husqvarna_svartpilen_801_2




Vědecky potvrzeno: jízda na motorce je zdraví prospěšná

Američtí vědci zveřejnili výsledky své studie, ze které vyplývá, že jízda na motorce snižuje počet látek, které indikují stres. Až se vás zase někdo zeptá, co na tom ježdění vlastně vidíte, můžete mu říct, že to děláte pro své zdraví. A stres není jediná věc, kde si ježděním pomůžete.

Svoboda, vypuštění páry, relaxace, adrenalin, tím vším neznalým věci vysvětlujeme, proč je ježdění na motorce tak super. A teď už to máme vědecky doložené! Výzkum vedli tři vědci z institutu neurovědy a lidského chování na kalifornské univerzitě v Los Angeles. Tým za pomoci mobilního EEG přístroje měřil u motorkářů takzvanou elektrickou mozkovou aktivitu, dále pak frekvenci srdečních tepů, hladinu adrenalinu, noradrenalinu a kortizolu v krvi. Určitě není bez zajímavosti, že výzkum zafinancoval Harley-Davidson. Heather Malenshek, viceprezidentka pro marketing a značku k tomu řekla: „Využíváme nejnovějších technologií, díky kterým chceme přesunout naše zaměření z výhradně exkluzivních motocyklů i na další segmenty. Dává proto smysl využít technologii k prozkoumání vlivu samotné jízdy na jezdce. Výsledky dr. Vaughna a jeho týmu nám pomohou vysvětlit, co jezdci už 116 let zažívají v sedle našich motocyklů.“

Harleye, choppery a cruisery obecně patří za symboly relaxu v jedné stopě, relaxovat se dá ale na ledasčem

Výzkumu se zúčastnilo 50 jezdců, kteří na svých motocyklech absolvovali 22 minutovou cestu na předem připravené trase. Výsledek? Jízda na motocyklu má pro člověka podobné dopady jako lehké cvičení, meditace a cílené snižování stresu. „Úroveň stresu, zejména mezi mladými dospělými, se neustále zvyšuje. Lidé proto hledají cesty, jak udržet své psychické a fyzické zdraví v co nejlepším stavu,“ říká dr. Don Vaughn, který celý výzkum vedl a pokračuje, „donedávna neexistovala technologie, která by byla schopná zaznamenat vliv aktivit jako je jízda na motocyklu na lidský mozek.To je úžasně složitý orgán, Proto je fascinující sledovat a zkoumat, jakou má jízda dopad na fyzický a psychický stav řidiče.“ Aby byly výsledky objektivní, porovnali je také s dopady jízdy v autě a s relaxováním. Výsledek? Po jízdě na motocyklu se o 28 % snížilo množství hormonálních biomarkerů, které indikují stres, zároveň se při jízdě o 11 % zvýšil počet tepů srdce a k tomu o 27 % stoupla hladina adrenalinu v krvi. Asi jako při lehkém cvičení. Při řízení motorky se účastníkům také zostřily smysly, což se jim při jízdě v autě nestalo. Podle autorů výzkumu je to podobný efekt jako u lidí, kteří meditují, zatímco autaři by byli lidmi nemeditujícími. A ještě jednou soustředění. U účastníků došlo během výzkumu k zvýšení mozkové aktivity podobně jako po vypití šálku kávy.

Každý to s tím relaxem v sedle máme trošku jinak...

„I když se vědci dlouhodobě věnují vztahům mezi mozkem a hormonálními pochody souvisejícími se stresem a nebezpečím, podobné testy z reálného života jsou vzácné“, dodává k testu doktor Mark Cohen z kalifornské univerzity. „Žádný laboratorní experiment nedokáže napodobit pocity, které vznikají při skutečné jízdě.“ Vedoucí výzkumu Don Vaughn k tomu dodává: „Rozdíly v neurologických a fyzických reakcích mezi ježděním a ostatními aktivitami jsou výrazné, což může být velmi významné pro zmírnění každodenních stresů.“ No tak vidíte. Dvacet minut v sedle motorky vám pomůže snížit napětí a vy se bude cítit lépe. Jen během té doby nesmíte potkat na cestě nějakého dědu s platem vajec na zadní sedačce či maminku rozvážející děti na kroužky, kteří se vás svou nepozorností a antitalentem k řízení snaží zabít. To pak alespoň v mém případě ty čísla létají výrazně na opačnou stranu. :) 

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 144 Kč od 48 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JollyJoker přispěl 3 Kč
Zakeraias přispěl 3 Kč
rikosek přispěl 3 Kč
masi přispěl 3 Kč
froggz přispěl 3 Kč
goldrex přispěl 3 Kč
spike-cz přispěl 3 Kč
Marian16 přispěl 3 Kč
cechradovan přispěl 3 Kč
Davcoun přispěl 3 Kč
Mildy přispěl 3 Kč
deloslav1990 přispěl 3 Kč
V.rc313 přispěl 3 Kč
Stayer přispěl 3 Kč
juryna007 přispěl 3 Kč
MiroSz63 přispěl 3 Kč
456 přispěl 3 Kč
Shagrad přispěl 3 Kč
Richardsimek přispěl 3 Kč
Freddy_X přispěl 3 Kč
perfekt přispěl 3 Kč
Concionator přispěl 3 Kč
RadekPCX přispěl 3 Kč
sedloš přispěl 3 Kč
Indian82 přispěl 3 Kč
AxelP přispěl 3 Kč
Capt.Orr přispěl 3 Kč
georgekudla přispěl 3 Kč
kriz38 přispěl 3 Kč
Jarda-Bekr přispěl 3 Kč
Lucasbiker přispěl 3 Kč
jardamp přispěl 3 Kč
ynzha přispěl 3 Kč
alpel přispěl 3 Kč
Raptor71 přispěl 3 Kč
RosSV přispěl 3 Kč
Bullet500 přispěl 3 Kč
muflon70 přispěl 3 Kč
Vashk přispěl 3 Kč
Sefi21 přispěl 3 Kč
brunda. přispěl 3 Kč
atlan přispěl 3 Kč
BigRad přispěl 3 Kč
Petřičák přispěl 3 Kč
Clint. přispěl 3 Kč
spider002 přispěl 3 Kč
Jenik78CZ přispěl 3 Kč
zdenjarda přispěla 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist