yamaha_demo_tour




Přestupky a pokuty

VRÁTIT SE ZPĚT KE ČLÁNKU

Vložení komentáře

Pokud chcete vložit komentář, tak se registrujte a přihlaste.
Komentáře
janstr (0) napsal 26.08.2011 v 14:26

Ahoj, mám problém se kterým bych potřeboval poradit.. Jel semz vedlejší cety na hlavní a odbočoval doprava(bylo to v autě)rozhledl sem sa,nic nejelo a když už sem byl na hlavní a vyrovnával jsem řízení profičalo kolem mně policejní vozidlo málem sme se srazili a policisté mě zastavili a obvinili z toho že jsem jim nedal přednost. Alee jeli moc rychle a nebylo možné je vidět na cestě když tam ještě nebyli(jeli bez majáků jako :-/..)dostal jsem předvolání.Hádal jsem se s nimi policista neměl čepici a obviňovali mně ze závislosti na drogách,..Mám nějaké šance?díky

PlšaSV650 (0) napsal 24.07.2011 v 13:23

Ahoj, pročítání jedné strany hádek mezi niau a ostatnimi me unavilo natolik, že se radši zeptám přímo : kdyby se nahodou stalo, ze by nekdo v obci prekrocil rychlost o více nez 50 km/h (treba 100) a zacala by ho honit, nebo zastavovat policejni hlidka.. zastavovat by snad ani nemelo cenu (nebo jo?)..dejme tomu, ze by ujel, schoval motorku doma a za chvíli by mu policie zvonila u domu (nevim jaky je postup).. co by tohoto zavodnika mohlo cekat? nejake tipy pro tyto situace? (prosim nepiste dodrzovat zakon)...Dekujiii :))

MiraTDi (0) napsal 25.05.2011 v 17:15

Jízda bez ŘP, nebo jízda bez toho, aniž by řidič měl vůbec oprávnění k řízení daného vozidla?? To je zásadní rozdíl. Jízdou bez řidičáku neporušuješ materiální aspekt zákona, tedy bezpečnost a plynulost provozu, nehledě na to, že není pro Polici problém si na místě ověřit totožnost atd. atd. Tedy v podstatě nulový přestupek, samozřejmě ocejchovaný nějakou pokutou. Naprosti tomu jízda bez toho, aniž by řidič vůbec měl oprávnění k řízení daného vozidla, tedy nevlastnil ŘP, je přímým ohrožením zákona o poz. komunikacích a tam je na místě bezpardónová, brutálně tvrdá sankce na místě. Propříště tedy prosím novináře kladoucí otázky, aby vyspecifikoval o co přesně se jedná a na co přesně se ptá.

Dani09 (0) napsal 25.05.2011 v 13:17

Zdravim, mám takovou otázku. Za řízení bez ŘP je 25-50 000 pokuta, 1-2 roky zákaz. Horní hranice pokuty se u mladistvých snižuje na polovinu, přičemž však nesmí být vyšší než 2000 Kč. V blokovém řízení nelze uložit mladistvému pokutu vyšší než 500 Kč; pokutu až do výše 1000 Kč lze uložit mladistvému, pokud tento zákon nebo zvláštní zákon připouští v blokovém řízení uložit pokutu vyšší než 1000 Kč.
(4) Zákaz činnosti lze mladistvému uložit nejdéle na dobu jednoho roku, nebránil-li by výkon této sankce jeho přípravě na povolání. Takze kdyz bude 600 ridit osoba ktere bude 17 let, dostane jen 2 tisice pokutu a vemou ji ridicak na rok? dekuji za odpoved :)

Tušák- (9) napsal 09.04.2011 v 18:35

Tak to je teda paráda. Přečetl komentáře a jsem překvapen jak jsou někteří lidi i z našich řad zblblí režimem. Desperado74 má naprostou pravdu, a navíc teď je v modě u policie kasírovat penízky (vrátěj se jim do rozpočtu) i když oficiálně jdou do státní kasy. Mě je 42 let tak vím o čem mluvím. To co psal NIAU.no.a.co je naprosto zvrácený. Měl by přestat žít ve virtuálním světě, anebo je-li to takový moralista, najít vhodný klub důchodců. PS: Jezdím dobře, jezdím rád (dlouho a rychle) a BEZ NEHOD!!!

Mates019 (0) napsal 20.03.2011 v 10:36

Mě by celkem zajímalo jestli někdo vede statisku nehod podle druhu motocyklu (choppery, silnice, cestovni,...) Jestli někdo o tom něco víte tak to sem prosím napište.

Premminator (0) napsal 16.03.2011 v 22:00

dokud existuje "osoba blízká" tak si policajti můžou dokumentovat co chtějí, ale pokud tě nechytnou...

v obci ale dodržuji striktně 50 - už se mi párkrát stalo, že mi někdo vyjel do cesty (a to jezdím teprve týden - nicméně autem už najeto skoro milión bez nehody) nicméně mimo obec se tomu nedá odolat a přes 90 je tam prostě hned

sonny69 (-5) napsal 16.03.2011 v 09:38

táhni Bárta,čuráku

lenulle (0) napsal 14.03.2011 v 23:06

czech_pilot: já jo, zato ty asi ne, tak si pozvedni náladu

Newman_xf (0) napsal 14.03.2011 v 19:59

Ale jo, ja jsem to napsal trochu jinak, nez jsem to myslel, myslim tim, kdyz jedu dle vlastni uvahy 150 a vim, ze nesmim, pak asi ani nebudu zkouset triky stylem nic mi nemuzete dokazat...a dovolavat se obcanskych prav s predhazovanim x duvodu, proc mi vlastne vubec nic nemuzou... To mi prijde uhozene.. neco jineho je, kdyz nesledujes tachac a jedes 55 v obci a mas za to krute platit...

Desperado74 (0) napsal 14.03.2011 v 19:54

To motto zní: každý nechť si střeží svá práva, každý nechť odpovídá za své činy. Při vědomí toho prvního i toho druhého usedám za volant a za řidítka, protože tam usedám jako občan téhle země. Narozdíl od orgánu, který ve službě má pouze jedinou možnost - postupovat podle zákona. Newmane, klidně miluj nebo nenásnášej, či jak jsi to myslel, ale to je tak všechno, co s tím můžeš udělat. Na nic jsem si neztěžoval, jen dával příklad pro konkrétní situaci vytvořenou v diskusi. Že to v mém případě orgán "zapatoval", to je holý fakt. Orgáni jsou součástí té hry. Když by nebyli, tak by to už nebylo ono, ne?

Newman_xf (0) napsal 14.03.2011 v 19:33

Desperado74: Takove miluji, ne ze bych nehresil, ale porusovat zakon, a pak se dovolat toho, ze policajti je nedodrzuji mi osobne prijde ponekud trapne, platit se nechce nikomu, ale pokud mam pocit, ze jsem si to zaslouzil... Ono policajt pak taky muze jednat mimo zaznam... aby nebyly dukazy... trebas te odveze od masiny nekolik kilaku, tam ti da posledni sanci a vysadi te v lese... i to se stalo :D

czech_pilot (0) napsal 14.03.2011 v 18:58

lenulle: No to jsme všichni rádi že aspoň ty jseš těžce nad věcí

NIAU.no.a.co (0) napsal 14.03.2011 v 02:38

Desperado74: jinak k tomu 22/1 l ... pokud šlo o přejetí plné tak to mohl napsat na § 22/1 l zák. č. 200/1990 Sb. s odkazem na § 4/1c zák. č. 361/2000 Sb. kdy se jedná o porušení dopravního značení, konkrétně vodorovná dopravní značka - podélná čára souvislá - mám dojem že je to V1a ... takto to lze vyřešit pokud si fakt přejel plnou čáru ... pokud si souhlasil s blokem tak si s ním souhlasil, pokud se ti to nezdálo a nesouhlasil si, měl ses nechat oznámit a na městě by se s tím poprali ... jako víc nevím co bych k tomu řekl ... končím tady tu debatu páč sem z tohodle fakt unavenej.

