globalmoto_duben_nolan




Bell, Nolan, Shoei: další nové přilby z Intermotu

Druhá várka novinek 2017 je tu, a s ní jeden parádní comeback v podání americké značky Bell. Tři nové kousky do Kolína přivezli Italové z Nolan Group, kteří si určitě nechávají nějaké překvapení na domácí výstavu EICMA, a prémiová značka Shoei představila očekávanou low-endovou integrálku.

Kapitoly článku

Bell

Moto-3 je název prototypu z konce sedmdesátých let, který tehdy nahradil starší model Moto Star, a závodil v něm jeden z nejúspěšnějších jezdců v historii amerického motokrosu Bob Hannah. Bell chce teď nabídnout nové generaci přilbu ve stejném designu - pochopitelně s využítím modernějších technologií a platným homologačním štítkem. Tvar však zůstává původní, včetně typické špičaté brady s osmi ventilačními otvory, jen vnitřní mřížka se teď lisuje z nerezu. V interiéru už nenajdete klasický froté materiál, ale vyjímatelnou antibakteriální podšívku nebo - u grafických provedení - jemný semiš. Také lícnice mají pohodlnější tvar než před čtyřiceti lety, a skořepina je ze sklolaminátového kompozitu. Speciální grafika pochází od designérských kapacit jako jsou RSD, Chemical Candy a Independent.

Nolan

N90 2

Odklápěčka s polykarbonátovou skořepinou Lexan přichází na trh místo populární "entry-level" přilby N91. Je homologovaná jako integrální i otevřená přilba, takže se dá legálně používat i s otevřenou bradovou částí. Ve výbavě má integrovanou sluneční clonu, seřiditelné čepy na uchycení Pinlocku ( ten je součást balení) a přípravu na montáž interkomu N-Com. Tlačítko otevírání bradové části uprostřed brady je zajištěno bezpečnostní páčkou, řemínek se zapíná mikrometrickou přezkou.

N40 5 GT

Nástupce dostal také univerzální crossover N40 Full, který teď nahrazuje přilba stejné koncepce N40 5 GT s vylepšenou horní ventilací a kšiltem. Brada je odnímatelná, a přilba má pochopitelně homologaci pro použití jako integrální i otevřená. Kvalitní výhled zaručuje ultra-široké hledí, plexi  je proti mlžení opatřeno přípravou na Pinlock, a ve výbavě nechybí ani vestavěná sluneční clona. Ventilační systém Airbooster využívá podtlak a zajišťuje rychlou výměnu vzduchu v interiéru. Odnímatelný kšilt je nastavitelný do dvou poloh, a vyrobený ze stejného materiálu jako skořepina, tedy z polykarbonátu Lexan.

N40 5

Jednodušší verzí crossoveru GT je jetka N40 5, která nastupuje na místo stávajícího modelu N40. Od GT se liší pouze chybějící bradovou částí a pochopitelně také cenou.

Shoei

Jako dostupnější alternativu k integrálce NXR nabídne Shoei od příští sezóny novinku s názvem RYD. Skořepina, vyráběná ve čtyřech velikostech, však není nijak ošizená - pětivrstvý kompozit AIM se používá i na dražší přilby.

Vnitřní výstelka je poskládaná z EPS dílů s různou hustotou, interiér z 3D materiálu se pak dá vyjmout a vyprat. RYD zaostává za špičkovými modely snad jen počtem ventilačních prvků - jinak mu nechybí ani plexi s širokým výhledem a přípravou na Pinlock, systém pro snadné a rychlé sejmutí přilby z hlavy zraněného, ani  zapínání na D-kroužky. RYD se v zájmu udržení co nejnižší ceny bude vyrábět zatím pouze v jednobarevných provedeních. 

Video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist