte kříž zateplený.

Proti horku

Jo, tohle je královská disciplína Borgu! Jelikož je to primárně městská bunda, a to znamená, že se jezdí pomalu, tudíž se nedá spoléhat na průvan daný náporem vzduchu, bylo potřeba bundu pořádně odvětrat. Jasně že v červencových třicítkách v ucpané Legerce se sluncem pařícím do černého textilu budete beznadějně dušení ve vlastní šťávě, ale jinak tahle bunda luftuje moc pěkně. Na zádech má tedy jenom dva poměrně dlouhé zipy, tady bych si dokázal představit možná i nějaké to rolování, ale zepředu vám jde vzduchu víc než dost. Máte dlouhé zipy na bicepsech, na předloktí je dvojitý zip k okraji rukávu, ale ten největší průvan získáte po odklopení hrudních panelů s magnetickým zapínáním Fidlock, pod nimiž jsou takové zajímavé žábry z 3D meshe, asi aby toho vzduchu nebylo zase až moc (kudy by se dostal ven?) a abyste nechytali hmyz přímo na tělo. Hodně dobrou vychytávkou je také druhé zapínání celé bundy na břiše pod hlavním zipem, kde je další zip na konci síťované légy. Takže máte bundu zapnutou, a přitom vám do ní příjemně fouká. Fajn je, že všechny zipy jsou od YKK a naprosto v pohodě se ovládají i v rukavicích, tedy s výjimkou těch na zádech, to musí být člověk velmi dobře rozpohybovaný, aby je otevřel bez sundávání bundy.

Kam s věcmi

Na jednoduchou pasovku má Borg kapes poměrně dost. Zvenčí jsou klasicky dvě „na zastrčení rukou“, přičemž jsou na zip a máte v nich i varování, že nejsou voděodolné. Stejná cedulka na vás čeká i v náprsní kapse za hlavním zipem. Uvnitř bundy máte opravdu velkou neoprenovou kapsu na mobil na levé straně, nicméně neopren je pouze z jedné strany, nejde o nepromokavou kapsu. Tu najdete na pravé straně ve spodní části a má i voděodolný zip. V membráně žádné kapsy nejsou.

Co za to

Rebelhorn je sice polská značka, ale z Polska samozřejmě tahle bunda není, uvnitř najdete celkem očekávanou cedulku Made in Pakistan. Tam šije kdekdo a co se kvality zpracování týče, nemůžu proti Borgu říct půl křivého slova. Předloni jsem ji používal spíše epizodně, minulou sezónu si ale užila své a za celou dobu jsem na ní nenašel ani jednu povytaženou nitku, nedej bože aby něco bylo ušito křivě. Přitom ekonomicky se jedná spíš o levnější produkt, na oficiálním webu výrobce najdete cenovku 199,95 EUR a Rebelhorn zasílá i do Česka, přičemž nad 150 éček to je zadarmo. Anebo si můžete bundu koupit u některého z českých dealerů, tam počítejte s cenou cca 5,5 tisíce korun. Za mě velmi slušný poměr ceny a nabízených vlastností.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)
Jan Altner - (Odebírat články autora)
Barbora Ramešová - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist