globalmoto_duben_nolan




Motorka bez řidiče

Blíží se doba, kdy si vaše motorka vyrazí sama na výlet? Jeden takový stroj již existuje a měl by se za několik dní zúčastnit závodu autonomních vozidel z Los Angeles do Las Vegas, kde hlavní cenou je rovný miliónek dolarů. Autonomním vozidlem se rozumí vozidlo, které bez jakéhokoli zásahu či dálkového ovládání člověka přejede po vytyčené trase na základě údajů GPS z bodu A do bodu B a po cestě po silnici i v terénu navíc musí překonat celou řadu přírodních i předem nastražených překážek.



V tomto závodě, kde většinou startují upravené terénní vozy a speciály řízené počítači, se poprvé objevil i autonomní motocykl Ghostrider. Důvodem, proč tým Ghostrider sáhl po jednostopém prostředku, je nižší finanční náročnost, ale hlavně mnohem větší obratnost a prostupnost terénem. Oproti autům má také značnou výhodu například při jízdě lesem, po chodníku apod.



Konstruktéři se samozřejmě museli vypořádat hlavně s problémem udržování rovnováhy. To vyžaduje neustálé a hlavně velmi rychlé korekce řízení - proto má také ovládací program 140 000 řádků kódu. Asi nelze očekávat, že Ghostrider hned svůj první závod vyhraje, ale první krok k osamostatnění motorek byl zdá se učiněn.


Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist