yamaha_demo_tour




Shark, Caberg, Premier: nové přilby z Milána

Na milánské výstavě své novinky tradičně prezentovala většina významných výrobců přileb, a k vidění toho bylo ještě víc než před měsícem v Kolíně. Žádná velká revoluce se sice nekoná, ale vývoj jde přesto neustále dopředu, a kromě nových barevných provedení se každoročně objevuje celá řada inovovaných či kompletně nových modelů. Tady jsou první tři značky.

Kapitoly článku

Shark

K poměrně zásadním změnám dochází v modelové řadě francouzské značky Shark. Mezi sportovními integrálkami vystřídá dosluhující a poměrně robustní Speed R nový, kompaktnější model Spartan, který posouvá úroveň bezpečí a komfortu zas o něco výš. Na výběr je skořepina z kompozitu nebo čistého karbonu, vyráběná ve dvou velikostech. Verze Carbon přitom i s vestavěnou sluneční clonou váží pouhých 1 290 gramů, základní model je pak o 100 g těžší. Ve srovnání s přilbou Speed R je Spartan nejen menší, ale má také vylepšenou konstrukci aerodynamických spoilerů v zadní části. Samozřejmostí je vyjímatelný a pratelný interiér z bambusových vláken, zapínání na D-kroužky, protimlžící PinLock Max Vision a příprava na instalaci Bluetooth interkomu.

Integrální přilba střední třídy jménem Skwall dostane stejný bambusový interiér jako dražší Spartan, a nově bude k mání také v barevném provedení Lorenzo replika. Kdo oželí modrý interiér a vestavěné LED světlo, může ušetřit tisícovku a sáhnout po úplně novém modelu D-Skwal. Ten je až na zmíněné rozdíly jinak totožný s loňskou novinkou Skwal.

Nejlevnější integrálka S700 se od příštího roku bude jmenovat Ridill, a zároveň přichází v nových barevných kombinacích, stejně jako Evoline, Evo-One či Drak, což je nové označení městské přilby Raw.

Caberg

Nová odklápěčka s trikompozitovou (karbon, kevlar, sklolaminát) nebo karbonovou skořepinou se jmenuje Levante. Homologace P/J - jako integrální i otevřená přilba - najde využití v nejrůznějších jízdních situacích. Všestrannost přilby zvyšuje i vestavěná sluneční clona, praktické je také zapínání na mikrometrickou přezku. Dobrý výhled pak zajistí ultra-široké hledí s Pinlockem Max Vision. Interiér je vyjímatelný a pratelný, nechybí ani příprava pro montáž interkomu. Váha přilby v provedení karbon je pouhých 1 420 g, základní model má rovné kilo a půl.

Levnější variantou odklápěčky je nová polykarbonátová přilba Droid. I ta má dvojí homologaci integrální a otevřené přilby a vestavěnou sluneční clonu. Na pohled zaujme nápadným systémem ventilací v bradové části, a stejně jako Levante se vyrábí také ve výrazném barevném provedení.

Zajímavá víceúčelová jetka Ghost se díky snímatelné masce dá používat čtyřmi různými způsoby. S nasazeným hledím, pěnovým těsněním a maskou funguje téměř jako integrálka, po vyjmutí pěnového těsnění pak vznikne mezi hledím a maskou letní větrací mezera. Masku však lze také sundat, a jezdit buď se samotným hledím, případně pod něj přidat pěnové těsnění. To se dodává ve třech různých rozměrech (18, 21 a 25 mm) pro různé tvary obličeje.

Skořepina z trikompozitu (karbon, kevlar a sklolaminát) nebo karbonu se vyrábí ve dvou velikostech, interiér je plně vyjímatelný a pratelný. Řemínek má zapínání na mikrometrickou přezku váha přilby je 1 150 g (1 050 g v provedení karbon).

Premier

Další italský výrobce rozšířil svou kolekci pro příští rok o novou integrálku Viper, určenou pro turistiku i sport. Termoplastová skořepina se dělá ve dvou velikostech, vnitřní výstelka je vyrobená z tradičního EPS s různou hustotou. Tři ventilační otvory jsou rozmístěny na bradě, a horní části hlavy, zadní stavitelný extraktor pak pomáhá odvádět vzduch pryč z helmy.
Hledí je připraveno na instalaci PinLocku, vestavěná sluneční clona se ovládá na levé spodní hraně. Plně vyjímatelný interiér lze vyprat, zapínání řemínku je na mikrometrickou přezku.

Nová generace odklápěček značky Premier nese název Genius, a jde o skutečně univerzální přilbu, vhodnou jak do města, tak na dlouhé cesty. Skořepina je opět vyrobena z termoplastu, k otevírání brady stačí jedna ruka. Snadné ovládání má i vestavěná sluneční clona.
Systém ventilací se skládá z jednoho otvoru na bradě, jednoho na temeni hlavy a zadního stavitelného extraktoru. Přilba je připravena na instalaci interkomu i PinLocku, řemínek se zapíná praktickou mikrometrickou přezkou.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist