husqvarna_svartpilen_801_2




Veteráni v Zoo

Pětapadesátiny slavila v sobotu 11. 8. Zoologická zahrada v Jihlavě. Oslavy přijela podpořit třicítka starých strojů z úsobského klubu. Mezi nimi výraznou měrou převažovaly motocykly. Celou akci provázel další bohatý kulturní program.

Kapitoly článku

Stroje se nejprve poskládaly v horní části jihlavského Masarykova náměstí. Zde se konala zhruba půlhodinová výstava pro veřejnost. Odtud se kolona pomalým krokem rozjela přes historický Brněnský most, kde je provoz běžně zakázán, do malebných prostor zahrady. 
Jihlavská Zoo, kterou navštěvuji od dětských let, je tedy jubilující dáma v letech. Bylo vždy příjemné se zde zastavit pro příjemnou polohu v rozlehlém údolí. Odpadá se tedy šplhání nahoru a dolu. Na konci prohlídky na návštěvníky čeká dětský park a různé občerstvení. V posledních letech se jihlavská ZOO rozrůstá a je obohacována o velmi zajímavé stavby. 
Vraťme se k veteránům, ty se seřadily do řady v uličce u bývalého hlavního vchodu. Tam byly stroje velkou atrakcí. Po naleštění svých miláčků a nutných drobných opravách si milovníci starých strojů se zájmem prohlédli prostory zoologické zahrady a neopomenuli navštívit místní občerstvení. K vidění byla pestrá paleta motorek. 
Pořadateli preferované především poválečné stroje, jejichž výroba byla časově totožná se vznikem ZOO. K vidění byl například „Pérák“ ve vojenských barvách a ČZ 125 T a C. Přijelo i mnoho předválečných strojů. BMW R12 doplněn krásným hodinovým strojkem, několik motorek NSU OSL, Zündapp ve vojenských barvách. 
Dále předválečné Jawy jak čtyřtaktní SV, tak dvoutaktní v provedení „Horská“ se dvěma setrvačníky a ČZ 175 Standard z roku 1938

Ta byla nově osazena zajímavým dobovým zrcátkem s mosaznými prvky. Mnozí návštěvníci se zaujetím zvěčňovali fotoaparáty u starých strojů. I o samotné účastníky vyjížďky a výstavy veteránů bylo ze strany pořadatelů výborně postaráno. V podvečerních hodinách se všichni rozjeli různými směry ke svým domovům.

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):



TOPlist