europ_asistance_2024



Benelux 2012

Ve dvou na cestě BENELUXEM

Kapitoly článku

Opět nadešel ten okamžik,po roce spřádání plánů na návštěvu této oblasti,šetření korunek a dalším čtvrt roce hledání po internetu a konzultací s kamarády,je na konci března rozhodnuto – ke konči června jedeme !

Následují další 3 měsíce plánování a upravování tras,kempů a zajímavostí k navštívení.

V polovině června máme všechno pohromadě,vyměněné peníze a můžeme vyrazit.
Budeme stanovat v kempech,takže si povezeme vše sebou na motorkách. Jídlo budeme nakupovat postupně po cestě,sebou vezeme jen trochu na cestu a první večeři.

Nadchází chvíle,kdy vše potřebné mizí uvnitř báglů a kufrů a tyto jsou v předvečer výjezdu nasazeny a upevněny na stroje. Ještě upevnit nezbytné vlajky a jsme připraveni.

Vstáváme v 7 hodin a odjíždíme v 8.30 hodin,což je na nás docela slušný čas.

Na cestu se vydáváme v sestavě:
- Martin Bobrvan Jr.     – Honda CB 1300         (r.v.2001)
- Fanda Bobrvan         --  Yamaha Virago 1100 (r.v.1999)


23.6.2012 – den 1. – Brandýs nad Labem (CZ) – Siersburg (D) 762km / 9 hodin.

Adresa kempu: Bernhard und Gerlinde Treinen Campingplatz Siersburg Zum Niedwehr
 66780 Rehlingen-Siersburg
  www.campingplatz-siersburg.de
  
Počasí nám přeje,je polojasno a teplota okolo 14 stupňů už takhle ráno a předpověď na skyfly.cz hlásí,že má být docela hezky. Jsme však rozhodnuti absolvovat připravenou a dlouho očekávanou dovolenou za jakéhokoliv počasí.
Na první pumpě,za Brandýse nad Labem,dotankováváme až po okraj nádrží a taky potkáváme dlouholetého kamaráda Zdeňka Izera. Vyráží na štaci a tak si přejeme vzájemně šťastnou cestu a roztáčíme kola.
Jedeme jen na týden,tak to s nákladem není tak hrozné,jako vloni do Dánska.
Bobrvan Jr.,má naloženy 4 textilní Givi kufry a tankvak celkem o objemu 130litrů.
Bobrvan dostal zbytek – 1x 60litrový nepromokavý bágl na stan a spacáky,zadní kožený 35litrový kufr,dva boční kožené kufry po 20 litech a  15 litrový tankvak.
Najíždíme na dálnici směr Plzeň a kilometry na tachometrech začínají naskakovat. Jede se hezky,počasí slušné a tak držíme cestovní rychlost 120km/hod.,pokud to silnice a ostatní řidiči dovolí.
Za Berounem dojíždíme nějakého výletníka ve Fabii,co jede po dálnici rychlostí 90 km/hod a musíme čekat,protože v rychlém pruhu je souvislá řada aut.
Najednou se objevuje mezera a my ji využíváme. A k našemu překvapení tuto mezeru vytvořil Z.Izer,který nás dojel a posléze i předjel. Sotva si stačíme zamávat a je pryč.
Rozhodujeme se natankovat až těsně před hranicí,ale pumpu míjíme a tak pokračujeme dále – už po Německu po A6.
Z klidu nás malinko vyvádí cedule s uvedením nejbližší pumpy za Ambergem (47km). Oba již jedeme na rezervu a tak sjíždíme z dálnice po 5km tankujeme v přilehlém městečku.
Zpět na dálnici a znovu polykat kilometry.
Když opět začínají mít stroje prázdné nádrže,zastavujeme na pumpě. Martina tam oblažuje svou přítomností starší Čecho-Francouzka,která má malinko zmatek v tom,jak do Paříže.
Martin trpělivě vysvětluje a pak se loučíme a vyrážíme dál.
Sjíždíme na A61 a po pár dalších tankováních a hodinách,jsme v krásném kempu v ohybu řeky Nied.
U vjezdu je cedule,že recepce je v restauraci – nakonec ji nacházíme v patře.
Usměvavá padesátnice při pohledu na zapsaná příjmení s háčky jen mává rukou a nic zapisovat nechce – dostáváme klíče od sociálních zařízení (záloha 20E).
Cena kempu za všechno – 16E pro oba dohromady.
Za krásného a slunečného dne stavíme stan na břehu říčky na poloprázdné ploše.
Jdeme prozkoumat okolí kempu a vcházíme na místní panoramaweg – vyhlídkovou cestu.
Po 3km okolo městečka jsme zpět v kempu,večeříme,hygieníme se (samozřejmě teče teplá voda) a šup do spacáků.
Usínáme v tichu a za šumění jezu ..


24.6. – den 2. – Siersburg (D)  - Bastogne  (B) -  160 km / 4 hodiny

Adresa kempu: Camping De Renval, Rue de Marche 148, 6600 Bastogne,
www.campingderenval.be

Ráno se budíme odpočinutí a po snídani a nezbytné očistě,vracíme klíče od sociálního zařízení (zpět dostáváme vratnou zálohu) a loučíme se.
Směřujeme do Lucemburska,kam se dostáváme po relativně krátkém čase a zastavujeme na první pumpě.
Je to mraveniště s obrovským množstvím lidí všech národností. Kdo mine vjezd,přijede v protisměru a ostatní v klidu čekají,až někam zajede,aby mohli pokračovat.
Po jídle a návštěvě podzemních gigantických toalet opět vyrážíme na cestu a směřujeme do hlavního města Lucemburska – Lucemburku.
Projíždíme po J.F.Kennedy Avenue,kde stojí obrovské skleněné budovy bank,jedeme kolem zimního stadionu a divadla Grande Treatre.
Sjíždíme do starého města a míříme do cíle naší dnešní cesty,města Bastogne v Belgii.
Počasí se na nás zřejmě zlobí,takže se kazí a začíná se silně mračit.
Sjíždíme serpentinami s dlouhými a táhlými zatáčkami k hranicím Belgie.
Po chvíli začíná pršet a foukat opravdu silný nárazový vítr,který nás honí po silnici.
Všude okolo jsou památníky bitvy o Ardeny,jedné z největších bitev 2.světové války.
Dorážíme do kempu a již za deště se zastavujeme v recepci. Recepční nás s úsměvem vítá ve třech jazycích a naši otázku ohledně počasí odpovídá – vítejte v Bastogne,takhle je tu skoro pořád.
Spěcháme postavit stan,než déšť nabere na síle,což se ještě dlouho ukazuje jako moc dobrý nápad. Stíháme to jen tak tak,než se rozprší.
Ve stanu obědváme ze zásob,odpočíváme a čekáme,kdy se počasí umoudří a my budeme moci vyrazit na prohlídku města.
Ochlazuje se ještě více a tak zalézáme do spacáků,ve kterých nakonec trávíme celých 6 hodin!
Okolo osmé večer konečně můžeme ven a tak vyrážíme na pozdní prohlídku památníků bojů o Ardeny a vlastního centra města.
Procházíme se po náměstí s historickým tankem a krásnými uličkami večerního města.
Zřejmě je zde nějaká akce military klubu a tak nás do minulosti vrací americké náklaďáky a jeep,který projíždí centrem.
Poté ještě nacházíme poutač cyklistických závodů Liege-Bastogne,kde na listinách vítězů čteme opravdu známá jména.
Jr.se ještě fotografuje s pračlověkem na naučné stezce a pak již parkem míříme ke kempu.

Nakonec se po více než dvou hodinách vracíme do kempu a po návštěvě zázemí,zalézáme zase do spacáků. Návštěvu největšího památníku,který je několik kilometrů za městem si necháme na zítřejší ráno.


25.6. – den 3. – Bastogne (B) - Oostende (B) – 307 km / 6,5 hodiny

Adresa kempu: Camping Astrid, 8450 Bredene
www.kemping-astrid.be

Ráno je zataženo,šedivo ale neprší. Takže honem snídaně,sprcha,balení a vyrážíme na cestu.
Ještě dokoupit potraviny v marketu a už jsme na silnici k památníku za městem,kam jsme se včera nedostali.
Na vrcholku kopce stojí památník ve tvaru pěticípé hvězdy,na jejíchž ramenech jsou abecedně seřazena a  vytesána jména všech amerických států,které zde měly své vojáky.

Z vrcholku památníku je rozhled na místa,kde se bitva odehrávala. Na parkovišti jsou umístěny tanky,které paradoxně obsadila německá omladina ze školního zájezdu….

Odjíždíme od památníku a teplota se šplhá nahoru k +16C a neprší.
Znovu se zastavujeme v marketu na jídlo a již míříme k dalšímu dnešnímu cíli – Waterloo.
Již z dálky vidíme Lví pahrbek a je zde i v okolí mnohem více pozornosti věnováno protivníkovi Napoleona,Wellingtonovi.

Parkujeme na parkovišti u muzea a kupujeme si za 6 E/osoba návštěvu expozice bitvy (něco jako Marodovo panorama v pražské Stromovce) a možnost výstupu na samotný pahrbek (uměle vytvořený „kopec z hlíny“),ke kterému vede velké množství schodů.

Vystupujeme až na vrchol a schodů je opravdu požehnaně. Výhled ale stojí za to a tak fotíme a se zájmem sledujeme 2 kluky,kteří stříhají trávu na strmých bocích pahrbku se speciálně upravenou sekačkou.

Po sestupu (mimo jiné potkáváme na úzkých schodech výpravu japonských důchodců),kde se tváříme,že je to nahoru brnkačka,jdeme ještě do zmíněné expozice bitvy.

Dveře se otvírají na kód ze vstupenky,který namačkáváme do tlačítkového zámku.
Vystupujeme do patra a náhle se začíná ozývat dusot koňských kopyt,který sílí a sílí a přestavuje přijíždějící a útočící jízdu. Zaznívají trubky a povely,které se mísí z dělostřeleckou palbou. Je to docela zvláštní pocit,když v kruhové expozici přecházíme dokola a posloucháme zvuky bitvy a pod námi leží padlí vojáci,jejich koně a zbraně v podobě figurín. Za nimi po několika metrech přechází bitva plynula na obrovské plátno s nádherně vykreslenými postavami a dějem bitvy.

Nakonec přece jen opouštíme památník a po nahlédnutí do statku,kde sídlil Napoleon,znovu nasedáme na stroje.

Míříme do Bruselu a silnice začínají připomínat rodné Čechy. Alespoň začínáme chápat,že výrazy – Route degrade nebo Rapport  - zde nejsou jen tak pro  nic za nic a nás budou dlouho budit ze snů….
Prodíráme se zácpou v Bruselu po středové čáře mezi druhým a třetím pruhem (díky Praho za trénink) a najednou za námi moto policista se zapnutými majáky.
Uhnout není kam,takže ho vezeme ještě asi 2km na zádech a v duchu sestavujeme věty,že jako pardon….
Nakonec se vytváří mezera a my mu uhýbáme z cesty… a on s úsměvem mává,děkuje za možnost předjet,zrychluje a mizí v dálce. Takže honem využíváme vytvořenou uličku,jedeme v jeho stopách a auta uhýbají.
Navigátor výpravy Jr.zajíždí až těsně pod Atomium,kde děláme nezbytné fotky a z venku prohlížíme tento skvost.

Svačíme a sledujeme cvrkot kolem. Je to podobné jako u Eiffelovky,na trávě jsou rozloženi lidé s pikniky,fotí se,polehávají a besedují.

Odjíždíme směr Gent,kde chceme okouknout hrad. Ten nakonec,po chvilce bloudění v jednosměrkách starého města nacházíme,ale o zaparkování si můžeme nechat jen zdát.
Takže zajíždíme na chodník u hradu,kde nás i tak těsně míjejí místní tramvaje,prohlížíme a děláme pár fotek. A znovu na motorky a vyrážíme do cíle dnešní cesty Oostende.
Na pumpě při tankování potkáváme Maďara na Triumphu Bonnenville,prohodíme pár vět ve školní angličtině a vzájemně si přejeme šťastnou cestu.
K vedlejšímu stojanu přifrčely dvě mladé dívenky na skútru, v minisukních a jehlových podpatcích. Dost nevěřícně na ně koukáme,ale jak časem zjistíme,je to zde i v Nizozemsku zcela normální.
Dorážíme v pohodě do kempu,přihlašujeme se na recepci a stavíme stan.
Jíme z dnešního nákupu a jdeme na prohlídku okolí. Je stále docela teplo,okolo +20C.
Po několika stech metrech přicházíme na lávku přes silnici a již vidíme duny u moře.

Jdeme na břeh,smáčíme se v moři a procházíme se po pláži až přicházíme k pobřežnímu bunkru z války. Vracíme se do města a kupujeme nanuky. V kempu pak nabíjíme komunikátory do přileb. Naši snahu o vykoupání hatí uzamčená recepce a sprchy na žetony…

Takže jen za použití studené vody rychlá hygiena a do spacáků.
Za hlavami nám stanují němečtí mladí,kteří zřejmě přijeli na prázdniny.
Posilněni alkoholem se hoši pokouší o dívky a místy je to docela zábavné….
Nakonec usínáme docela dobře.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):


TOPlist