europ_asistance_2024



Tenerife 2022 - na motorky v době ledové

Kapitoly článku

Poslední chvíle na Tenerife. Ubytování bez možnosti snídaně, takže jedeme na poslední POI a tím jsou Los Gigantes neboli útesy obrů. V jedné zatáčce je pěkný výhled a zároveň bistro. Snídaně a kochačka. Následně sjíždíme do města a snažíme se příblížit k útesům. Kdepak, jediná možnost se příbližit je loď. Samotné útesy z dálky cca 1,5km nevypadají až tak brutálně, ale při srovnání z velikostí lodí, které plují kolem, jsou skutečně masivní. Přece jen se tyčí do 800 metrů nad mořem.

Vracíme se zpátky do Costa Adeje směr motopůjčovna. Poslední kilometry je mi fakt úzko. Tohle byl parádní výlet a podařilo se nám všechen čas využít naplno. Vadim obhlíží motorky, u Kawy párkrát povzdechne při pohledu na sedřené rámy, ale jinak vše bez problémů. Vrací zálohu, volá nám taxíka, protože nechceme opakovat chybu z první cesty do půjčovny. Rozhrkanou Dacií se vracíme k místu ubytování, oběd, bagáž a autobusem odjezd na letiště. A tady náš příběh vlastně končí.

Rekapitulace

Tenerife je ostrov, kam bych rodinu na odpočinkovou dovolenou nevzal. Otravný vítr na pobřeží, průměrné teploty a studený oceán. Trávit dny v nějakém resortu u vyhřívaného bazénu, to není nic pro mě. Pokud by ale šlo o aktivní dovolenou, pak je to skvělá volba. Na serveru motorkari.cz nebudu popisovat možnosti pěší nebo cykloturistiky. Pro motorky je to ale výborné místo, kde se člověk baví každým kilometrem. Za těch pár dní jsme najeli 720km a každý stál za to. 

A doporučení?

Ubytování - jih ostrova sice o něco dražší, ale na jihu je stabilní počasí, což nám moraváci potvrdili, protože poslední den na severu pršelo a na jihu bylo nádherně. V tomto duchu mluví i místní a všechna doporučení z internetu. Na druhou stranu i ze severu se dá rychle utéct a podle počasí si naplánovat cestu. Roli také hraje použité letiště - jižní letiště = ubytování na jihu a naopak. Jinak je nutno počítat s několikahodinovou cestou autobusem nebo využít taxík, jehož cena se blíží polovině ceny zpáteční letenky, takže nesmysl.

Termín - začátkem naší dovolené nebyl problém sehnat přes booking ubytování za 500 na osobu včetně snídaně. Koncem dovolené ale nabídky ubytování mizely před očima a ceny šly nahoru, takže i rozhodovat se muselo rychle. Vždy jsme ale měli ubytování podle našich představ, aniž bychom se museli jakkoli omezovat. Třeba s tím souvisí například termíny prázdnin v Německu apod.

Motopůjčovna - my jsme zvolili tenerife-moto-rent.com - půjčovna dražší, ale se skvělými recenzemi a motorkami v dobré kondici. Domluva přes whatsapp a žádné zálohy předem. Taky mi připadalo, že výběr motorek je zajímavější. Ale pozor - bez pojistky, podpis smlouvy s ručením 6000€. V jiných půjčovnách havarijní připojištění 10€ denně se spoluúčastí 1000€. Toto je lepší zjistit si předem. 

Motorky - jsou zde rychlé úseky a zároveň občas vracečky typu Stelvio. Nešel bych do motorky pod 50kW. I když NC od Hondy bylo výkonově údajně dostačující, otravný byl malý rozsah otáček. Na bavoráku jsem nenašel výkonový nedostatek ani přebytek. VN900 od Kawasaki je podle mě úplně šílená volba na takovou akci, ale zjevně záleží na řidiči. protože jak jsem viděl, dá se to odjet i na takovým autobusu.

 

A pro ty, co to dočetli až sem, je tu krátké video.

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):


TOPlist