sumoto_leden



Z jihu Moravy za sněhem na Gross Glockner

Kapitoly článku

Den 3 - pondělí 12.7.

Třetí den naší miniexpedice věnujeme vyjížďce na Mekku motorkářů, na Gross Glockner. Pokud tedy také roztočíte svá kola směr GG, vyražte co nejdřív po ránu. „Kdo chvíli stál, stojí opodál“, jak praví klasik. Pokud zaváháte a přispíte si, strávíte dopoledne „nasraní“ v koloně. Po cestě samozřejmě nesmíte vynechat Edelweiss Spitze. Vyšplhejte se po kočičích hlavách se svým bajkem až na nejvyšší bod vyhlídky. Je odtud nádherný výhled na všechny strany – i na GG. No a taky si tady můžete vlastnoručně vylisovat pamětní medaili dle vlastního výběru a to za 1,20 €.
Po kochačce na Edelweis Spitze pokračujeme na vyhlídku Franty Procházky (Kaiser- Franz-Josef- Höhe). Je to sice takový Václavák v Alpách, ale stojí za vidění. Bratři Rakušané to mají vypinkané do posledního detailu. Z vyhlídky máte perfektní výhled na okolní hory, včetně GG i na ledovec Pasterze. Za nějaké drobné se můžete nechat svézt lanovkou až k ledovci (nic moc), ale hlavně se projděte nahoru k památníku Franze-Josefa, do rozhledny Swarovski a ještě kousek dál do restaurace „Kaiser-Franz-Josef-Haus“ na něco na zub. No a po jídle místo zákusku se můžete jít pomazlit s „voraženejma“ svišťama za hospodu. Budou Vám doslova žrát z ruky, takže nějakej chleba nebo piškot sebou.
Po cestě nahoru na GG nebo zpátky dolů je možné se zastavit na „x“ vyhlídkách nebo u jezírka Fuscher Lack v muzeu s expozicí věnovanou budování silnice na GG. Zpáteční cesta „s kopce“ by měla probíhat podle hesla starých šoférů – „Jakým kvaltem nahoru, takovým kvaltem taky dolů“. Pokud tuto zásadu nedodržíš, uvaříš brzdy. Nevím, jak kluci na mašinách, ale my s Fábčou jsme sjížděli většinou „za 2“ a dole nám brzdy přesto sálaly jak kamna. Tak bacha!!!

Den 4 - úterý 13.7. (Go Home – cesta domů)

Ráno vstáváme, až se vzbudíme, pobalíme a vyrážíme směr domov. Zpáteční trasu trochu měníme, aby nám Rakousy nezevšedněly, a jedeme přes Mariazell. Takže stejnou cestou zpět až po Palfau. Za Palfau doprava po silnici B 24 kolem řeky Salzy. Ve vesničce Greith v údolí řeky Salzy jsme se stavili na jídlo v romantické hospůdce „Gasthof Leitner“. Výborná kuchyně, příjemná obsluha a rozumné ceny. Dali jsme si meníčko za 8,80 € – polívka, hlavní jídlo a navrch ovocný pohár. Vše chutné, dobře vypadající, s úsměvem a v pohodě. Po této opravdu příjemné zastávce (vřele doporučuji, přestože majitel opravdu není můj strýc) jedeme na jeden zátah až za hranice. Než jsme se dostali „za dráty“, absolvovali jsme pár zajížděk ála Kortína pasa de Lubasa. Luboš totiž původně chtěl z Kaprunu pokračovat do Itálie a říznout si nějaké ty italské serpentiny – např. v kraji Marmeláda (Gruppo d.Marmarole) und nějaká ta pasa. No a tak infikoval svoji navigaci a při cestě domů nám nějaká ta pasa Lubasa uměle vytvořil. Ono to nakonec bylo domů sice o něco dál, ale zase to bylo po horších cestách. A opravdu jsme se díky Lubovi a jeho navigaci dostali do míst, kam bychom se jinak nikdy nedostali. Nakonec jsme se, po „naštěstí“ vyasfaltovaných polních cestách, trefili na původní trasu v Eggenburgu a potom už bez problémů přes Retz na hranice – Hnánice. Za hranicemi jsme se rozloučili a každý „po svém“ domů.

Nakonec nejhorší na celé cestě je to, že po cestování po krásných silnicích, krásnou a čistou přírodou mezi slušnými a usměvavými lidmi se nám teď pár týdnů nebude chtít si tento zážitek kazit vyjížďkami po našich krajích.


Závěr – shrnutí:

1. Cena benzínu – maximálně jako u nás (ale bacha – o víkendu je u nás daleko víc otevřených benzinek)

2. Ubytování a jídlo – cca 3 x dražší než u nás. Být Euro tak za 10 Kaček, tak je to OK

3. Vstupné – vysokohorské přehrady nad Kaprunem - 18 €

soutěska s vodopády – 3,40 €

GG – jednodenní – auto 29 €,  moto 18 €

Zajímavé adresy:

-Tady jsme nebyli, ale prý super:   
http://www.wasserfaelle-krimml.at/                                   

-Soutěska Sigmund-Thun-Klamm: 
http://cs.tixik.com/sigmund-thun-klamm-2369984.htm                                       
nebo
http://milanzajic.blog.idnes.cz/c/37114/Sigmund-Thun-Klamm-souteska-kde-se-Vam-sevre.html
 
-Gross Glockner
http://www.grossglockner.com/
         
- Jezero Mooserboden
http://www.alpy.net/grossglockner/mooserboden.php

!!! další fotky na              
http://pepn.rajce.idnes.cz/GG/  
nebo 
http://honzs.rajce.idnes.cz/Rakousko_2011/ 


Informace: 

V Kaprunu je na adrese Salzburger Platz 6 informační středisko, kde je non-stop přístupná vývěska s nabídkou ubytování v Kaprunu a Zel lam See. U nabídek s popisem a cenou svítí kontrolka, která oznamuje, zda mají volno (zelená-volno, červená-plno). Uprostřed mezi vývěskami je dotykový monitor s dalšími nabídkami ubytování. Pokud se ti nějaká nabídka líbí, stiskem tlačítka POSITION na monitoru se na mapě pod vývěskami rozsvítí kontrolka, kde se objekt nachází. Vedle monitoru je telefon, kterým si můžeš zdarma zavolat do penzionu, který se ti líbí. Prostě dokonalá služba a nemusíš lítat po celém okolí jako jo-jo.
Shrnuto a podtrženo: Příští rok znova, možná kousek jinam, ale hlavně na motorce.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (23x):
Motokatalog.cz


TOPlist