globalmoto_duben_nolan




Old Empire Motorcycles a jejich Typhoon

Dílna z Norfolku se zkratkou OEM není na trhu zrovna nejdéle, ale i tak vešla v podvědomí díky retro stavbám s vysokou kvalitou zpracování. Mladý tým se s nadšením sobě vlastním pustili do Ducati 900SS a postavili si jen tak pro radost retro racer The Typhoon. A když říkáme retro, tak retro se vším všudy!

Ducati 900SS už v dnešní době potkáte jen opravdu výjimečně. Přesto jde o jednu ze známějších modelů z historie italského výrobce. Když si tedy položíme rovnici: mladý kreativní tým + retro specializace + vysoká úroveň zpracování + Ducati 900SS, dostaneme jediný možný výsledek, a to opravdu povedený kus motorky!
Výsledek je o to lepší, že pánové nebyli omezování požadavky od zákazníka, případně něčím podobným. OEM The Typhoon vznikl pouze z iniciativy a z návrhu členů OEM týmu. Projekt jim trval s menšími přestávkami dva roky, a jestli hádáte, že nyní, po jeho dokončení, půjde do světa tak omyl, OEM si ho nechá pro sebe. Tak to alespoň vypadá v současné chvíli.

Původní 900SS během stavby přišla o kyvnou vidlici, kterou prostě přivařili napevno k rámu. Jejich cílem totiž byl hardtail rám, dokonce ani sedlo není nijak odpružené. Vyloženě syrový závodnický přístup, ale na dlouhé přejezdy po silnici to nebude to pravé ořechové. Nikoho tak nepřekvapí nízká řídítka a přední vidlice, která moc nerovností taky nepobere.
Celkový styl motorky se dá jen těžko zařadit, možná „steampunk racer“? Každopádně se povedl odhalený motor, výfuky bez velkých tlumičů nebo velké bubnové brzdy. Finální lak je už jen třešničkou na dvouválcovém dortu, stejně jako mosazné a jiné doplňky.
Musíme říct, že OEM The Typhoon rozhodně potěší příznivce opravdových retro staveb, kde je za hi-tech považován maximálně analogový budík nebo složení laku.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (26x):
Motokatalog.cz



TOPlist