globalmoto_duben_nolan




Holky a motorky: Rok 1937 a mnoho povyku pro sen

Dneska, když si chce ženská udělat řidičák, má spoustu možností vybrat si z několika autoškol, z několika motocyklů , z několika designů výbavy – vše se jí snaží uzpůsobit na míru, aby to měla co nejsnadnější. A jí to stejně často přijde pořád těžké. Podívejme se teď na příběh jedné Američanky, která chtěla „jenom“ řidičský průkaz. Ale chtěla ho v roce 1937. Třeba vám vaše začátky přijdou najednou snadné.

Je 11. září roku 1937 a v deníku The Washington Post právě vyšel článek o první motorkářce, která získala oficiální řidičské oprávnění v hlavním městě Spojených států, a můžete si jej přečíst v následujícím překladu…

Pořádně dupnout si musela Sally Robinson, aby se stala jedinou dívkou ve Washingtonu, která má oprávnění řídit motocykl.
Sally Robinson – vážící pouhých 88 liber (40 kg) – jezdí na motocyklech všude možně již od roku 1928, ale na jaře roku minulého se rozhodla, že chce řidičák. Policista, který měl na její zkoušku dohlížet, měl však jiný názor. Přestože zákony D.C. nemají nic proti ženám na motorce, zmíněný zkoušející si zřejmě myslel, že by měly mít.

„Nejdřív řekl, že jsem moc malá, pak zase že jsem moc mladá,“ postěžovala si včera slečna Robinson a v jejich očích zářila zášť vůči všem policistům. Má 27 let, je 4 stopy a 11 palců (150 cm) vysoká a nechápala, proč by vůbec jedno z toho mělo být důvodem, aby neusedla za řídítka motocyklu.
„Písemné zkoušky jsem složila bez problému – vlastně dokonce dvakrát. Nejdřív jsem získala 80 (zřejmě ze 100), ale to pánovi nebylo dost dobré, tak jsem do toho šla znovu a dala jsem to na 92, když ho ale ani to neuspokojilo, zavolala jsem si právníka.“

„No a ten polda se podíval na mě, na právníka a pak zase na mě a řekl, že můžu jít dělat zkoušku z jízdy,“ pokračovala. Tím ale problémy neskončily. Myslela si, že už půjde všechno hladce, a tak se s právníkem rozloučila a vyrazila na zkoušku.
Potom jí policista oznámil, že si vedle ní nesedne do sajdkáry k motorce, která byla poskytnuta pro zkoušku – řekl, že se bojí.

Ale když bylo po zkoušce, zkoušející prohlásil „Dámo, řídíte to stejně dobře jako muž. S tím strojem si rozumíte a vaše jízda je elegantní. Ale neviděl jsem vás to nastartovat, takže vám to oprávnění nemohu dát.“
To už to slečna Robinson nevydržela a začala pořádně nadávat. „Nazývala jsem ho takovými jmény – jo, styděla jsem se za sebe. Ale zafungovalo to a ten řidičák mám.“

Sally Robinson užívá nejmenšího dostupného stroje, který ale i tak váží 325 liber (147 kg), což je téměř čtyřikrát tolik co ona. Ačkoliv na ni motocykl občas spadne, trvá na tom, že bude radši jezdit než jíst, když je hladová. Co se týče automobilů, nevidí v nich smysl.
V současnosti je jejím hlavním cílem stát se členem nově vzniklého motocyklového klubu Capitolianů, jehož předsedou je Lynn Cook. Sally bude v klubu jedinou dívkou, tam nemají předsudky vůči opačnému pohlaví jako policisté.
A jaké z toho plyne ponaučení? Přece že baba vždycky dosáhne svého. Tak si, pánové, dávejte pozor. Je zarážející, že původní článek je psán dost humorným a odlehčeným stylem, jako by nikomu nevadilo zmíněné chování policisty. Na druhou stranu se mu nelze divit – kdo by si sedl vedle čtyřicetikilové drzé ženské a nechal ji řídit.
A na čem nám to slečna na fotkách sedí? Není známo, zda je to ten stroj, na kterém skládala zkoušky, nebo je to její motocykl, který zmiňuje původní článek. Nicméně to by nesouhlasila uváděná hmotnost. Odhaduji to na Harley-Davidson RL 45 (na trhu v letech 1932 – 1936), který by měl však vážit kolem 170 kg, ale třeba mě někdo znalejší opraví. Každopádně i když se tento krasavec netváří jako bezúdržbová motorka vhodná pro začátečníky, věřím, že by si to se slečnou Sally spousta lidí ráda vyměnila.
Zaujme taky přinejmenším nezvyklý vzor pneumatik a slušivý obleček v podobě vysokých šněrovacích bot, ve kterých sotva dosáhne na špičky, dobových kalhot a bundy, přesně padnoucích rukaviček, typických brýlí a helmy, jež připomíná spíše koupací čepici.

Informace o redaktorovi

Dominika Gawliczková - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (72x):



TOPlist