europ_asistance_2024



Lone Rider in Scandinavia – aneb Nordkapp a další norské nástrahy

Kapitoly článku

Ještě přidávám pár tipů na základě dotazů z diskuze, tak se třeba budou někomu hodit.

1. Ceny za chatky v Norsku jsou kolem dvou tisíc Kč. Platí se vždy za celou chatku, tedy pokud byste jeli ve čtyřech, tak kolem pětistovky za noc (tolik stojí jinak stan i s motorkou). Za mě jasná diskriminace sólo jezdců 😊. Úklid je při odjezdu většinou na vás. Ve sprchách je studená voda zdarma a za teplou se připlácí. Bývá tam automat na drobné, nebo v recepci vyměnit za žetony. Je to pár korun, nic hrozného.
2. Benzínu jsem pro jistotu vezl 5 litrů (dva kanystry po 2,5L). Bál jsem se hustoty benzínek hlavně na severu Skandinávie, ale není to taková tragédie. Vždy jsem začal vyhlížet benzínku při půlce nádrže a bez problémů (až na tu moji chybu na Nordkapu) jsem nějakou potkal při jedné/dvou čárkách. Jižněji už jsem si dovolil ještě jednu benzínku při poloviční nádrži minout. V kilometrech bych tedy vzdálenost benzínek odhadl na severu po 150–200 km a na jihu po 100km
3. Co se týče tankování, tak jsem si velice rychle zvykl na placení kartou. Pokud je benzinka s obsluhou, pak se dá na stojanu vybrat platba přímo, nebo u obsluhy. Tohle je poměrně zásadní, pokud máte debetní kartu. U stojanu se vám totiž může stát, že vám bude stržena záloha a rozdíl oproti tankování se vrátí na účet až s více než týdenním zpožděním (a rozpočet je najednou v troskách). Já to měl tak, že VISA karta od České spořitelny strhávala u stojanu přesnou částku za tankování, ale MasterCard od Twista mi strhla vždy kolem šesti tisíc a rozdíl přišel zpět až po dvou týdnech.
4. Co se týče rychlostních limitů, tak výhodou je, že jste vždy dostatečně s předstihem upozorněni značkou, že bude radar. Jen je to upozornění například na příštích deset kilometrů a vy nevíte, jestli bude radar hned za další zatáčkou, nebo až po těch deseti kilometrech. Na druhou stranu, díky relativně nízkému provozu a parádním výhledům, se dá cesta užít i v té osmdesátce (ne že bych ji tedy striktně dodržoval ;-)).

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (57x):
Motokatalog.cz


TOPlist