globalmoto_duben_nolan




Ducati poprvé na srazu Sturgis. V úpravě Roland Sands Design

Za 76 let historie jednoho z největších motorkářských festivalů na americkém kontinentu se značka Ducati ve Sturgis oficiálně neprezentovala. Popravdě, zatím moc neměla s čím. Letošní novinka XDiavel však ve filosofii značky mnohé mění, a kde jinde by našla lepší příležitost předvést se jako alternativa ke křižníkům z Milwaukee. Na velkou slavnost ji dokonce oblékl jeden z nejznámějších úpravců současnosti.

Se jménem Rolanda Sandse je spojena celá řada povedených přestaveb z poslední doby, a ke spolupráci si jej čím dál častěji zvou také sami výrobci motocyklů. Slyšeli jsme o něm v souvislosti s projektem Yamaha Yard Built, podílel se na designu BMW Concept 90, z nějž vychází sériový model NineT, pro Victory stavěl závodní speciál Project 156 a klidně bychom mohli pokračovat. Ze studia Roland Sands Design pochází také upravená Ducati XDiavel, která se veřejnosti představila na největším americkém srazu Black Hill ve Sturgis. Sem se každoročně sjíždí přes půl milionu motorkářů z celého světa, přičemž zdaleka nejoblíbenější jsou stále cruisery.

Ducati do této kategorie, populární hlavně ve Spojených státech, vstoupila s letošní novinkou XDiavel, a silnice kolem místa srazu v Jižní Dakotě jsou pro její cruiser prý jako stvořené. Nezaměnitelný vzhled pomohl naladit do amerického stylu zmíněný customér z Californie, který za tři měsíce přestavěl XDiavel na sportovní chopper. Motorku nastrojil do jednodílné kapotáže spojující nádrž se sedlovou částí, přední kolo vyměnil za větší devatenáctipalcové, přidal výfuky vlastní výroby a celé dílo završil speciálním lakem. Chybět pochopitelně nesmí drobné doplňky s logem RSD, které už jsou k mání také u dealerů Ducati.

“Ve Sturgis se náš XDiavel dočkal výjimečně vřelého přijetí",  pochvaluje si Jason Chinnock, šéf Ducati pro Severní Ameriku. “Jako motorkáři jsme součástí jedné velké rodiny, ale zároveň chceme vyjádřit svou individualitu. Stroj v úpravě studia Roland Sands ztělesňuje jedinečnost, díky které je tento sraz tak výjimečný.

"XDiavel je bestie. Vlk ve vlčím rouše a skutečný nástroj rychlosti” komentuje Roland Sands. “Chtěli jsme zdůraznit všechny jeho úžasné technologie místo toho, abychom je dávali pryč. Proto se motorka z funkčního hlediska téměř neliší od sériové podoby. Šli jsme cestou estetických úprav, a jsem hrdý na výsledek naší práce."

A co říkáte na jeho dílo vy? Líbí se vám víc než sériový XDiavel?

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):
Motokatalog.cz



TOPlist