husqvarna_svartpilen_801_2




Rallyová stavba GASGAS od Adventure-Rally.cz

Začátkem roku jsme opět sledovali dakarské borce, jak ženou stroje ostrým tempem exotickou pustinou. Možná se taky chcete vydat na takový výlet, i když možná malinko pomaleji a častěji se zastavit na čaj u místních. A tady je stroj, na kterém můžete vyrazit třeba zítra.

Kapitoly článku

Na takový výlet potřebujete trochu kuráže, spoustu benzínu, lehkost, ovladatelnost i zaručenou odolnost, když se něco nepovede daleko od civilizace. A nezapomeňte mapu. Ačkoli je dobré mít někde zastrčenou tu papírovou, asi se vám lépe pojede podle roadbooku nebo navigace.

Takhle se nad tím zamysleli v Carbon Foxu. Ti už desetiletí dělají s kompozitními materiály, nezničitelnými kombinacemi karbonu a kevlaru a dělají to na úrovni někde mezi kouzly a uměním. A protože i tam koukají na Dakar, jejich motorka není od té závodní moc daleko. Ale nemusíte být přímo závodníci, upravená motorka je přímo ideální pro bezproblémové projetí tolik populární dálkové turistické trasy Trans Euro Trail nebo k prozkoumání všech zákoutí Balkánu.

Základem je osvědčené jednoválcové enduro GASGAS ES 700. Štíhlá, lehká a ovladatelná terénní motorka, která vydrží. Přidané 16 litrové nádrže dakarského speciálu prodloužily dojezd na 700 kilometrů - a ještě si můžete jako závodníci libovolně přepínat, na kterou nádrž chcete zrovna jet a vyprávět ostatním o důležitosti rozložení váhy, když budete skákat před další dunu.

A klidně můžete jít skákat v noci. Dvě ledky od HELLy vám ukážou cestu i… i peklem. A kdyby byl dopad tvrdší, musíte se bát hlavně o sebe. Motorka je zespoda obrněná velkým karbonovým krytem, který přesahuje šíři nádrží, takže funguje i jako padací rám. Jen váží asi o velblouda méně, než hliníkové plechy a ocelové trubky.

Motorka se bez problému uchladí, i když jí poženete pouští v poledním vedru, protože karbonové kapoty a spoiler pod světlem směřují na chladič víc vzduchu. A když jsme u vzduchu - pod sedlem je schovaný úplně nový karbonový airbox s filtrem, který závodníci vymění během okamžiku, aniž by po kapsách hledali šroubovák. A i když to nepotřebujete udělat rychle, pořád se hodí, mít údržbu takhle jednoduchou.

Kvůli nádržím se musel změnit i svod výfuku a přidaly se karbonové krytky proti opékání obuvi. Z karbonu je i zkrácený zadní blatníček, kam šikovný kutil naroubuje i značku.

Z karbonu je pochopitelně i nejviditelnější - vztyčená chlouba celého stroje - totiž navigační věž. Můžete si o ní klidně opřít otevřený autoatlas, ale spíš si vyberte jeden z perfektních držáků na roadbook, jiný na navigaci nebo jiný na všechny opravdově dakarské navigační a bezpečnostní gadgety. K celé věci patří i přepracovaná elektrika, takže zapojení vašich hraček bude… hračka. S touto navigační věží od Carbon Foxu jel Libor Podmol Dakar 2024. Kdo sledoval, ví, že měl několikrát větší "crash". Jsme rádi, že dojel, a pro nás to byl neuvěřitelný test toho, co naše díly vydrží.

Na tomhle bude prostě radost jezdit. Aby to bylo ještě jednodušší, řízení krotí nastavitelný tlumič řízení a jistý postoj zaručí nejširší stupačky od CROSSCOUNTRY ADV. I u těch si výrobce věří tak, že slibuje nekonečnou záruku proti prasknutí.

Mimochodem, už jsme zmínili, že to všechno váží pod 160 kilo? Jak vám to zní?

První motorka nastrojená kompletním rally kitem přímo ve fabrice Carbon Foxu je teď právě u nás a nikde jinde. A že potřebujete ještě něco dalšího? Není problém ji dál vylepšit a nastavit přesně podle vašich představ přímo u nás v dílně.

Jestliže už máte v garáži solidní základ pro podobný stroj, ať už je to Husqvarna, KTM nebo Yamaha, mrkněte se k nám na web na kompletní nabídku rallyových kitů Carbon Fox. Můžete si tak postavit třeba stejnou karbonovou Yamahu Tenere, jakou má Pol Tarrés. Vše najdete na webu www.adventure-rally.cz.

Sledovat všechny novinky můžete na: https://www.instagram.com/adventurerally.cz/

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):
Motokatalog.cz
Související firma
  • Adventure Rally

    Zástupce pro CZ, SK a PL pro výrobce výrobce Outback Motortek, BUMOT, UNIT garage, #EATMYDUST, CROSSCOUNTRYADV, Carbon Fox, Motohansa.




TOPlist