europ_asistance_2024



Highway to Hel - poznáváme Polsko 2016

Kapitoly článku

Den 5. Hel – Bialy Bor (cca 242 km)

Ranní hygiena, snídaně a vyrazit k moři. Dnes už byla i teplota venku lepší, svítilo sluníčko, takže i voda byla v pohodě. Myslím, že letní dovolená tu může být super. Pro někoho, kdo nepotřebuje extrémní horko, by to mohlo být v pohodě.

Sbalili jsme a vyrazili jsme na cestu. Cesta přes Wladyslawowo a vesnicemi kolem pobřeží. V jedné z nich, plné přechodů, Vlasta zastavil, Jirka také, ale Roman se zrovna díval někam jinam a už to bylo. Intenzivní brzdění ukončené drobným nárazem bočního kufru do Jirkova kufru. Nic zlého se vlastně nestalo, pouze má Roman lepší větrání. Po drobné opravě jsme vyrazili dále. 

Naplánovali jsme cestu „zkratkou“ přes Slovinsky park narodovy -  Díky za doporučení Mirovi Štrossovi, abychom si tam zajeli – bylo to super. Při příjezdu Jirka zapomněl vyhodit stojan a najednou stál celý na křivo s motorkou mezi nohama, která padala na auto vedle něj. Pomohli jsme mu na nohy a vyrazili. Z parkoviště je to cca 6 km, takže pro nás v motorkářském oblečení byla nejlepší varianta dostat se tam vláčkem za 30 zl/os za cestu tam i zpět. Vypadali jsme v tom vláčku, jak ti borci, co použili Bierhanzlovu mast, jak jim Hrušinský na dálku řadil flintou rychlosti. Je to tam úžasné. Duny, písek, písek a písek. Fotka v přilbách, bez přileb, atd…

 

Návrat zpět na parkoviště a vyrazit směr Leborg a Bialy Bor. Oběd jsme dali v Karczme Rycerske v Leborku. Pak přes Slupsk a Miastko do Bialeho Boru k jezeru. Dorazili jsme kolem osmé a na recepci v kempu nám nabídli ubytování v pokojích v chatě. Příjemné ubytování, objednali jsme si na druhý den i snídaně za 15zl/os http://owbialybor.pl. Vyrazili jsme do města někam se najíst, ale je to malé městečko, takže tam bylo vše zavřené. Prodavačky v obchodě, který byl ještě otevřen, nám poradila asi 2 km vzdálený penzion, kde jsme si dali alespoň něco a vyrazili zpět. Poseděli jsme ještě na terase, dopili zbytky a taky konečně nějakou slivovicu, když už ji vezeme s sebou. Možná jsme trošku budili hovorem sousedy ve vedlejších pokojích, ale opravdu jenom trošku.

Ubytování: Kemp u jezera http://owbialybor.pl. Ubytování v pokojích se sprchou a toaletou a terasou. Cena 50zl/osoba. Snídaně za 15 zl/osoba.
Poučení z dnešního dne: Nehleď po babách, když projíždíš městem plným přechodů...

Den 6. Bialy Bor – Wroclaw – Sciborz (cca 500 km)

Ráno jsme vyrazili k vodě, jezero je parádní, čisté – bylo to super. Po koupeli vyrazit zpět na snídani – najedli jsme se parádně, ani jsme to všechno nesnědli, kolik toho bylo. Zabalit, nic nezapomenout a vyrazit směr Wroclaw. Rozhodli jsme se, že dnes potáhneme a pokusíme se dojet co nejdále. Takže jsme vyrazili a zastavovali pouze na benzin a jednou v Burger King.

Dojeli jsme do Wroclawi, kde jsme se chtěli podívat do nejstarší hospody v Evropě. Akorát že nás chytil znova déšť, tak jsme vyčkali, až skončí. S ohledem na to, že jsme se od místních dozvěděli, že je to u té hospody komplikované s parkováním a že je tam draho a dlouho trvá obsluha, tak jsme rozhodli, že budeme pokračovat směrem na jih. Sice to bylo ještě 100 km, ale riskli jsme to. Po cestě znova jedna přeháňka, řekl bych, že známe více autobusových zastávek, než kdybychom jeli autobusem. :-)

Cesta byla v pohodě, zabloudili jsme trošku jenom jednou a přes Niemczu a Zlaty stok jsme dorazili k jezerům. Kemp v u jezera už o půl deváté večer evidentně nefungoval, takže jsme jeli kousek dále do Sciborze, kde jsme si zajistili jídlo v Taverně a ubytování v soukromí hned vedle. Vše klaplo, jídlo, pivo a víno bylo, a mohli jsme unaveni zalehnout na pokoj a sledovat závěr dramatického zápasu Polsko – Portugalsko. A spát.

Ubytování: v soukromí - link zde , naproti malý obchůdek. Cena 30zl/osoba. Motorky ve dvoře.
Poučení z dnešního dne: Každá autobusová zastávka dobrá.

Den 7. Sciborz – Valmez (190 km)

Ráno jsme dali snídani ze zbytků, co nám ještě zůstaly v kufrech, Milan s Kopcem zachránili na Vlasťově notebooku jednu firmu, vystřídali se ve sprše a na toaletě (ta byla umístěna na chodbě, skoro bych řekl, že ve skříni) a vyrazili jsme směr Nysa.

Po cestě jsme se zastavili v kempu http://www.nor.nysa.pl, kde je pěkná pláž a vyrazili k jezeru na koupání. Při příjezdu si Milan sice trošku naběhl, protože se rozhodl, že s chopperem projede pláží, ale včas se zastavil a nezajel až úplně do hlubokého písku, protože to bychom to tam tahali ještě dnes. Parádní čistá voda, písek, pěkné baby, občerstvení, všechno bylo… 

Osušili jsme se, dali kávu a vyrazili do Nysy. Bylo docela vedro, takže část výpravy v Nyse vyrazila na nákupy suvenýrů pro rodiny a část výpravy zůstala u parkoviště ve stínu. Zaparkovali jsme přímo u nějaké kavárny, kterou vedl týpek, co také jezdí na motorce. Vyprávěl, jak byl v Mongolsku, Africe, atd… Dali jsme kávu a pobavili se o tom, jak je v Polsku nedobré pivo a jak jezdí do Jeseníku na pivo a na jídlo. Doporučil nám tam restauraci Pepíno na náměstí. 

Vybaveni nezbytnými suvenýry jsme vyrazili k domovu. Bočními nádhernými cestami přes Slawniowice směr Jeseník. Na přechodu jsme požádali místní borce na skůtru, aby nás vyfotili, měli z toho docela radost. Vyrazili jsme dále. Až když člověk vjede zpět k nám a uvidí tu krásu našich kopečků, tak si uvědomí, jak moc je to Polsko vlastně placaté. Nádherné scenérie, parádní cesty, natočili jsme aj nějaké video. V Jeseníku jsme na doporučení zajeli do Pizzerie Pepino na náměstí – dobře tam vařili. 

 

A hurá směr Karlova Studánka, Bruntál, Slezská Harta, Vítkov a domů. Na jedné z benzinek jsme ještě dali cigárko a rozloučili se. Milan se za chvíli odpojil směr Hranice, Roman se odpojil v Novém Jíčíně a zbylí 4 pokračovali do Valmezu. Krátké vyhodnocení u Birella v hospodě na rybníku v Podlesí a rozjeli jsme se k domovům.

Praktické poznámky

Cesty: vyrazili jsme plni předsudků, alespoň někteří z nás, jak jsou polské cesty rozbité. Realita nás překvapila. Většina cest byla dobrá, některé pro motorky výborné. Pokud se někde něco opravovalo, nebo stavělo, tak náhradní trasy, nebo objížďky, byly v pohodě. Sice třeba 50km/hod, ale všichni to dodržovali. Celkový dojem výborný. Jazykovědný koutek – celý týden jsme byli na drogách, občas jsme potkali i pomoc drogowu, kterou jsme naštěstí nepotřebovali. A celý týden nám lidé přáli dobré drogy.

Jídlo: Snažili jsme se vyzkoušet místní národní jídla. Polévka zurek, golabki, pirogy, zbojnická placka, rybí polévky, barsc (polévka z řepy s různými variantami). Všechna jídla byla velmi dobrá a obsluha vždy v pohodě. Ceny u moře byly vyšší, ve vnitrozemí to pak bylo tak o 20-30% levnější.

Pití: Všude měli polské pivo, které není tak úplně dobré, ale když je horko a žízeň, tak se dá vypít vše. S vínem to bylo horší, Vlasta docela trpěl, když si v hospodě chtěl dát láhev. Většinou měli jen několik lahví bílého a až na výjimku vždy pouze teplé v regálu, takže nezbylo, než s ledem.

Ubytování a hygiena: Ve většině kempů a ubytování bylo čisto, toalety a sprchy vždy uklizeny. Stejně tak v restauracích.

Lidé: Naprostá pohoda. Lidi byli příjemní a v pohodě. Vždy se nám snažili pomoct a pochopit, co po nich vlastně chceme. :-)

Placení: Ve všech restauracích používají pokladny, takže je třeba za na začátek říct, jestli chcete účet (rachunek) jeden dohromady, nebo každý zvlášť (osobno). 

Ceny:

ceny kempů výše
cena benzinu 4,3-4,7 zl/litr
vláček na Helu 5zl/osoba
vstup na duny v Slowinskem parku narodowem 15zl/os
odvoz vláčkem k dunám tam i zpět 30 zl/osoba
vstup do tvrze Boyen 10zl/os
vstup do hradu Malbork 39zl/os
pláž v Nyse - vstup včetně vjezdu motocyklu 7zl/os. 
Pivo 6-10 zl
cigára 15,50zl
polévky 7-12 zl
jídlo 15-25zl.

Jídlo a tekutiny byly ve Warszawě a u moře cca o 20% dražší.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (37x):


TOPlist