globalmoto_duben_nolan




Příslušenství na veletrhu Motosalon 2024

Veletrh Motosalon, to nejsou jenom motorky a čtyřkolky. Spousta lidí si do Brna přijíždí prohlédnou anebo rovnou koupit i boty, helmu, kombinézu... Co pro vás vybraní vystavovatelé připravili?

Kapitoly článku

ASP Group: přilby LS2

Tedy nejenom přilby, nově najdete na stánku značky LS2 také oblečení, rukavice a boty. Ale helmy samozřejmě hrají prim, a že jich tady je! Kromě oblíbených stávajících modelů najdete i novinky, a to v různých kategoriích i cenových relacích. Mezi tak oblíbenými vyklápěčkami najdeme nový nejlevnější model Strobe II, který v jednobarevném provedení začíná na necelých 3300 Kč, a jeho protipólem je špičkový Advant X z kompozitu, resp. Advant X Carbon z uhlíkového vlákna, které doplňují loňský základní Advant.

Varianty ze skelného vlákna i karbonu má také otevřená helma Infinity II, vybavená dlouhým plexi. Tohle není žádná kokoska na levnou čínskou padesátku, nýbrž helma na záležitosti typu Tmax nebo klidně na léto na naháče. Kdo se nechce vzdát kvalitního krytí čelisti a vyhledává integrálku, ten může prozkoumat nový Stream II, který v jednobarevném provedení začíná na necelých třech tisících, ale při své ceně přináší hodně zajímavou výbavu, a naopak ten, kdo si libuje ve specialitkách, by neměl minout model Drifter. To je otevřená helma s odnímatelnou bradovou částí v designu, za který by se nemusel stydět Darth Vader.

Bikers Crown

Chlumecký Bikers Crown má tradičně expozici nacpanou k prasknutí nejen novinkami. Mezi ty patří třeba nové helmy od značky Nexx, od letoška nabízené s pětiletou zárukou. Velký tržní potenciál má zejména adventure model X.WED 3.

K Bikers Crownu neodmyslitelně patří také italské helmy Caberg, kde musíme upozornit hlavně na vyklápěčku Duke Evo, vylepšenou verzi ikonického modelu Duke, který byl na trhu již od roku 2012. Do stejné rodiny patří také trochu levnější Duke X, naopak z jiného soudku je sportovní integrálka Avalon dostupná v příjemně divokých barevných kombinacích.

Na sportovní jízdu se potom budou hodit i nové rukavice Five RXF3 Evo. Naopak spíše na pohodovější brouzdání krajinou jsou, navzdory vysoké úrovni pasivní bezpečnosti, určeny kevlarové džíny v civilním designu od zavedené značky Trilobite, konkrétně nový model Fresco.

Bonmoto: přilby HJC

Brněnské Bonmoto má stánek věnovaný výhradně špičkovým korejským helmám, které už pěkných pár let na náš trh dováží. A má ho rozdělený na dvě části, výstavní a prodejní, takže kdo shání novou helmu, neodejde z výstavy s prázdnou. Každopádně ve výstavní části hraje prim nová sportovní integrálka RPHA 12, nástupkyně oblíbené „jedenáctky“, s níž máme zkušenosti i u nás v redakci, která je k dispozici v kompletní velikostní řadě, přičemž nejatraktivnější je určitě exemplář z marvelovské edice Maximized Venom. Společnost nové „dvanáctce“ dělají především univerzální integrálka RPHA 71 a vyklápěčka RPHA 91, též v kompletní velikostní sadě, a také Indian FTR 1200 v exkluzivní úpravě Bonmotard postavený podle regulí pro americké závody Super Hooligan. Na prodejním stánku hrají prim výběhové modely RPHA 11 a RPHA 70 za speciální výprodejové ceny, nicméně i tady jsou k vidění novinky, jako třeba sportově-cestovní integrálka F71 nebo otevřená luxusní F31.

DR2.cz

Při cestách za dobrodružstvím, obzvláště pak při jízdě mimo zpevněné cesty, se zcela určitě hodí pořádný držák mobilu na řídítkách. Pokud je vašim druhým jménem Adventure, pak se jistě budete rozhlížet po něčem megadrsném, po pořádné kovové strojařině. Tak přesně na takové zákazníky cílí česká firma DR2 se svými držáky mobilů, které by z fleku mohl používat i Optimus Prime. Na stánku je k vidění prototyp držáku pro navigaci Garmin Zumo XT, který bude od jara v prodeji. Dále například nové montážní sady pro motocykly Ducati DesertX, Honda Transalp 750 nebo KTM 890 Adventure.

Globalmoto

Královéhradecký importér helem značky Nolan vystavuje všechny novinky, které jsme vám představili už v samostatném článku. Tou největší, určenou pro cestovně laděné jezdce, je úplně nová překlápěčka N120-1. To je pro Nolan úplně nová cesta, dosud tahle značka sázela pouze na vyklápěčky. Sportovní jezdci si mohou prohlédnout karbonovou integrálku X-804 RS Ultra Carbon, kdo nekouká po špičkových modelech, toho by mohla uspokojit integrálka N60-6 Sport. Pohodáři a skútraři, koukající po otevřené helmě, mají bohatý výběr v barvách modelu N21 Visor, a zapomenout nemůžeme ani na zajímavou Grex GR.2 Pro s odnímatelnou bradovou částí, ta je u čopráků hodně oblíbená.

Expozici Globalmota ale netvoří jenom helmy Nolan, nýbrž i oblečení vlastní značky Spark, kde je také spousta novinek. Především jde o top model Nevada, dostupný i v dámském provedení Nevada Lady. Jde o třívrstvý komplet s hodně promakaným odvětráním, zepředu máte celé odnímatelné panely s kapsami, uvnitř membránu Z-Liner a vnější materiál je kombinací zajímavého Softecu a Micro Ripstopu na ramenou a loktech. Bezpečnost zajišťují chrániče s nastavitelným umístěním. Top model přitom neznamená extrémní cenovku, za komplet dáte zhruba 14 000 Kč.

Zhruba o dva tisíce levnější je další novinka, komplet Trailmaster, který je opět třívrstvý, vnější materiál je též Softec a vnitřní membrána Z-Liner a ani tady nechybí bohaté odvětrání s velkými odnímatelnými panely. Krátké pasové modely s podobnou konstrukcí reprezentuje model Maverick, opět třívrstvý s vnějším materiálem Softec, anebo velmi odvětraný Airmaster s meshovými předními a zadními panely. Ovšem není to jenom letní bunda, protože ani tady nechybí zateplená vložka a klimamembrána.

 

Halvarssons a Lindstrands

Švédské znaky Halvarssons a Lindstrands představují v Brně širokou škálu moto oblečení, které myslí jednak na silničně zaměřené motorkáře, ale také na cestovatele, které si na motorce rádi vyrazí na dobrodružnou cestu terénem. Halvarssons platí za tradiční značku, která cílí na náročné motorkáře, kteří jsou ochotni utratit peníze na dražší kvalitní vybavení. Pro cestovatele se nabízí prémiová bunda Mora, kterou doplní kalhoty Malung a podle informací se jedná o nejprodávanější model.

Oblíbené jsou kožené bundy a kalhoty na mašiny kategorie klasik a za zmínku určitě stojí model Torsby. Také dámy si přijdou na své a nejspíš je zaujme bunda Arvika, kterou doplní džíny Rogen. Halvarssons nabízí také rukavice, termo prádlo a volnočasové oblečení. Dost podobná je nabídka značky Lindstrands, která se zaměřuje kvalitní a cenově dostupné moto oblečení pro mladší sporťáky. Pro sportovně zaměřené cestovatele je určen kožený model Sanden a pro motorkáře s dobrodružným srdcem model Myrvik a Myrtorp. Lindstrands má ve svém portfoliu bundy ze sekce street, která zahrnuje také džíny pro holky i kluky a také boty.

 

MOTOBOX

Asi nikdo nepochybuje o tom, že cestování na motocyklu je bezesporu dobrodružství. Ovšem najde se spousta z nás, kteří si tuto kratochvíli vzhledem k časovému vytížení nemůžou dovolit v rozsahu, v jakém by chtěli. Cestou může být zefektivnění procesu cestování, jinými slovy časově si zkrátit cestu do cílové destinace. Motobox vám naloží motorku do boxu a kamiónem vám ji převeze třeba do Španělska, Portugalska, Řecka nebo Skandinávie. Vy si jen přiletíte nalehko „érem“ a hurá cestovat. Letos dokonce zvažují i cestu na Island, nebo trip po TET pro jednoválce z Řecka do Chorvatska. Kromě motorek přepravují i čtyřkolky. Pro bližší informace neváhejte navštívit stánek v pavilónu P.

MOTO GBOX

Zlý jazykové tvrdí, že na rozdíl od předchozí party umí kluci z Motogboxu najít na ženském těle bájný bod G. Pravda je mnohem prozaičtější, a to taková, že jsou konkurenční alternativou, využívající k přepravě motorek do cílových destinací též boxy a kamionovou dopravu. Zásadní rozdíl je právě v těch destinacích. Kromě obligátního Španělska, Portugalska a Itálie se s Motogboxem můžete podívat třeba Gruzie nebo například do Dakaru v Senegalu. Na stánku si můžete prohlédnout, jak takový úhledný balíček s vaší motorkou bude vypadat.

Moto Palič: boty Sidi, oblečení Scott

Na stánku společnosti Moto Palič najdete především boty Sidi a oblečení Scott. Hlavní novinkou značky Sidi pro letošní sezónu jsou bezesporu offroadové boty Crossair, nahrazující dosavadní Atojo. Má jít o nejlehčí profesionální botu pro použití v MX, enduru či superenduru. Vnitřní skelet je vyztužený skelnými vlákny, podrážku dodala značka Vibram. Kromě offroadu seženete u Sidi i boty na cestování, třeba nový model Gavia Gore Adv, město zase reprezentují nové botky Arx. U značky Scott najdeme třeba nové rukavice Priority Pro s Gore-Texem ve vložce, která se nevytahuje, když vyndáváte ruce ven.

MotoZem

K zahajovací jarní motocyklové výstavě neodmyslitelně patří velký stánek společnosti MotoZem, provozující v Česku čtyři kamenné prodejny a bohatě zásobený e-shop. Do velmi širokého portfolia patří i vlastní značky RSA a Street Racer, přičemž každá má bohatý záběr. Co se konkrétních novinek týče, od RSA by vám neměly uniknout textilní bundy. EXO 2 je dlouhý cestovní model, barevně decentní. Pokud jste extroverti, můžete naopak sáhnout po bundě Dakar 2 buď v černo-šedé, nebo ještě výraznější pískovo-černé verzi. A můžete ji pořídit i své partnerce, tahle bunda se dělá v pánském i dámském provedení. Pokud je vaše paní spíše na sportovní věci, můžete jí koupit krátkou pasovku Runway.

Od Street Raceru zmiňme nové modely rukavic, čtyřvrstvý model Monzoon s membránou přijde vhod za velmi chladných dní, perforovaný krátký Striker 2 naopak za těch letních horkých. Ten se dělá v pánské a dámské verzi, naopak pouze pro štíhlé dámské ručky s krátkými prstíky jsou určeny dlouhé rukavice Touring.

Peak Design

Úplně opačnou strategii zvolila designová firma Peak Design, která přednedávnem rozšířila své portfolio od příslušenství pro fotografy i na držáky mobilů, včetně těch na motocykly. Jejich držáky jsou etalonem jednoduchosti minimálně co se obsluhy týče. Zároveň ale nabízí vysokou úroveň ochrany mobilu před mechanickým poškozením, včetně antivibračního řešení pro ochranu stabilizace fotoaparátu telefonu. Novinkami, které se může stánek pochlubit jsou nové držáky pro telefony řady iPhone 15, Samsung 24 a v neposlední řade inovovaný držák na motorku. Co mě vážně baví jsou šikovné odepínací popruhy k telefonu, buď na krk nebo na ruku. Tahle fičura se pro rodinné dovolené může hodit.

