Co najdete za olympijskou SOČI? - aneb 1986 ABCHÁZIE 2013 zakázaná poválečná země - Sólová výprava
Text: PIPAIS | Zveřejněno: 7.2.2014 | Zobrazeno: 92 336x
19. Den „ A B C H Á Z I E – B Á J N Á K O L C H I D A P O 2 7 L E T E C H “
70km (OFF 0km), celkem 7 700km
Na písemné povolení od Ministerstva inostranych děl bez problémů vjíždím přes jižní most do asijské dvě stě padesáti tisícové Abcházie. Sláva, jsem v cílové zemi, sláva!
Zastupitelského úřadu ČR ve Tbilisi cestovat do výše zmíněných oblastí, a to ani v naléhavých případech za účelem poskytnutí pomoci v nouzi, Zastupitelský úřad ve Tbilisi velmi důrazně nedoporučuje českým občanům, aby cestovali a

Do hotelu Amzara na Picundě, 70 kilometrů od hranic trefím opět neomylně. Ředitelkou hotelu jsem odmítnut z důvodu, že nemám umístěnku… Kašlu na to a jdu vedle na Dvorik, kde jsem před 27 lety poprvé ochutnal kávu. Sláva, jsem na cílovém místě! V altánkovém háji pod dvěstěletými borovicemi jsem Innou, Bellou, Kuchařkou a majitelem vřele přijat. Dostává se mi informace, že od roku 90 přijela jen jedna skupina asi třiceti Němců, jeden pár Finů a Já. Shodnou informaci jsem

20. Den " TO JSOU MI POMĚRY… “

Ráno nostalgické focení mých milovaných míst denního snění malého chlapce. Na konci pláže objevuji i originál „lávové“ kafíčko. Počasí v horách nevypadá dobře. Zaplatit hotel vyžaduje spolupráci Veňery, ředitelky hotelu Kolchida, která mne představuje i generální ředitelce celého areálu. Má to jeden zádrhel. Banka nefunguje a tak mne ředitelka veze zase zpět do hotelu pro mou dolarovou rezervu a zpět na centrální pokladnu evidence addychavšich…
Odpoledne připaluji své bílé tělo. Navečer jsem zván do Dvóriku. Dostávám

…tak co vrhnou se na mne? Urazil jsem je? V tom si starosta stoupne, zasměje se a přípitek opětuje. To pro ostatní znamená, že si také mohou stoupnout, „od srdce“ se zasmát a pokračovat v připíjení. Stogramový přípitek s číslem 4 a 5 už leju na zem. Za 15 minut mi začíná objednaná masáž. Jsem rád, že mám pádný argument tento podivný kolektiv opustit. Koktavě zvířatům vysvětluji, že odcházím na masáž. Je mi jasné, že překračuji všechna pravidla chování nejvěrnějších nohsledů, ale co

V kolchidském 13.patře na stole ruské masérky se ráčím vynacházet s deseti minutočkovým zpožděním… Masérka pochází z Ukrajiny a má ruskou školu, takže masíruje automaticky i břicho. Nejdříve mne na tři doby, že jsem dorazil pozdě. Ruská škola znamená, že pokud jste byli trochu připáleni, tak po masáži už nemáte tento problém. Připálená kůže je hrubě odstraněna medvědími prsty velké ženy. Zítra tak bude zase co růžového připalovat. Před západem slunce se ještě vyžívám ve sběru překrásných plážových kamínků, které by jstě jinde těžko hledali.

Legrací však je, že Zlaté rouno opravdu v řece Kolchida vyrobit lze. Ponořením rouna vznikne jakýsi filtr na němž opravdu zlato ulpívá – tento fakt byl prokázán. -) a pak nemá člověk bájím důvěřovat. Autoři si možná jen něco málo přibásnili, aby to bylo více čtivé…
21. Den „ VÍZUM V SUCHUMI, NOVY AFON A NĚCO K TOMU “
170km (O
Důležité: Vízum si musíte vyřídit jedině osobně, do pěti dnů od příjezdu, na základě druhé kopie povolení ke vjezdu. Vízum neobdržíte přímo na Ministerstvu inostranych diel, nýbrž v přízemí na konzulátu na ulici Sacharova 33 (Sagarova 33). Tato informace mne stála mnoho potu, mnoho dotazů a jeden telefonát na Ministerstvo, kde mi řekli ještě špatnou adresu… Následně musíte jít s bumážkou vízum zaplatit. A to jedině ve Sberbank, která není nijak označena a je v jednom z neoznačených okýnek, v jedné z uliček, u náměstí Suchumského přístavu… Kdo se neptá, nemá šanci. Jinak za dvě hodinky i s hledáním ulic jsem

Vzhledem k tomu, že potraviny jsou v intencích ruských norem Gost, je pro Evropana úžasné ochutnat obyčejný nanuk, který je dokonce z mléka, bez palmového oleje, kukuřičných a jiných složek. Ten nanuk! Ten nanuk mi připomněl mé nanukové normalizační ČSSR – ČSN dětství… Ten vynikající nanuk mi zvědomil skutečnost, že soudobé evropské sladkosti jsou jen hnusné makety s chemickým pugetem! Nakupuji prezenty a nestačím se divit, jak je tu pro nás levně. Abcházie má dokonce svůj auto – atlas, čímž se řadí před Gruzii.

do Kodorské soutěsky. Valící se černočerné bouřkové mračno odkudsi od Mestie mi kříží plány. Otáčím, ujíždím a jsem rád, že mne zasáhne jen pár kapek velikosti lískového oříšku. V Kodorské to musí být Čína… Ujíždím do Nového Afonu. Pozlacené cibulovité věže, pravoslavného, nově rekonstruovaného chrámu, nemají chybu, zvlášť pokud je sponzoruje bohatý Rus... Okolní park jakbysmet. Bouřka straší dál, a tak ve vhodnou chvíli mizím směr Picunda. Před odbočením na poloostrov, přejíždím na jednosměrnou benzinku. Přestupek už vidí kontráši a pokutují mne. No, kam jinam, než opět do kapsičky, tentokrát za 1 500Kč. Pětitisícový fond na pokuty je již naplněn do výše čtyř tisíc kaček.
Večer mi místní dědula na Dvoriku nechává zahrát Modern Talking a domlouvá mi s majitelem Dvoriku úschovu motorky přímo v kuchyni. Má obavu, že by se motorka nemusela dočkat rána. Využívám nabídky a v hodně dobré náladě… vjíždím do nové stáje.
22. Den „ ČEKÁNÍ NA POČASÍ, SANITÁRNÍ DEN, POHODA JAZZ “
0km (OFF 0km), celkem 7 870kmDůležité: Koml

válení se u moře. Odlehčení bagáže o dary předané Dvoriku… Inna s vděkem převzala nafukovací matraci, kterou bude mít na moře místo lehátka, které je pro ni moc drahé… nafukovací žábu v životě neviděly… Večer jsem zván na abcházké národní jídlo: „Miaso pa abchazku“, odmítají, abych platil, donáším další dary. Mmmmmmm, to skopové
maso se před Vámi ještě dodělává v rozpálené kameninové misce. Abcházskou kuchyni musím skutečně vyzdvihnout. Zelenina, saláty, maso, vše je v té nejvyšší kvalitě. Vše kořeněné čerstvě utrženým kořením, což dodává jídlu neskutečnou svěžest a krasivoj puget.
23. Den „ ČEKÁNÍ NA POČASÍ “
0km, celkem 7 870kmNěkdy není špatné se v životě jen tak zastavit a podumat. Pocourat pobřeží nekonečného moře. Nasát vlhkou atmosféru a sledovat delfíny, jak dovádějí ve vlnách. Někdy není špatné se zasmát hotelovému pokoji, ve kterém se po 27 létech nic nezměnilo. Původní je vše včetně pokrývek. Jen dva taburety přibyly. „Hotelbáby“, které jsem k návštěvě přemluvil, povídají jen: „Pačemu ty chačeš pasmatriť takoj něcharošij nomer…???“ Hlavou se mi honí, jak je možné udělat z ráje takový slam:
Abcházsko-gruzínská válka. Po vyhlášení nezávislosti poslala Gruzie do Abcházie armádu. Rozhořely se těžké

24. Den „ POKUS O PSCHU “

Počasí už vypadá lépe, pokusím se o Pschu. Vyrážím na lehko. Jezero Rica je obklopeno turisty. Rozohněné vraky jedoucích autobusů nahání hrůzu a děsí nejen mne, ale i ty chudáky uvnitř. Kolikrát si říkám: „No, jak toto sem vyjelo?“ Posilňuji se výtečným kebabem za pár peněz. Policista tvrdí, že do Pschu mohu jet, připadám si tedy jako v Jiříkově vidění: „Konečně někam skutečně mohu“. Hurá, na koně! Nejdříve, se chci podívat na nižší hřeben, na hranici s Ruskem, ale ve finální části 2,5 kilometru před hřebenem, přijíždím ke strženému mostu přes divokou řeku Avadharu. Je tu

25. Den " SUŠÍCÍ DEN "
“ 0km, celkem 8 090km
Připadám si jako na pravé socialistické dovolené. Hotely se rozpadají rychleji, než jsou lidé schopni si uvědomit zhoubnost socialismu či komunismu. Ani kapitalismus bez tradice a tučného vstupního kapitálu nezvládne stavby udržet. Falešný kapitalismus, kdy tržby odtečou od Veněry zcela jiným směrem… A tak suším boty a špekuluju nad neštěstím místních. Možná o neštěstí světa, majícího zjevně shodné příčiny.
26. Den „ V Z H Ů R U N A Z A D “
480km, celkem 8 570kmLoučím se s tímto podivočelým místem...
...plným naparujících se bezpáteřních mužů – nefachčenků, bláznivých, soupeřivých a pomstychtivých řidičů. S místem počestných a pracovitých žen – vzácných to realistek. Loučím se s místem deklasovaným neetickou národní i mezinárodní politikou, která podporuje děržavu mocného Ruska, z níž obyčejný Abcházec nemá vůbec, ale vůbec nic! Také se loučím se sousedním papalášským poloostrovem, který celý koupila Medvěděvova dcera… A to prosím i s řekou Kolchida. Loučím se s převlečenými civilisty, majícími na svědomí genocidu, při níž bylo v Abcházii zavražděno přes 30 000 Gruzínských civilistů. „Ahoj převlečení kati!“. Ti Gruzínci, co tuto dobu přežili – jednoho takového zdevastovaného, stále upoceného a nesvého udavače jsem poznal – je to ten řidič, který mne přivedl k místní šlechtě, 2 600 Kč se dvěma dětmi na vysoké škole v Gagře…
Loučím se s kdysi bělostným rájem, který kdysi přinesl mnohým lidem z východního bloku mnoho světlých vzpomínek. Na hranicích mi je odebráno vízum, které se do pasu nevlepuje, aby nedošlo ke znehodnocení pasu. U pasového okénka však musím ukázat fotky. Po půlhodině prohlížení se voják pozastavuje nad jednou jedinou. Fotil jsem totiž železobetonovou opuštěnou autobusovou zastávku, co vypadá, jako raketová základna. … nejde. Až potom mne pustili.
V modernizované Soči mne čekaly ohromné olympijsko-stavitelské zácpy. Včetně předjíždění kamionů, parních válců – ujet 200 kilometrů trvalo 6 hodin. Dvakrát jsem uvařil motorku, což se mi nestalo ani na Sahaře… Kroutím hlavou a nechápu, jak ta Olympiáda skutečně proběhne, když jediná víceproudá komunikace je jen nově zbudovaná dálnice mezi Soči a Krásnou Polankou… …jak toto dopadne?
Spím raději daleko od úžasné Soči, kdesi ve křoví, 65 kilometrů od Port Kavkazu.
27. Den „ P O J Ď M E D O K R Y M U “
550km, celkem 9 020kmVzhledem k výraznému zkrácení trasy o cca 1 200 kilometrů cesty kolem Azovského moře, využívám funkčního trajektového spoje do Ukrajinské Kerče, paráda! Cesty přes fádní Krymský poloostrov však rozhodně nelituji. Mezi městy Sraryi Krym, Sudak, Jalta a Sevastopol fádnost odpadá a jde o skutečnou pastvu pro oči. Obrovité vápencové skalní útvary čnějící z modře Černého moře jsou vysoce kvalitní kulisou. V Sevastopoli se mi daří najít šikovný kemp s chatičkami menšími jako já za pouhých 200Kč na noc a chatku. Objednávám rovnou 2 noci, pláž je vedle a poutní Sevastopol chci zítra navštívit.
28. Den „ D E N V S E V A S T O P O L I “
120km, celkem 9 140kmSevastopol je vhodná jak pro žrouty, pro militaristy, tak pro křesťany. Pro ty první jsou zde nejlepší chladné polévky, co jsem kdy jedl. Šašlík měřil přes 40 cm a beránek se jenom rozpadal. Pro ty druhé se dá pronajmout jachta či loďka s průvodcem a nakouknout do vojenského přístavu s ponorkami a karabinami. Pro ty poslední je tu, pro mne nezapomenutelné, velmi silné místo -Vladimirskiy sobor. V okolí Sevastopole se pro milovníky pravěké historie, otevírá panoráma skalních „hobitích“ příbytků ve znamení Kapadocie.
29. Den „ V I N I T S J A S K O N T R A R O Z V Ě D K O U “

Dnešní teplotní průběh mě lámal odhodlání – ráno 26°C, v 11hod. 39°C, ve 13hod. 41°C, v 19hod. 17°C + kroupy. Cesta byla ukrutně podivočelá. Na dálnici u města Uman mi praskl držák levého kufru. Ocelová trubka se otočila a vběhla mi do zadního kola! Svým ostrým čelem osoustružila všechny boční špunty už tak dosti zbědované pneumatiky. Kdyby tento nástroj byl konstrukčně o dva centimetry delší, tento cestopis by zřejmě neměl, kdo psát. Stalo se to zrovinka ve chvíli, když jsem zpomalil a začal sjíždět k nedalekému motorestu. Já osoustružený jsem před motorestem zrovínka potkal chlápky, co zavolali svářeče z nedalekého JZD. Stačilo mi popojet o 200 metrů a šikovní Ukrajinci bazickou elektrodou předpisově zaprskali tenkostěnnou konstrukci. Provedení na jedničku i bez ochranné atmosféry… Večer pak hledám u města Vinice kemp. Prší, zastavuje vedle mne Mercedes a dva chlápci mi chtějí mermomocí pomoci. Tito strýčkové mi nakonec za směšný peníz zařizují hotel. Pokoj je psán na jednoho ze strýčků, kontrarozvědčíků. Celonočního hlídače motorky platí ten druhý strýček. Zvou mne na pivko a vzpomínají na naši Plzeň a Prahu. Chechtáme se, jsou fajn. Říkají, že mají dobré místa. Chytají neposlušné policajty korupčíky + potírají netolerovanou část korupčního prostředí… No, výborně, je to stejné jako u nás doma… To jsem zase měl koho potkat… I když ukrajinštině rozumím mnohem méně jak ruštině, odnáším si z toho večera přeci jen zajímavost. Strýčci, po odcitování některých pasáží ze Švejka, kterého mnohokráte četli, mi s nehraným obdivem říkají: „Víš Pjoťa, váš jazyk, je něco víc, nežli ten náš. Čeština je mnohem propracovanější a dokonalejší řeč. Víš, pro nás je čeština etalonem slovanských jazyků“! Usínám hrdě a se slzou nacionalismu v oku.

30. Den " D U K L A “
650km, celkem 10 730kmVe východním Polsku jsem byl mile překvapen tím, jaký tam měli Poláci pořádek. Východňárům, ze Svidníku, jsem rozuměl ještě méně něž Ukrajincům… Už jsem skoro doma.
31. Den „ B R N O, D O M O V N A O B Z O R R Ů Ů Ů ! ! ! “
535km, celkem 11 265kmJé, to už jsem zpět? Až sedím v Mokré na točené tankové Plzni, říkám si, že to ksakru do Lambády mělo dost daleko… Děkuji všem co mi drželi palečky. Děkuji, že jsem se nezabil o taxikáře, který mi u Stepansmindy bezostychu vjel do 2/3 silnice... Děkuji, že jsem se čtyřikrát těsně vyhnul srážce s krávou... Děkuji, že se podařilo vyřešit spoustu ostatního.
Jak se Vám líbil tento článek?
Motokatalog.cz