husqvarna_svartpilen_801_2




Terénní pneumatiky na motorku nejsou jen o dezénu

Existuje hned několik parametrů, podle kterých je nutné vybírat moto pneumatiky, aby splňovaly náročné požadavky na bezpečnost a komfort při jízdě v terénu. Kromě správných rozměrů, typu motocyklu, preferovaného výrobce a povrchu, na kterém se nejčastěji se strojem pohybujete, záleží například i na stylu jízdy a zkušenostech jezdce. Hledáte-li terénní pneumatiky na motorku, vybírejte pečlivě a na míru vašim vlastním potřebám.

Odborníci v oblasti pneumatik na motorku radí vybírat terénní pneumatiky podle doporučení výrobce, který nejlépe ví, jaké pneu v terénu obstojí. Není ale pravidlem, že zrovna tento typ bude vyhovovat právě vám. Projděte si proto všechny možnosti a rozhodněte se kromě daných parametrů i na základě vlastních preferencí.

Jakmile máte jasno, jaké rozměry moto pneu odpovídají vašemu motocyklu dle doporučení výrobce, máte první výchozí bod výběru. Abyste měli jistotu, že kupujete správně, a nemuseli spoléhat pouze na prodejce, zkontrolujte si vše podle čísel a písmen na zakoupené pneumatice. Pozor také na rozlišení předních a zadních pneumatik, které by vždy mělo být uvedeno v popisu produktu.

Typ motocyklu

Podle typu stroje lze pneumatiky na motorku rozdělit do šesti kategorií:

  • Skútry – konstruované pro jízdu ve městě s ohledem na různé povrchy vozovky vč. dlažebních kostek
  • Cestovní – určené pro jízdu na silnici a překonávání dlouhých vzdáleností za různých povětrnostních podmínek
  • Sportovní – splňující náročné požadavky na výkon, přilnavost za sucha i mokra a odolnost proti přehřívání
  • Závodní – vyráběné výhradně pro jízdu na okruhu, kde jsou vystavovány extrémnímu tlaku
  • Sportovně turistické – vhodné jak do lehkého terénu, tak i na dlouhou jízdu po silnici
  • Terénní (cross) – výkonné na různých typech nezpevněného povrchu a odolné proti mechanickému poškození

Nároky na terénní pneumatiky na motorky

Při výběru moto pneumatik do terénu je důležitá odolnost proti poškození, která je mimo jiné zajištěna i různými výztuhami bočnic. Dle druhu povrchu, pro který je pneu určena, je upraven i tvar a hloubka dezénu. Ujasněte si také, zda se potřebujete s motocyklem přemisťovat i po vozovce. Ne všechny terénní pneumatiky na motorku jsou homologované pro silniční použití!

Povrch a styl jízdy

Máte rádi středně těžký terén, užíváte si jízdu na kamenitých stezkách, častěji překonáváte blátivé nebo písčité trasy? Každý povrch má svá specifika a podle toho vybírejte i terénní pneumatiky na motorku. Na příkladu pneumatik Pirelli v tabulce pod produktem je vidět, že ne všechny moto pneumatiky do terénu jsou univerzální jako typ Pirelli Scorpion MX Extra.

Výrobci moto pneu

Jednou z nejoblíbenějších značek mezi terénními motocyklisty je Mitas. Výrobce poskytuje pestrý výběr pneu pro různé povrchy. V kvalitě a výběru nezaostávají však ani další světoznámá jména, jako výše zmíněné Pirelli, Metzeler, Bridgestone, Michelin, Dunlop či Heidenau.

Cena moto pneumatiky

Pro skutečného nadšence do jízdy v terénu jsou kvalita, vlastnosti a komfort při jízdě důležitější, než cena moto pneumatik. V širokém výběru uvedených značek a ještě více typů pneumatik lze však zvážit i finanční stránku a vybrat si cenově přijatelnou variantu bez rizika zhoršené kvality.
Stále váháte, jaké terénní pneumatiky vybrat? Obraťte se na profesionály z AZ pneu, kteří vám ochotně poradí.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)

Související firma
  • AZ pneu PRO CZ

    E-shop AZ-pneu.cz je největší prodejce a přímý dovozce motopneu Michelin, Pirelli, Metzeler, Continental, Bridgestone, Dunlop a Mitas. Patříme k prodejcům s největšími skladovými zásobami, na našich skladech máme běžně okolo patnáctitisíc pneumatik. Kromě moto pneu nabízíme i osobní, off road, užitk...




TOPlist