NIAU.no.a.co (0) napsal 14.03.2011 v 02:24

Desperado74: co se týče toho 22/1 l tak se to píše na obě části bloku, paragrafový znění na který 22/1 l odkazuje se píše na tu část bloku která zůstává policistovi (např. minimálně proto že na ústrižku pro přestupce na to ani neexistuje kolonka) ... jak už sem mnohokrát zmiňoval tak samozřejmě nemohu dát rku do ohně za 50 000 lidí kteří slouží u policie ale když už něco říkám tak sem si nanejvýš jistej a pakliže se seknu rád uznám svou chybu a poučím se, jedinej za koho sem zodpovědnej jsem já sám, nikoliv mých dalších 50 000 kolegů nebo jejich seky ... v tomhle případě co popisuješ opravdu nevím co bych k tomu řekl, nebyl jsem tam, neviděl jsem to, neznám názor druhé strany a upřímně řečeno je mi to jedno páč kdybych se měl zabírat vším co mi kdo řekne tak by mi praskla hlava ... samozřejmě když s přestupkem si nesouhlasil, měl ses nechat oznámit a bylo by, popřípadě si podat stížnost ... původně sem si na motorkářích tady prohlížel diskuzi a chtěl sem jen přispět něčím pozitivním a přínosným pro kluky na jednostopých vozidlech protože mám k tomuhle "životnímu stylu" kladnej vztah ... bohužel se člověk a je jedno kolik dobrých věcí provede tak bude linčovanej za chyby a aroganci jiných, to že je to nevděčná práce je mi jasný každej den, ale aspoň vím že za dobrotu na žebrotu i tady na webu, nicméně jsem poučen a opět se mi potvrdila ta stará teorie z práce, takže dík, přeju hodně najetých kilometrů bez nehod a bez potkávání debilů ať už v jakýmkoliv oblečení nebo funkci!

Desperado74 (0) napsal 13.03.2011 v 23:02

Chlapče chlapče, rád bych tě potkal za 15 let, až ti bude aspoň tolik co mně, nebo ještě lépe, až najezdíš v osobním autě nebo na motorce řádově 800 tis. km jako já do dnes. Pro tvoje mladické zapálení mám pochopení, pro nestoudný přístup na motorkářským webu už méně. Se svými právy si nakládej jak uznáš za vhodné, stejně tak to činím já a myslím, že opravdu dost úspěšně - klienti mi za to dokonce platí. Tady jsem chtěl jen a pouze přispět radou zadarmo a takříkajíc z druhé strany, protože článek byl z pera policejního orgánu. Nyní už chápu, pro koho vlastně ta soudkyně u krajského soudu v ČB v mém případě říkala, že bez ohledu na práva musí být každý přestupek potrestán. A propos, moje znalosti a dvacetileté zkušenosti ze silničního provozu jsem uplatnil naposledy předevčírem, kde mne jeden orgán zastavil s tím, že před dvěma kilometry jsem autem někde přejel zebru a plnou - údajně viděno z vrtulníku. Jak myslíš, že to dopadlo? Řekl jsem mu to samé co tady a navíc o jejich čísla (byli tři, dva mlaďáci velmi arogantní). On vzal všechny drobné, co jsem měl u sebe, spadnul z tisícovky na čtyři stovky, dal mi bloky a po dlouhém rozhovoru jsme se s rozpačitým orgánem rozloučili. Na přímý dotaz mne ujistil, že na bloku je napsáno správné písm. § 22 odst. 1 zákona o přestupcích. Doma jsem ověřil a zjistil, že na blok uvedl §22 odst. 1 písm. l), což je jiný přestupek dle zákona o provozu na pozemních komunikacích. Jinými slovy, jsem sice bez bodů ale také bez reálné šance zjistit, co jsem vlastně provedl. Skutečně myslíš, že když by tvoje argumentace byla tak pevná, že by měl důvod mne neřešit za zakázané předjíždění, což znamená šest bodů? Skutečně myslíš, že situaci, kdy není možné ověřit, za co jsem platil, nevytvořil záměrně pro případ, kdy si budu na postup stěžovat? Než se zase na dlouho odmlčím, dám ti malou radu - s těmito názory se v motorkářským baru drž raději při zdi. Tedy jestli tam vůbec zavítáš, registraci na motorkáři.cz bez motorky a bez přátel jsem ještě neviděl. Ale víš co, ani se nedivím. Ahoj

Plha (0) napsal 13.03.2011 v 22:23

Vracím se k trošku starší poznámce... jak to děláte že vás stavěli za posledních 10 let jen 3x ??? já mám papíry malinko přes dva roky, na motorku ještě o půl roku míň naježděno mám jen něco přes 50tis.km a stavěli mě policajti celkem 6x. Naštěstí jen jedna pokutka padla a ke všemu ne za rychlost, což je buď hrozně divný, nebo mám čich na radary.
A ještě k těm kontorlám techničáku... vždycky sem předkládal u svýho favorita ten kousek papíru co sem myslel že je jeho techničák (3x se to stalo myslím) no a nedávno sem zjistil, že techničák favorita byl zapadlej v kastli hodně hluboko a to co se předkládal byl techničák od vozejku.

NIAU.no.a.co (0) napsal 13.03.2011 v 21:53

Desperado74: pokud je řeč o blokovým řízení tak to existuje proto aby urychlilo přestupkové řízení, to že je přestupek spolehlivě zjištěn ještě neznamená že je ti policista povinen na místě prokazovat nebo dokazovat, od toho je správní řízení a protože tě do blokovýho řízení nikdo nenutí, tak nevím na co si stěžuješ, věc bude dál řešena u správního orgánu a basta, trošku si zřejmě nepochopil účel blokovýho řízení. A celkově nějak nechápu jakou souvislost v téhle diskuzi hraje článek 37, pan si zřejmě myslí jaqk jsou mu jeho občanská práva upírána, což mi připomíná profil ukřivděnýho človíčka lehce zaujatýho tím jak mu všichni ubližují ... jinak myslím že v tomhle státě opravdoví viníci přestupků a trestných činů jsou na tom poměrně lépe protože se musí ono protiprávní jednání přesně prokázat, není však povinností to prokazovat na ceastě ( většnou to není ani z technických ani časových důvodů momentálně možné ) ... takže kdžy se ti to nelíbí, nechej se oznámit, nesouhlas s blokovkou a pozvi si právníka k přestupkové a nepindej ať neporušíš sedmatřicítku ... PS: kdybys dodržoval zákony který tak dobře znáš tak nemáš problém řešit podobný věci ;)

Desperado74 (0) napsal 13.03.2011 v 19:39

Zákon jen čtu, nijak nepřekrucuju. Mám za sebou vlastní (vítězný) rozsudek NSS o přestupku v 2008 (tedy anabáze správní řízení, odvolačka, krajský soud, odvolačka, NSS, výhra), takže tak trochu vím, o čem mluvím. Každý ať se řídí čím chce, pro mne na prvním místě platí listina základních práv a svobod, ze které mám (jako každý) právo na to, aby státní moc byla uplatňována jen podle zákona. Slovo "spolehlivě" a slovo "ochoten" mají v tom ustanovení jasnou vazbu. Jen hlupák je ochoten zaplatit pokutu když přestupek není spolehlivě zjištěn. A pokud je spolehlivě zjištěn, tak orgán nemůže mít žádný problém přestupek na místě prokázat. A to už nemluvím o materiálním aspektu přestupku. Souhlasit tam nikde není, a ani být nemůže, protože by to znamenalo průlom do čl. 37 odst. 1 Listiny (právo nemluvit proti sobě a blízkým). Takže bych pokračoval ve věcné a abstraktní rovině, protože já jsem v téhle diskusi nikoho neoslovil. Ale asi rozumím, potrefená husa nejvíc kejhá

lenulle (0) napsal 13.03.2011 v 18:09

panečku, zajímavé.. stačilo mi přečíst si jednu stránku diskuze a je to k pobavení Všichni tu vychází z přestupkového zákona co si našli na netu aby byli chytřejší a neznají ani zákon o silničním provozu, díky kterému zkládají ŘP..
Někteří si z toho článku třeba něco vezmou...

NIAU.no.a.co (0) napsal 13.03.2011 v 14:19

Desperado74: překrucuješ si zákon podle svýho ... přestupek je zjištěn, zjistí ho policista a pokud s ním souhlasíš lze jej vyřešit blokově ... pokud s ním nesouhlasíš tak řeší věc správní orgán ... to že je přestupek zjištěn neznamená že ti ho musí na silnici dokazovat ! nauč se rozeznat rozdíl mezi pojmem "spolehlivě zjištěn přestupek" a "dokazování přestupku" ... to že ty pleteš pojmy s dojmy je tvoje blbost když už se tu oháníš paragrafy bylo by dobré kdybys věděl o čem mluvíš chytráčku ;)

Desperado74 (0) napsal 13.03.2011 v 11:37

Zvlášť poslední část textu o blokovém řízení a nepřítomnosti důkazu na místě jsou "fízlácký kecy". Ustanovení §84 zákona č. 200/1990 Sb. zní:
(1) Přestupek lze projednat uložením pokuty v blokovém řízení, jestliže je spolehlivě zjištěn, nestačí domluva a obviněný z přestupku je ochoten pokutu (§ 13 odst. 2) zaplatit.
Jinými slovy, není-li přestupek spolehlivě zjištěn, nelze jej projednat nikdy, protože stát má důkazní nouzi. Je-li spolehlivě zjištěn, musí mi být zdokumentován, abych mohl být ochoten zaplatit pokutu. Nikde tam není napsáno, že bych musel souhlasit s přestupkem. Ve smyslu listiny základních práv a svobod stát uplatňuje moc jen zákonným způsobem, tedy nemůže být sankce bez zavinění. Zavinění je přitom třeba prokázat, zejména v tom se skrývá výchovný prvek trestu.
Nenechte tedy ty nesvéprávné fízláky, aby si s námi dělali co chtějí. Jejich výmluvy, že toto je metodika, nemají žádnou oporu v zákoně, protože všichni do jednoho jsme povinni dodržovat zákony téhle země. Pokud na to neslyší, překračují pravomoc veřejného činitele a pod hrozbou majetkové újmy (zvýšením sankce i platbou za správní řízení) nás nutí k tomu věc vyřešit na místě, i když přestupek nemají spolehlivě zjištěn.

Máma-RM (349) napsal 12.03.2011 v 15:06

nebudu se tady dál vyjadřovat páč některým lidem nemá cenu vysvětlovat proč polici nezastavuju a zda si dokážu nést následky..

reiben (0) napsal 12.03.2011 v 10:39

Nevim jestli se to tu už psalo... jaká mi hrozí sankce když jezdim po zadnim kole ?

Apollo69 (0) napsal 12.03.2011 v 10:19

pehor - absolutní souhlas, pěkně napsáno.

Simír_01 (4) napsal 12.03.2011 v 08:10

riderhenry - lze to řešit domluvou, takže je to asi tak, že záleží na koho natrefíš. Jinak na podzim by měla přibýt snad ještě reflexní vesta. Jinak žárovky už se nevozí, stačí pojistky.

Simír_01 (4) napsal 12.03.2011 v 07:55

xy - souhlsím s Tebou, s tím proti často nesmyslném zákonu. Navrhoval bych, přenést a uplatnit zákony z nějaké země, která si svými zákony zachovává pořádek a tím i přirozený resekt. Ale nadruhou stranu, je to i o lidech. V RAkousku, Norsku atd. si nikdo nedovolí jet přes obec 150km/h tak jako u nás a ještě si to natočit a dát na internet. U nás je to možné a todyčný je v klidu. Je to "strašná sranda" , ale za pár let budeš mít třeba rodinu ( nebo už máš, nevím ) a pak Ti ji nějaký hustokrutostřelec zabije. Jak budeš reagovat? Dojdeš němu a řekneš, TY seš dobrej, sice jsi mi zabil ženu, děti, ale mašinu máš super, jsi tvrďák a borec. Třeba v Norsku se měří také kdekoliv a je to jen zkouška, jestli řidiči dodržují stanovená pravidla. Sankce jsou tam vysoké, být to tady tak se lidé bouří místo toho, aby jezdili podle pravidel.
A jinak, policie pracuje podle zákona, kteří vymysleli zákonodárci, kterých si tam zvolili lidé. k volbám nechodím, vČR jezdím na své moto velmi velmi málo, protože mi to ve službě stačí. Ročně najedu v ČR tak 50 000 - 80 000km. Do Rakouska to mám cca 10 km, takže mé cesty míří při kratších vyjížďkách tam, jinak radši co nejdál Letos snad Turecko, ikdyž v Istambulu to bude asi mazec a domáhat se tam práva o přednosti údajně nemá cenu.
Jinak plat stát. zaměstnanců je upraven zákonem a jde si ho lehce vyhledat a spočítat. 15tka je reálná a znám kolegy kteří mají i míň. Ono když nesloužíš v "oblasti" kde je vysoký rizikový příplatek a nemáš osobní příplatek a jiné příplatky nejsou a odměny -- nohama na zemi, pro řadové policisty se s nimi moc nepočítá a když ano, tak je to spíš výsměch než odměna, tak si na moc nepřijdeš. Ale to už sem snad ani nepatří.

Simír_01 (4) napsal 12.03.2011 v 07:41

vsh - V článku je 197km/h jako příklad, ne hranice!!! Jinak na dálnici je to takto: Je 130km/h stanovených. Takže za 1000,- Kč a 2 body je to rychlost do 164km/h naměřená ( po odečtu 159km/h ) . Nad 164km/h naměřených ( po odečtu 159km/h ) do 185km/h naměřených ( po odečtu 179km/h je to 2500,- Kč a 3 body a nad tuto rychlost je to oznámení. V obci je to 3% odečet, jen první pásmo je do 20km/h po odečtu, druhé... viz článek !
... viz diskuze - "A naopak v obci, v pásmu prekroceni do 20 km/h je jen 68, to je zase naopak malo, to je rozdil 18 kmh a jeste tam neni ta odchylka radaru". --- Ano, rozdíl je to 18km/h, ale od rychlosti v obci, kterou jsi překročil o 36% , tedy více jak o třetinu !!!

_xy_ (4) napsal 12.03.2011 v 00:23

...na to, aby někdo za bukem u silnice čekal až bude moci druhého potrestat za spáchaný přestupek proti často nesmyslnému zákonu musí být buď nedostatek IQ (a dotyčný opravdu věří ve své ¨poslání¨), anebo diagnoza k buzerování ostatních - proto se často policisté líhnou z outsiderů školních a jiných dětských kolektivů (s plácačkou v ruce to všem spočítají za minulá příkoří )
...anebo to dělají pro tu bezpracnou 'patnáctku' měsíčně (nad pravdivostí toho čísla se ovšem válím smíchy ) + kapesné

riderhenry (2) napsal 11.03.2011 v 22:46

Jen bych se rád zeptal, jak je to s lékarničkami a další výbavou? Popravdě, dřív jsem měl "kufr" zabraný jen touto výbavou, ale teď už se tam nevleze ani to... Jak se tohle řeší v praxi? Jaké jsou zákony vím...

Předchozí
1 2 3 4 5... 6
Následující



TOPlist