yamaha_demo_tour




Skútr ve městě

Koho někdy nenapadlo, jaká by to byla pohoda projet městem na skútru a být v cíli včas, místo nervózního a nekonečného popojíždění v kolonách aut. Pro ty, kteří to udělali a našli odvahu přesednout, je tato knížka určena především.

Ve dvacítce úsměvných povídek se čtenář dozví, co všechno se při ježdění na skútru po městě běžně děje, nebo co se může přihodit. Ten, kdo už jezdí, se s většinou situací ztotožní, a ten, kdo se k tomu teprve chystá, má šanci se před první jízdou, nenásilnou a humornou formou ze zážitků jiných poučit. Přímo úměrně s tím, jak v Čechách každoročně roste denní průměrná teplota (a cena benzínu), přibývá také víc a víc lidí, kteří se městem pohybují na skútrech. Přitom zpravidla nejde o žádné pravověrné motorkáře v kožených kalhotách ale o obyčejné smrtelníky nejrůznějších profesí (a pohlaví). Většina z nich ani motorům moc nerozumí, někteří dokonce pomalu ani nevědí, kde ho na svém skútru mají, ale to jim vůbec nevadí. Co je spojuje, je radost z jízdy, volnosti a svobody, a taky z toho, že už na žádnou schůzku nepřijdou pozdě. Při jízdě po městě ale musí takoví skútraři čelit nejrůznějším nástrahám v podobě děr, kolejí, poklopů kanálů, kanálů bez poklopů, vody nebo sněhu, a v neposlední řadě v podobě samotných řidičů aut či policii. Nejen z tohoto výčtu potenciálního nebezpečí autor knihy, sám dlouholetý skútrař, při psaní čerpal.
Skútr ve městě je první česká knížka svého druhu, určená každému, kdo se nebojí změnit zavedené stereotypy, a neměla by chybět v knihovničce žádného vyznavače jedné stopy. Předmluvu k ní napsal herec David Matásek, který se už bezmála deset let po Praze jinak, než na skútru nepohybuje, a obrázky k příběhům nakreslil světově uznávaný ilustrátor Miroslav Barták.

Ukázka z knihy:

„Tak kterou zprávu chceš slyšet jako první, tu dobrou nebo tu špatnou?“ zavolala mi jednou odpoledne uprostřed léta moje žena Katka. „Tu dobrou,“ vydechl jsem. „Žiju,“ zazněla její lakonická odpověď. A to už jsem věděl, že bude něco s motorkou.

Třeba to půjde vyklepat, blesklo mi hlavou jako první a hned jsem se za to zastyděl. Potom jsem se dozvěděl, že jela do zatáčky, že pršelo, že tam bylo bláto, že se naklonila a že z ničeho nic najednou upadla. „Já si říkala, na co asi ty lidi s tím Harley Davidsonem čekají zrovna pod mostem? Teď už to vím,“ dodala na vysvětlenou manželka.



Kniha vychází 26.3.2012  v nakladatelství MILPO - objednávejte zde
Doporučená cena: 189 Kč
Informace o knize a ukázka textu a obrázků jsou na stránkách www.skutrvemeste.cz

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist