europ_asistance_2024



Jak jsme málem objeli Českou republiku

Dlouho jsem se rozmýšlel, kam o prázdninách na motodovolenou, jakožto začínající motorkář na „dváce“ jsem nechtěl nic daleko, jako je zahraničí, ale zase, aby to bylo tak na týden. Takže volba byla jasná: „objedu celou naší rodnou vlast“. Tady na foru už o tomto výletu nějaké spekulace byly, vše jsem pečlivě pročetl a naplánoval spolu s kamarádem, se kterým jsem se seznámil právě tady na motorkářích.cz, měl stejný záměr jako já tak nebylo co řešit. Navíc většina lidí jezdí stále někam do zahraničí, přesto ani pořádně neviděli krásy naší země a myslím, že je o co stát, další z důvodu proč vyjet.

Kapitoly článku

1. Den –  Pondělí 18.7.2011 (331 km)

Společný sraz a zároveň začátek výletu byl na náměstí v Nové Říši. Tam jsme se vůbec poprvé všichni potkali a seznámili, celkem jsme byli 3. na Hondě XR 125L (Tom1k), Lukáš na Kymcu Pulsar 125 (pernik92) a Kuba na Daelim Roadwin 125 (Grifick). Vše proběhlo parádně, dobře jsme si rozuměli a hned v Nové Říši si dáváme kofolu a probíráme začátek výletu, pak už stačilo jen vyjet. Každý den bylo přesně dáno, kde se vlastně zastavíme, bylo to dost nabité a jen tak tak jsme to stíhali. Z Nové Říše vyjíždíme v 10:30, za doprovodu neustálých přeháněk, pokračujeme směrem na Slavonice, kde začínaly první problémy, a to kvůli rozkopaným silnicím a spoustou objížděk, ale vše nakonec dopadlo dobře. Jako první zastávka byla na hradě Landštejn, který jsme nějak nemohli najít, když pokračujeme dál, vidíme cestou vojenský bunkr tak zastavujeme a jdeme se podívat,  po chvilce pokukování, nás vyhání ne moc příjemný pán, prý ať mu zaplatíme a pustí nás dovnitř, zase tak velcí fandové 2. světové války nejsme, takže odjíždíme.
Kousek před Novou Bystřicí tankujeme, ale nějaký soukromý, ne moc kvalitní benzín, musím přiznat, že to pak bylo do kopců hodně znát. Postupem času se počasí zlepšovalo, zastavujeme v místní restauraci a dáváme přestávku na oběd, najedeným a spokojeným, nám ubíhala cesta rychle spolu s dalšími zastávkami, jako byla Pískárna u Suchdolu nad Lužnicí a vyhlídka v Dobré Vodě.
Děláme pár fotek, kocháme se krajinou a jedeme dál. Cestou směrem na Vyšší Brod ještě zastavujeme na pár pěkných místech, jako je povodí Vltavy, kde se například natáčel film Rafťáci, jinak podél Vltavy směrem právě na Vyšší Brod vedou krásné silnice plné zatáček.
Další bod, kde byla menší pauza následovala za Vyšším Brodem a to u Čertovi stěny zastavujeme na parkovišti a vyrážíme se na ní podívat, Kubovi se moc nechtělo tak zůstal u motorek, alespoň je někdo pohlídá.
Dál na Volary jedeme trošku hbitěji, přeci jenom nás čas neúprosně tlačil, projíždíme kousek od Svinné Lady, kde se nachází krásné jezírko, ale bohužel jsme ho nějak minuli. 
Závěr dne se blížil, tak už nezbývalo než najít nějaké vhodné místo pro postavení stanů a utáboření se, vzhledem k tomu, že na tomto místě jsme žádný kemp najít nemohli. Nakonec nacházíme moc hezké místo na Šumavě, kam jsme přijeli až okolo 19:30.
Trasa: Nová Říše, Slavonice, Nová Bystřice, České Velenice, Kaplice, Vyšší Brod, 
            Horní Planá, Volary, Horní Vltavice, Hartmanice


2. Den - Úterý 19.7.2011 (402 km)

Druhý den vstáváme v 7 hodin s pozitivní náladou, jelikož je krásně a teplo, než vše sbalíme a najíme se, je 8:30 to už je čas, abychom vyrazili. Vyjíždíme směrem na Železnou Rudu, kde zavítáme do muzea aut a motorek.
Za Železnou Rudou vše začíná, nádherné silnice s úžasnou krajinou. Zatímco si užíváme skvělé jízdy, tak jsme zapomněli odbočit na vodní nádrž Nýrsko, kam se tedy vracíme a opět nádherná záležitost.
Je čas na oběd a my máme vytipovanou restauraci, přijíždíme tedy do Chodové Plané a po delším bloudění restauraci ve skále nacházíme, ovšem nečekali jsme tak vysoké ceny a to pro nás bylo zbytečné, takže o kus vedle si sedáme do jiné.
Jako hlavní očekávaná zastávka dne byla v Mariánských Lázních, a to u miniatur hradů a zámků bylo to také moc povedené.
Cestou dál se zastavujeme také na Kynžvartském zámku, což bylo hned kousek od Mariánských Lázní.
Pokračujeme směrem na Aš, ale ještě před tím se u Chebu nachází Bismarckova rozhledna, která byla bohužel zavřená, v Aši tankujeme a nakupujeme, potom hurá na Klínovec.
Jedeme po Krušnohorském okruhu, kde nás také obklopuje krásná příroda, potkáváme spoustu cyklistů, ale motorkář ani jeden, vedla tam opravdu pěkná silnice, asi nejlepší úsek se nacházel kousek před městem Křižovatka až po Luby. 
Na Klínovci se vyskytly první problémy s motorkou, ale nic závažného, akorát Lukášovo Kymco nechtělo startovat, to však vyřešilo klasické roztlačení, to se nám pak přihodilo ještě jednou.
Minulý den jsme si řekli, že dnes přespíme v kempu, ale nejbližší kemp se nacházel asi 30 km od nás a navíc už bylo 20:00, takže opět táboření na „divoko“.

Trasa: Hartmanice, Železná Ruda, Nýrsko, Všeruby, Bělá nad Radbuzou, Tachov,   
           Chodová Planá, Mariánské Lázně, Cheb, Aš, Kraslice, Nejdek, vodní nádrž Přísečnice

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (34x):


TOPlist