europ_asistance_2024



Na SVčku do Rumunska

Když jsem vybíral stát, který navštívíme na naší čtvrté daleké cestě, zlákalo mě Rumunsko. Jediné co jsem při plánování řešil byla kvalita silnic, protože jsem nechtěl celé dny trpět na nekvalitních cestách. Obavy byly zbytečné, trasu jsem, díky cestopisům z motorkářů, naplánoval ideálně a dnes vím, že do Rumunska se dá na jakémkoli stroji...ikdyž s překvapeními se musí počítat.

Kapitoly článku

1 .den - Pátek 20. 6. 2014 (175 km)

Před odjezdem máme docela nestíhačku, a tak odjíždíme se zpožděním směr D11. Výlet tedy začíná velmi svižnou jízdou a až na jedno prudké brždění, kdy mi vlítnul kamion do cesty (poté se omlouval, jak jen mohl) přijíždíme zanedlouho do Přelouče k nádraží. Během chvilky se ukazuje kamarád Radek na jeho šestkovém Fazerovy. V Pardubicích bereme benzín (10,99 l; 35,5 Kč/l; spotř. 4,5) a vyrážíme k Radkovi domů, jelikož nám pro dnešní noc poskytnul azyl. Cestou nás chytla pěkná průtrž mračen a proto raději stavíme na kraji lesa než to nejhorší přejde. Dál nás pak vede kvůli objížďce polní cestou, kterou prý máme jako trénink na Rumunsko. Večer probereme všechno možný i nemožný a nějak po půl jedné jdeme spát, zítra brzo vstáváme.

2. den - Sobota 21. 6. 2014 (375,3 km)

Budíček máme na 6:30, ale než se vypravíme, je něco po osmý. Počasí se moc neumoudřilo, je celkem zima a zataženo. Hlavní ale je, že zatím neprší.
Ve Vysokým Mýtě kupujeme nabíječku na tablet, který nám slouží jako navigace v tankvaku pod slídou. Jen mi nefunguje napájení, ale koupí nové nabíječky se naštěstí vše vyřešilo. Kupujeme i snídani a pod střechou čekáme, až přestane pršet.
Poté vyrážíme směr Olomouc po krásných, prázdných silnicích, a i když na sobě máme skoro všechno oblečení, je nám trochu zima. Z Olomouce to bereme na Hranice na Moravě, Rožnov p. Radhoštěm, kde doplňujeme palivinu (9,68 l; 37,2 Kč/l; spotř. 3,9). Ta spotřeba mě na dovolené vždycky překvapí. Jedu cestovní rychlostí cca 130 km/h. a na to, že jsme dva a máme bagáž, máme o litr nižší spotřebu. Prostě za to asi míň tahám.
Před hranicemi dáme v motorestu super oběd, španělského ptáčka a guláš za lidovou cenu a přes přechod Makov, kde jsou překrásné serpentiny, vjíždíme na Slováč. Poté do Žiliny a Terchový k NP Malá Fatra. V Terchové se zajíždíme do Vrátné, kde je lanovka k vrcholu Veľký Kriváň. Cesta vede pěkným údolím podél říčky, opravdu těch 12 km tam i zpět stojí za to se zajet.
Z Terchový pokračujeme po pěkných silničkách, které se vlní v kopcích okolní krásné krajině. V jednu chvíli to vypadalo na velký slejvák, ale místy vysvitne i slunce a je docela teplo. 
Podél silnice prodávají ovčí sýr, ale než se rozhodneme zastavit a koupit, stánky najednou nejsou. V Dolním Kubíně v elektru koukáme na obal na foťák, jelikož máme nový objektiv a nechceme, aby se poškrábal jako ten předchozí a v Praze jsme ho už nestihli koupit. Odcházíme s nepořízenou.
Naše trasa pokračuje dál po silnici č. 59, která se vlní kolem Oravského hradu a dále k vodní nádrži Orava. Původně jsme chtěli spát u Liptovské Mary, ale Oravská přehrada nám byla Radkem doporučena. Šviháme to po prázdné silnici s bezva povrchem skrz dřevěné vesničky, až přijedeme okolo 18 hod. k prvnímu kempu u Oravské nádrže. Platíme 10 EUR a jdeme stavět stan. Jsme dost unavení, dáme chleba se sýrem, uherákem a vejcem a po 9 hod. jdeme na kutě.


3. den Neděle 22.6. 2014 (323,4 km)

Vstáváme v půl 9, je opět pod mrakem a celkem zima. Veronika vylejzá ze spacáku až v půl desatý. Před polednem vyrážíme směr Podbiel, kde pak odbočujeme na Liptovský Mikuláš. Začíná pršet, a tak nasazujeme pláštěnku na tankvak. V Zuberci nás zastavují chlapíci v reflexních vestách, že dál je zákaz vjezdu z důvodu závodu do vrchu. No moc nadšeni nejsme, časový skluz, prší a taková zajížďka. Hlavně mě štve, že to nebylo nikde značený a jeli jsme sem zbytečně. Alespoň zastavíme u obrněného transportéru a děláme fotku.
Přes Dolný Kubín a Rožumberok přijíždíme do Liptovského Mikuláše. U Tesca beru 11,71 l; 1,5 EUR/l; spotř. 4,0 a vedle v elektru si kupujeme konečně obal na foťák, ze kterého máme velkou radost.
Dál pokračujeme po silnici č. 537 směr Štrbské pleso. Cestou jsme minuli celkem pěkné plácky na oběd, a tak na jednom s autobusovou zastávkou stavíme a dáváme oběd. Projíždíme Tatranský NP serpentinami do Štrbského Plesa, kde jsou davy turistů. Moc se tu nezdržujeme a pokračujeme podél horského vláčku do Starého Smekovce. Najednou nás zaskočí pohled na ohromný polom, který tu způsobila vichřice. Důsledky polomu jsme viděli i cestou na Pleso, ale až tady je vidět jaké škody nadělala. Ve Starém Smokovci odbočíme a po úplně rovné silnici během pár minut sjedeme dolů do nížin a už se koukáme na štíty Vysokých Tater zdola.
Najedeme na novou dálnici, která ale končí celkem brzo u Spišské Nové Vsi, a tak pokračujeme po okresce, na které je dost hustý provoz. Pauzu děláme u stánku s ovčím sýrem, kde si kupujeme ochutnávku a trochu do zásoby. Všímáme si, jak se na obzoru tyčí silueta Spišského hradu. Sice jsme chtěli hrad navštívit, ale asi si to necháme na příště. Je už docela pozdě a stejně budou mít nejspíš zavřeno. Děláme fotopauzu ve Spišském Podhradie a pokračujeme po silnici č. 547 směrem na Košice.
Jakmile vyjedeme ze vsi, nestačíme se divit! Přímo vedle silnice se nachází pravej cikánov, takovej slum jsme nikdy neviděli! Chatrče zbouchaný z čehokoliv, mezi nima šnůra s prádlem a spousty bordelu kolem. V tom vybíhá malej, nahej kluk a mává na nás. Veronika mu zamává, ale radši neubírám a děláme jako že nic. Jedeme po prázdný okresce přes Krompachy a přemýšlíme o kempu. U nějaké vodní nádrže neúspěšně hledáme, a tak pokračujeme až do Košic, kde podle GPS nějaký je. Těsně před Košicemi najíždíme na luxusní úsek plný širokých, táhlých zatáček, jenže my ho máme z kopce. V protisměru nám místní motorkáři ukazují pěknou střelbu, při které táhnou kolena po zemi. Nejradši bych to otočil, ale máme naspěch, a tak si nechávám zajít chuť a tiše závidím.
Projíždíme centrem Košic a nejbližší kemp, který se nachází na kraji města u dálnice nacházíme v pohodě. Ptám se na cenu, která je 14 EUR, ale vůbec se nám nelíbí. Vybírám další, který má být někde u obce Čáňa. Po příjezdu, ale zjišťujeme, že je mimo provoz, podle vzhledu tipujeme i několik let. Ptáme se obsluhy v letní hospodě, jestli neví, kde bychom mohli přespat. Prý si můžeme postavit stan támhle na louce u vody. Chvíli přemýšlíme, ale je hodně hodin a další kemp tu nikde není, a tak jdeme stavět stan. Veronika přináší točená pivka a petku vody na vaření. Tak to je jiná, takový servis a bydlení zadarmo u vody, to je prostě paráda! Dáme koupel, poté si uvaříme, dáme další pivko a jde se spát.

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (29x):
Motokatalog.cz


TOPlist