PSí

Tlumačovský výrobce špičkového oblečení má tradičně moc pěkný stánek a coby odvěký apoštol maximální bezpečnosti má jako hlavní novinku jednodílnou koženou kombinézu nazvanou Test Me. To v angličtině znamená „otestuje mě“ a vy si ji budete moci otestovat na vlastní kůži na různých okruhových akcích, kam kamion PSí zavítá. Tohle je ten nejvyšší standard bezpečnosti, který u PSí dostanete, v kombinéze je totiž 26 (!) chráničů Level 2, a to včetně nejnovějšího airbagu Alpinestars TA10, který je do kombinézy vestavěný a chrání záda, ramena, hrudník a dokonce i kyčle. Mimochodem tenhle všitý airbag v PSí teď budou používat v hojné míře, oblékáte si tak vlastně jenom kombinézu a neřešíte nic dalšího. Milovníci rallyhového ježdění si pro změnu mohou prohlédnout airbag Alpinestars Tech-Air Off-Road. Novinkou z textilní sféry jsou lehké a velmi vzdušné komplety Vento v pánském a dámském provedení.

SP Connect

Holky a kluci z SP Connect přivezli na Motosalon nejenom kompletní portfolio příslušenství, spočívající v držácích na mobily na řídítka, zrcátka, spojkové páčky nebo do krku řízení, ale i antivibrační podložky nebo nabíjecí řešení. Pořád se rozšiřuje paleta dílů, tu a tam se najde nové delší ramínko, případně nový kloubek, ale objevují se i věci, které nejsou zdaleka jenom pro motorkáře. Super je třeba nová peněženka – samozřejmě s otočným úchytem, takže ji lze dát na pouzdro na telefon, nebo powerbanka, která má z jedné strany „samce“ a z druhé „samici“, a lze ji dát třeba mezi telefon a držák na motorce.

SW-Motech

Tradiční výrobce cestovních doplňků má na stánku hlavně nové modely. I pro novinky, které se představily na podzim, jako je třeba BMW R 1300 GS nebo nový V-Strom 800, už je jsou zde plně nastrojené motocykly do kompletních řad doplňků.

Velkou popularitu na našem trhu mají tankvaky SW-Motech se speciální nacvakávací konstrukcí do podkovy na nádrži, které umožňují rychlé a bezpečné nasazení a odjištění. A hlavně zaujmou pěkným designem, stejně jako nová řada nepromokavých batohů a postranních brašen.

Wemoto

Stánek dodavatele náhradních dílů, příslušenství i dílenského vybavení na výstavě prezentuje zajímavý projekt kompletních servisních balíčků. Zdánlivě jednoduchá myšlenka může řadě motorkářů pomoci při řešení servisu ve vlastní garáži, a ještě navíc ušetřit.

Wemoto nabízí kompletní servisní sady s vhodným olejem, olejovým filtrem včetně nové podložky k vypoušťáku motoru, vzduchovým filtrem a svíčkami. Zákazník jen na webshopu zadá svůj model motocyklu a dostane hotovou sadu přesně pro jeho mašinu. Navíc v plátěném sáčku a ještě za výhodnější cenu, než kdyby si tyto spotřební díly objednával jednotlivě.

 

Yshop

Na výstavní plochy se po krátké pauze vrací jeden ze nejstarších českých obchodů s příslušenstvím, pražský Yshop, i když s podstatně menším stánkem, než na které jsme byli v minulosti zvyklí. Jeho jednoznačnou výstavní jedničkou je letošní novinka od špičkového japonského výrobce helem Arai, adventure model Tour-X5. Značka Arai je známá tím, že nemění modely jen tak, aby se něco dělo, a když už dojde k modelové obměně, je to většinou pořádný rozdíl. Jak to bude platit v případě očekávané Tour-X5, to bude od letošní sezóny zjišťovat na vlastní hlavu i náš Honzis, který po více než deseti letech vymění předchozí „čtyřku“ za nový model. Další novinkou na stánku Yshopu jsou motokrosové brýle značky Swaps v široké cenové relaci od dětských po špičkové modely nebo letošní kolekce oblečení Held či ochranných padacích protektorů RG Racing. Na stánku si můžete zakoupit komunikátory značky Cardo, které Yshop už spoustu let v Česku zastupuje.

Informace o redaktorovi

Roman Bureš - (Odebírat články autora)
Jan Rameš - (Odebírat články autora)
Dominik Valášek - (Odebírat články autora)
Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 75 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Z1000SX_Petr přispěl 75 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist