europ_asistance_2024



Honda Fest 2021: Podvanácté a opět top

Také letos proběhl tradiční Honda Fest a opět to bylo velké. Setkání příznivců značky Honda tentokrát hostil Špindlerův Mlýn a od středy do neděle bylo o zábavu postaráno, tím spíš, že počasí akci víc než přálo. Zkrátka jezdilo se, testovalo, diskutovalo a tak to má být.

Kapitoly článku

Také letos nebylo do poslední chvíle nic jasné a je dobře, že organizátoři si stáli za svým a dvanáctý ročník jedinečného setkání fanoušků značky Honda proběhl se vší parádou. Loni Honda Fest hostila rozmanitá Vysočina a letos se usídlil v Krkonoších, konkrétně ve Špindlerově Mlýně. Ano, ranní teploty už připomněly blížící se podzim, ale přes den to snad nemohlo být lepší, takže tři naplánované trasy byly doslova tou nejlepší tečkou za končící sezonou.

Každý den byla připravena jedna z etap a hned ta první měřila v delší variantě 253 km. Všechny účastníky provedla historií severovýchodních Čech a na chviličku se stočila do Polska. Za zastávku bezesporu stála tvrz Stachelberg, areál dolu Jana Šverma, zámek s válcovou věží Máselnice, velkolepý hospitál Kuks nebo přehrada na Labi Les Království či Františkánský klášter v Hostinném. Druhá nejdelší trasa měřila v delší verzi téměř 300 km a účastníky protáhla skrz Kokořínsko a Máchův kraj. Přizastavit se vyplatilo ve Mšeně, u hradu Kokořín, nebo ve městě Doksy na břehu Máchova jezera. Dost podobně to bylo v případě zachovalé zříceniny bývalého strážného hradu Frýdštejn i skalního hradu Vranov, který byl vystavěn na strmém útesu nad řekou Jizera v Malé Skále.

Závěrečná trasa procházela z velké části Českým rájem a měřila 242 km. Hned v úvodu byla možnost zastávky na nejvyšší hoře Českého ráje, kde už dlouhá léta stojí Riegrova chata s rozhlednou a jen o kousek dál šlo omrknout zámek Hrubá Skála. Za zastávku stál také skalní útvar Pekařova brána, hrad Kost nebo středověká krčma Dětenice. Dá se říct, že povinná zastávka pro všechny milovníky jedné stopy bylo město Hořice, které se neproslavilo jenom plněnými trubičkami, ale také legendárním závodem na přírodním okruhu 300 zatáček Gustava Havla. Je tam nedávno otevřené muzeum českého Road Racingu a najdete ho v prostorách zámku. Finální doporučenou zastávkou byl vrch Tábor s barokním kostelem Proměnění Páně a Tichánkovou rozhlednou.

Kromě parádních tras byl připraven bohatý program. Ve středu večer proběhlo slavnostní zahájení, prezentace tras a setkání s Mírou Lisým a mou maličkostí, během kterého se mluvilo o ježdění v silničním provozu, správné technice jízdy, ale i nevšedních zážitcích ze života instruktorů motoškoly. Další den vystoupil cestovatel Pavel Suchý a nesmírně poutavě vyprávěl o své cestě na Jawě po Austrálii a Tasmánii. Hodně zajímavá byla beseda s Honzou Stárkem, který přiblížil práci fotografa na Rally Dakar. Také letos nemohlo chybět kaskadérské vystoupení Míry Lisého a živá kapela, anebo tombola. Všichni, kteří měli chuť přičichnout k offroadu, dostali příležitost vyzkoušet si terénní školu pod vedením Míry Lisého, Tomáše Hajducha a mé maličkosti.

Ani nemá cenu připomínat, že se na akci nabízí šance otestovat nejnovější modely Honda, a že se celá testovací flotila byla neustále v pernamenci. K vyzkoušení byly modely Gold Wing, Rebel 1100, Africa Twin, Adventure Sports, CB1000R, CB650R, NC750X, Forza 750 a X-ADV.

Opět nezbývá než konstatovat, že se akce skvěle vydařila a věřme, že ten další roční bude minimálně stejně povedený, jako tento ve Špindlerově Mlýně. Pokud si chcete připomenout atmosféru letošního ročníku, můžete si prohlédnout galerii v tomto odkazu.

Video z dvanáctého ročníku Honda Fest

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 173 cm

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):


TOPlist