yamaha_demo_tour




Přehled motocyklových konfigurátorů aneb Naklikej si motorku

Do redakce přišel e-mail od Ducati. Mají prý nový internetový konfigurátor. A protože je tomu předlouhých 13 let (což je ve světě internetu přibližně 13 000 let) co jsme tu měli přehled konfigurátorů motocyklových značek, pojďme se podívat, jak to na jejich scéně vypadá aktuálně. Koneckonců je zima, a když už většina z nás na motorkách nejezdí, proč si nezkusit nějakou alespoň „naklikat“.

Článek Petra Podušky z roku 2011 o motocyklových konfigurátorech tehdy zahrnoval přesně čtyři značky. Vedle Harleye, který tou dobou představoval svůj zbrusu nový konfigurátor, to byla ještě Ducati, Triumph a paradoxně MV Agusta, která ho měla jednoznačně nejhezčí a nejpromakanější. Paradoxně v tuto chvíli už u MV Agusty najdete konfigurátor jen na jízdní kola… Naopak třeba u Triumphu vypadal konfigurátor trochu jako hlavní menu z prvních Need for Speed.

Jak to bylo dřív. Snímky z konfigurátorů v roce 2011

Dnešní nabídka je každopádně mnohem dalekosáhlejší a svůj pěkný, více či méně interaktivní konfigurátor, nabízí téměř všechny zásadní značky – některé dokonce kompletně v češtině. V některých případech budete vážně koukat s otevřenou pusou, jak dobře a živě vypadá vysněný stroj ve 3D podobě na vašem počítači. To se týká nejen nového konfigurátoru Ducati, ale hlavně trojice značek KTM, Husqvarna a Gas Gas. Motorky, které zde mají svůj 3D model, jsou doopravdy neuvěřitelně detailní.

Na druhou stranu je potřeba říci, že motocyklové konfigurátory jsou do určité míry pořád spíše hračkou než zásadním pilířem internetové prezentace výrobce. Vyplývá to z podstaty toho, jak se motorky objednávají a prodávají. Prakticky u všech značek si totiž objednáváte motorku jako jeden model s pevně danou specifikací výbavy, kterou můžete doladit pouze zvolenou barvou a dokoupitelným příslušenstvím – to na novou motorku instaluje zpravidla dealer. Internetové konfigurátory jsou tedy vlastně jen katalogem modelů a originálního příslušenství.
Výjimku tvoří jen značka BMW. U ní se motorky konfigurují podobně jako auta, takže když objednáváte svůj stroj takzvaně „do výroby“, volíte si přesnou specifikaci výbavy a motorka nese vaše jméno už když jde výrobní linkou a dostává specifické komponenty. Vzbuzuje to samozřejmě otázku, zda by podobný přístup nebyl výhodný i pro další značky. Diskuzi zvedla třeba Yamaha, která má v současnou chvíli v nabídce šest různých variant endura Ténéré 700. Ty se liší kombinacemi nádrží, tlumičů a dalších prvků, stejně se ale může stát, že bude zájemce o motorku chtít kombinaci, která prostě není k mání. Konfigurátor se tu tak jeví jako srozumitelnější volba.

Co se rozličných přístupů k výbavě motorek týče, nelze nezmínit systém, který razí KTM. Všechny motorky, které opustí továrnu, jsou po stránce mechaniky vybavené stejně, ale některé prvky spojené s elektronikou si musíte nechat u dealera za poplatek odemknout. Typicky je to funkce rychlořazení, specializované jízdní režimy nebo širší možnosti jejich nastavení.
Každopádně pojďme si projít dostupné konfigurátory a říci si, které vás nechají prohlédnout a doladit vysněný stroj v těch nejpodrobnějších detailech. Všechny konfigurátory, které jsem na webu našel, jsem srovnal od těch nejlepších.

KTM, Husqvarna a Gas Gas

Pokud jde o možnost kroužit okolo motorky a detailně ji zkoumat, nejlépe jsou na tom konfigurátory KTM, Husqvarny a Gas Gasu. Musíte se zaregistrovat, některé příslušenství, které si na svůj stroj budete chtít navěsit, se nezobrazí a občas musíte počkat, než se uvolní kapacita serverů, ale jakmile se před vámi načte jedna z motorek, které mají svůj propracovaný 3D model, spadne vám brada. Na druhou stranu 3D model mají jen některé nové modely, u ostatních je konfigurátor docela průměrný.

Ducati

Zbrusu nový konfigurátor Ducati vás nechá prohlížet všechny modely v různých „pózách“ a 3D prostředích, navíc si na svůj zvolený kus můžete navěsit ohromnou spoustu příslušenství. Jednoznačně jeden z nejlépe provedených.

BMW

Jak padlo výše, konfigurátor BMW vystupuje zejména tím, že v něm motorku neosazujete pouze příslušenstvím, ale měníte i její specifikaci. Konkrétně u novinky R 1300 GS, u které bylo od začátku zdůrazňováno množství variant, lze strávit desítky minut, a to budete pořád jen u výhodných paketů.

Harley-Davidson

Možnost přizpůsobit si motorku obrazu svému byla u Harleye vždycky mimořádně důležitá. Proto není divu, že americká značka nabízí konfigurátor s parádně propracovanými modely a hromadou volitelných prvků.

Royal Enfield

Indický Royal Enfield sice nenabídne kdovíjak nepřeberné množství doplňků, ale samotná prezentace konfigurátoru, kde můžete „chodit“ okolo parádního modelu motorky na podstavci v dealerství, má leccos do sebe.

Yamaha

Krásné modely a možnost volby ze spousty doplňků má i konfigurátor Yamahy (je potřeba zvolit model a kliknout na "Configure your motorcycle"). Zejména kolem letošní retro novinky XSR 900 GP jsem láskyplně kroužil velmi dlouho…

Honda

I Honda se pochlubí perfektně zpracovanými počítačovými modely a spoustou příslušenství, je jen škoda, že se na motorky nemůžete podívat ve větším detailu.

Indian

3D modely, které na svém americkém webu v konfigurátoru prezentuje Indian, už jeví známky letitosti a oproti některým výše zmíněným jsou poněkud kostrbatější, o to víc je tu ale příslušenství a doplňků, které můžete na svůj virtuální stroj nasadit.

Triumph

Poměrně základní konfigurátor vás bohužel nenechá jezdit kamerou okolo motorky ve 3D zobrazení a chybí více detailních pohledů. Pro přehled o modelech a jejich příslušenství to ale stačí.

Horex

Horex je motocyklovou raritou a stejně raritní je i to, že má „butiková“ značka tohoto ražení svůj konfigurátor. Ten Horexu je veskrze jednoduchý, jen s obrázky, volbou barev a pár příplatkových paketů, ale stejně si můžete navolit, jak by vypadal právě váš unikátní šestiválec.

Aprilia, Moto Guzzi, Vespa a Piaggio

Italové to vzali celkem zkrátka a konfigurátory všech značek Piaggio Group – motocyklové Aprilie a Moto Guzzi, stejně jako skútrové Vespy a Piaggio, jsou vlastně jen jednoduchými statickými přehlídkami modelů a příslušenství.

Kawasaki

Stejně tak je statickým katalogem i konfigurátor Kawasaki, který je navíc dostupný pouze na americkém webu. Těžko říct, zda se dá v dnešní době vůbec nazývat konfigurátorem, ale pro úplnost ho do přehledu uvádím taky.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 15 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Z1000SX_Petr přispěl 15 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist