yamaha_demo_tour




Honda připravuje motocyklový airbag pro další modely

Největší výrobce motocyklů na světě, japonská Honda, se zabývá zlepšením bezpečnosti. V současné době připravuje airbag pro běžné motocykly, jako je například model CB1300.

Už je to pár let zpátky, co Honda představila airbag u velké cestovní motorky Goldwing. Po řádném otestování a pozitivních ohlasech se Honda rozhodla projekt rozšířit na "běžné" motocykly. V současné době probíhá testování nového airbagu u velkého naked biku CB1300.


Na rozdíl od Hondy Goldwing, kde airbag vystřelí přímo nad nádrží, je u CB1300 použit jiný princip. Umístnění airbagu je také na nádrži, ale po odpálení airbag vystřelí směrem dopředu a nahoru před motocykl. Vzduchový polštář je také o dost vyšší, než u Goldwingu. Důvodem je vyšší těžiště řidiče u CB1300 než u velkého touretu.


Dále je u airbagu testován i patentovaný mechanismus směru odpálení vzduchového polštáře, který se řídí gyroskopickým efektem. Důvodem je fakt, že u řady nehod nedochází k přímému střetu motocyklu s překážkou, a airbag by se měl objevit ve směru "letu" řidiče motocyklu, aby měl maximální účinnost.

Pokud vývoj a testování tohoto bezpečnostního prvku dopadnou dobře, plánuje Honda montáž airbagu i na jiné své motocykly.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (25x):
Motokatalog.cz



TOPlist