globalmoto_kveten




Pro bezpečnost i parádu. Co se letos nosí na hlavách?

Nových přileb každý rok přibývá jako hub po dešti. Sportovní integrálky, univerzální odklápěčky, otevřené jetky na stylovou motorku nebo skútra, kšiltovky do terénu. Některé novinky jsme vám představili už na podzim, s ostatními se můžete seznámit právě teď. Tentokrát tu máme - s jednou výjimkou - samé italské značky.

Airoh

Mezi největší z nich patří Airoh, a tomu odpovídá nejen rozsáhlá nabídka, ale i široká paleta nových modelů. Na trh letos přichází celkem šest novinek, a vylepšovalo se ve všech kategoriích.

Nejnovější sportovní integrálka od Airohu s názvem Valor má termoplastovou skořepinu, a vyrábí se v mnoha pestrých grafických provedeních. K hlavním přednostem tohoto modelu patří revoluční systém ventilací s osmi zónami a široký vizor, zaručující dobrý výhled. Nechybí ani příprava na Pinlock® proti mlžení.

Univerzální použití jako zavřená přilba či jetka nabízí model Rev se speciálním systémem otevírání bradové části, kterou lze posunout až na zátylek. V zavřeném stavu se o maximální komfort stará ventilace ACVS  (Airoh  Combined  Ventilation  System), která zajistí dostatečný přísun čerstvého vzduchu i v extrémním horku. Cestování má dále zpříjemnit aerodynamický tvar termoplastové skořepiny, široký vizor a vestavěná sluneční clona.

V kategorii otevřených přileb jsou novinky hned dvě, přičemž první z nich - Hunter - se pyšní moderními tvary i použitými technologiemi. Kompozitová skořepina se vyrábí ve třech velikostech, a dlouhé plexi umožní použít tuto jetku nejen na krátké projížďky po městě, ale i na delší trasy. Vestavěná sluneční clona, vyjímatelný a pratelný interiér z hypoalergenního materiálu a kvalitní ventilace řadí tuto přilbu mezi top produkty značky. 

Pro ty, kdo dávají přednost stylovému vzhledu, je určen kompaktní retro model Garage, vyráběný v provedení s kompozitovou nebo karbonovou skořepinou. Přilbu lze kombinovat s dodaným plexištítem, za příplatek je k mání i větší "bublina" nebo kšilt. Vnitřek kombinuje retro kůži s moderní, pohodlnou textilií.

Značku Airoh dobře znají i off-roadoví jezdci, a pro ty nejmladší z nich je tu nový model Archer s termoplastovou skořepinou, nastavitelným sklonem kšiltu a zapínáním na D-kroužky. Samozřejmostí je kvalitní systém ventilace i vyjímatelný a pratelný interiér. Stejnou výbavu má také další motokrosová novinka pro dospělé s názvem Switch.

Scorpion Exo

Se stejným počtem novinek letos přichází také značka Scorpion Exo. Nový model Exo Combat zaujme hlavně snímatelným obličejovým krytem, který lze jednoduše zacvaknout do zámků na stranách skořepiny.  Ať už s nasazenou bradou nebo bez ní, Exo Combat je každopádně přilba pro drsňáky. To ale neznamená, že by byla nějak ošizená v oblasti komfortu. Vyjímatelný vnitřek je z pratelného hyperalergenního materiálu, zapínání na mikrometrickou přezku. V balení najdete kromě lehce kouřového plexi ještě jedno tmavé.

Poněkud střízlivější - i když také zajímavý - design má nová jetka Exo City s polykarbonátovou skořepinou, vestavěnou sluneční clonou, a dlouhým plexi, které zakryje celý obličej. Na výběr je pestrá škála barevných provedení od tmavých přes bílé s různou grafikou až po výrazně žlutou.

Turistická integrálka EXO 490 s polykarbonátovou skořepinou má v nabídce značky plnit funkci entry-modelu, ale za svůj design ani výbavu se rozhodně stydět nemusí. Přilba má vestavěnou sluneční clonu, plexi s přípravou na Pinlock, zapínání na mikrometrickou přezku i příjemný interiér. Z řady grafických provedení si jistě vyberou i holky.

Pro dobrodruhy je tu pak nová odklápěčka s odnímatelným kšiltem. Model ADX 1 je na dlouhé cesty vybaven vestavěnou sluneční clonou, 3D interiérem, oddělenými ventilačními kanály a přípravou k montáži interkomu. Tato přilba je však homologovaná pouze jako integrální, takže jízda s otevřenou bradou bude legální jenom mimo silnice.

A konečně něco pro off-roadové závodníky. Přilbu VX21 Air s pětivrstvou kompozitovou skořepinou a zapínáním na D-kroužky můžeme s klidem označit za profi model. Specialitkou téhle helmy je systém dofukovacích lícnic Airfit, se kterým přilba přesně sedne na hlavu. VX21 Air je kompatibilní s chráničem krku.

Vemar

Zásadní novinkou značky Vemar je odklápěčka Sharki, která se umí změnit na otevřenou přilbu. Bradovou část lze jednoduše odmontovat a upínací mechanismus schovat přiloženými krytkami. Dobrý výhled zaručuje rozměrné plexi, připravené k instalaci protimlžící fólie Pinlock MaxVision®, nechybí ani sluneční clona a důmyslný systém ventilace. 

Retro styl má značky Vemar jméno Chopper, a jeho designérům patří uznání za originální grafická zpracování. Kouřové plexi se zasouvá do vnitřku přilby aby nerušilo její jednoduchý tvar, na připravené patenty lze pak připnout decentní kšilt. Uvnitř je příjemný antibakteriální interiér s vyjímatelnými lícnicemi, pohodlné zapínání zajistí mikropřezka. 

Vemar má letos novinku i pro začínající motokrosaře. Model s názvem Tacu je zkonstruován tak, aby nebránil současnému použití krčního chrániče, o dostatečnou ventilaci během náročného tréninku se stará systém VKS (Vemar Klima System), a zaručen je i dobrý rozhled po trati.

Kappa

Značku Kappa známe hlavně jako výrobce zavazadel a dalšího příslušenství na motorku, ale v její nabídce najdete také přilby. Novinkou pro rok 2017 je model KV30 Enduro, určený pro cestování stylem on-off road. Jak je u podobných přileb zvykem, plexi se dá snadno vymontovat a například při jízdě v terénu nahradit motokrosovými brýlemi. Naopak proti zapadajícímu slunci ochrání zrak vestavěná clona.

Integrálních přileb v dětských velikostech a designech není na trhu zatím moc, a Kappa se to teď pokusí změnit. Přichází totiž s novinkou pro ty, které do školy vozí máma nebo táta na motorce či skútru. Komiksová grafika je univerzální pro kluky i holky, světlé barvy jsou tu pak hlavně kvůli bezpečnosti. Přilba Boom se dělá ve velikostech  JS/50, JM/52 a JL/54.

Náš tip

Podívejte se na další novinky ze světa přileb pro příští rok: LS2, HJC a Schuberth; Bell, Nolan a Shoei; Shark, Caberg a Premier; LS2, X-Lite a Nexx

 

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist