husqvarna_svartpilen_801_2




SYM Fiddle II 125 & Jet 125 4t

Stopětadvacítkové skútry jsou na poli městských přibližovadel už roky oblíbeným kompromisem, který spojuje obratnost a hospodárnost malých skútrů s výkonem a pohodlím, které poskytují větší modely. Na popularitě jim jistě přidá i to, že je od příštího roku budou moci legálně řídit držitelé řidičáku na auto. Pojďme se proto podívat na dvojici 125 ccm skútrů z produkce značky SYM.

Kapitoly článku

Taiwanskou značku SYM asi netřeba dlouze představovat, neboť se na českém trhu už docela zabydlela. Patří pod křídla koncernu Hyundai (vyrábí pro něj automobilové motory). U nás je známa zvlášť svou širokou nabídkou skútrů, které si získávají příznivce především příznivým poměrem výkon/kvalita/cena. I u obou testovaných Symů byla největším lákadlem cena - jen pár Palackých přes 40 tisíc. Co za tyhle peníze dostanete?
Elegán a sportovec – tak by se stručně námi testovaná dvojka stopětadvacítek Fiddle II a Jet 4 dala charakterizovat. Ačkoliv použitou technikou a zpracováním komponentů se, až na detaily, neliší, navenek působí každý skútr zcela jiným dojmem. Bílý Fiddle II je spíše holčičí stylová záležitost - svým elegantním designem plným oblých tvarů odkazuje k ikoně všech skútrů, nezaměnitelné Vespě. Velké kulaté světlo pod malým štítkem, kulatá chromovaná zrcátka, bachratá podsedlová část, zadní nosič, nepřehlédnutelné koncové světlo – italský styl v taiwanském provedení se prostě vyvedl. Bílé linie doplňuje sedlo, rukojeti a podlaha v hnědé barvě. Jedním slovem klasika.
Jet 4 patří na pohled do zcela opačné škály skútrů – je to dynamický, moderně se tvářící stroj. Velké mnohoúhelníkové přední světlo a ostře řezané tvary blinkrů v krytu řidítek přidávají Jetu 4 na agresivitě. Podsedlová část plynule přecházející v koncové světlo sdružené s blinkry, „racingové“ polepy a převládající kombinace bílé, černé a červené dávají tušit sportovního ducha . Jet 4 tak svou vizáží zaujme spíš mužskou část populace. Ačkoliv se vám asi bude zdát, stejně jako při pohledu na Fiddle II, že tohle všechno jste už někde viděli, všechny části ladí v harmonický celek, který neurazí snad nikoho.
Zpracování jednotlivých částí skútru je vzhledem k ceně lehce přes 40 tisíc na poměrně dobré úrovni – plastové kapoty a kryty přesně lícují, nedrnčí, mají začištěné hrany… Tohle všechno sice zní jako samozřejmost, ale u low-endových asijských skútrů už jsme zvyklí na ledacos. Oba Symy však byly z tohoto pohledu naprosto bez problémů, a jen místy poškrábané, nikoliv však popraskané kapoty Jetu 4 napovídaly, co všechno asi už testovací kus zažil. Drobné škrábance se však zřejmě po čase objeví (díky vaší obuvi) i na podlaze obou skútrů, která je, stejně jako panel na řidítkách a zbytek prostoru před řidičem, z docela měkkého plastu, který se prostě časem ošoupe.
Po osedlání obou skútrů ovšem příjemně překvapilo měkké prostorné sedlo, u Fiddle II i Jet 4 prakticky identické, jež v rámci kategorie stopětadvacítkových skútrů poskytuje slušnou porci komfortu i pro spolujezdce. Rovněž podsedlový prostor je u obou modelů stejný a bez problémů skryje jednu otevřenou skútrovu přilbu. Dostatek prostoru budete ostatně mít i na zmiňované plastové podlaze, která spolu se sedlem a řidítky vytváří příjemnou ergonomii
Pochválit musíme také kvalitní gumové rukojeti, tak akorát měkké a se vzorem napodobujícím kožené hefty dražších skútrů – do ruky padnou výborně. Vydařené rukojetě jsou doplněny zcela tradičním provedením ovládacích prvků na řidítkách. Zatímco ke stylovému Fiddlu II konzervativní ovladače sedí, sportovně laděný Jet 4 by možná snesl něco méně „obyčejného“. Vše ale vynahrazuje moderně vyhlížející přístrojový panel, který kombinuje analogový rychloměr s digitálním displejem a okolními kontrolkami blinkrů a dálkového světla. Dvouřádkový modře podsvícený displej zobrazuje kromě stavu paliva v nádrži také hodiny a počítadlo denních a celkových kilometrů. Ke stylu bílého Fiddle II naopak pěkně ladí jednoduchý oválný panel s analogovými (rovněž oválnými) ukazateli rychlosti a paliva.
Oba skútry mají identický vzduchem chlazený motor, jen Jet 4 má oproti Fiddle II o necelého koníka víc, ale tenhle rozdíl nebyl během testu vůbec postřehnutelný, leda v nepatrně vyšší spotřebě sportovnějšího z dvojice skútrů, která se i tak pohybovala na velmi přijatelné hodnotě okolo 2,5 litru na 100 km. Vzducháč nemá problém hladce naskočit ani za hodně studeného rána a prakticky okamžitě je bez kuckání schopen servírovat výkon. Motor dokázal oba skútry rozparádit až těšně za hranici 100 km/h, rozdíl však spočíval v naladění variátoru, kde je znát větší akcelerace sportovnějšího Jetu 4, jenž se v nižších rychlostech proplétal od semaforu k semaforu velice hbitě a se všemi automobily daleko za zády. Naproti tomu trochu usedlejší Fiddle II nabízel v městských rychlostech 40-70 km/h opravdu plynulý zátah a neustálé zrychlování a zpomalování v tomto pásmu na magistrále zvládal naprosto sametově.
Oba motory táhnou kopec nekopec a celkově lze říci, že projev motoru (respektive ladění variátoru) docela dobře odpovídá charakteristice obou skútrů – Jet 4dravější, ale kratší zátah v nižších rychlostech, kdežto Fiddle II se dokáže s o málo horší akcelerací plynule pohybovat ve vyšším pásmu rychlostí.
Se zmiňovanou maximálkou přes 100 km/h byste se nemuseli na obou skútrech bát vyrazit mimo město, podvozek však Jet 4 i Fiddle II jasně odkazuje do města. Přední teleskopická vidlice i zadní jednostranné zavěšení zvládají výmoly na obecních vozovkách celkem s jistotou a ve štychu vás nenechají, jen je nesmíte trápit mimo město, kde od nějakých pětašedesáti výš dostává podvozek (hlavně vzadu) nepříjemné rány, nestíhá žehlit ani menší nerovnosti a lehký skútr na dvanáctkových kolech dost neklidně poskakuje. Jet 4 se sice oproti Fiddle II na  12" kolech může chlubit přední 13kou, ale v přímém srovnání se tento rozdíl na stabilitě předku příliš nepodepsal. Oba skútry jsou svým podvozkem prostě výhradně do města a daleko na "venkov" na nich jet nezvládnete, ačkoliv ochrana řidiče před povětřím je díky širší přední části obou Symů až nečekaně solidní, a to se ještě Fiddle II může navrch pochlubit decentním, ale perfektně funkčním štítkem.
Pokud jsme v městském provozu ocenili dobrou ovladatelnost dvojice lehkých Symů , k tomu svižnou akceleraci Jetu 4 a sametově plynulý chod Fiddlu II, musíme naopak pokárat brzdy, které byly u obou testovaných kusů na poměry této skútrové kategorie poměrně slabé. Přední jednokotoučovka měla u obou skútrů shodně slabý nástup a pro větší účinek bylo třeba vyvinout docela velkou sílu, což se zrovna od křehké slečny v sedle sněhobílého Fiddlu II nečeká, a sportovnějšímu ladění Jetu 4 to taky neodpovídá. Pokud si však na trochu razantnější mačkání brzdy zvyknete, poskytne vám předek nijak ohromující, ale dostačující účinek. Zadní bubnová brzda také vyžaduje pro výraznější účinek razantnější stisknutí, ovšem dokáže občas slabšímu předku dobře pomoci, jen na to musíte jít s citem, přece jen buben vzadu není nijak těžké zablokovat. Brzdný systém obou Symů tak sice poskytne ve městě nejnutnější dostatek účinku, k tomu se však vydá na maximum a pro bezpečnější pocit z jízdy (a krizové situace) chybí trocha rezervy.
Jak už bylo řečeno na začátku, Sym si své zákazníky získává především rozumným poměrem cena/kvalita, a to beze zbytku platí i u dvojice Fiddle II a Jet 4. Za 42 900 Kč tu máme lehký ovladatelný skútr, který ve městě poskytuje (až na slabší brzdy) naprosto dostačující výkon a opravdu slušné pohodlí. Velkou devizou je jistě i spotřeba okolo 2,5 l, kterou jednoduchý vzducháč vykazuje. Na atraktivitě obou Symů přidá jistě i fakt, že od příštího roku stačí na řízení skútrů do 125 ccm obyčejný řidičák na auto. Když si připočtete sice nepříliš originální, ale jednoduše vydařený design, zbyde se už jen rozhodnout, zda zvolit o něco usedlejšího sněhobílého elegána Fiddle II, či spíš dynamického červenobílého dravce Jet 4. V obou totiž najdete nenáročného spojence pro každodenní souboj se stále houstnoucí městskou dopravou.

Informace o redaktorovi

Jan Krajíček (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 188 cm
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist