gbox_leden



S BMW R 1300 GS na vulkán. Čtveřice motorkářů zdolala 6 000 výškových metrů za den

Každou novou generaci GS od BMW doprovází obavy fanoušků, zda bude nová motorka pořád natolik schopná a odolná jako ta předchozí. Berlínská značka se nyní snaží předejít dohadům u nového R 1300 GS tím, že poslala čtyři úplně sériové kusy na nejvyšší aktivní vulkán světa. Na bezmála sedm tisíc vysokou horu Ojos del Salado na pomezí Chile a Argentiny.

Kapitoly článku

Pravda, motorky nevyjely až na úplný vrchol v 6 893 metrech nad mořem, to by ale ani nebylo dost dobře možné. Vyjely však do celkových 6 027 metrů nadmořské výšky, přičemž celou cestu, zahrnující 6 006 výškových metrů, zdolala skupina za 19 hodin a 22 minut.

Takový „výšlap“ na motorce pochopitelně není sranda, takže se celá skupina jezdců musela nejprve aklimatizovat na místní klima, nechat zdravotně vyšetřit, ale i absolvovat „simulaci“ na Etně v Itálii. Po cestě byl pak připraven doprovodný tým, ale i několik záchytných kempů. Mezi odvážlivci na Ojos del Salado byl Christof Lischka, manažer vývoje u BMW Motorrad; Salvatore Pennisi, šéf vývoje a testování u Metzeleru; Michele Pradelli, italský enduro jezdec a testovací jezdec magazínu InMoto; a Karsten Schwers, testovací jezdec a redaktor magazínu Motorrad.

Skupina vyrazila 6. prosince ve 3 odpoledne místního času z města Bahia Inglesa a započala výstup skrz oblast Atacama, než se dostala k vulkanickému komplexu, jehož vrcholem je právě Ojos del Salado. Čtyři BMW R 1300 GS byly úplně standardní kusy v off-road konfiguraci, na standardních kolech o průměru 19 palců vpředu a 17 palců vzadu, obuté na pneumatikách Metzeler Karoo 4, které BMW nabízí jako příslušenství.

Na cestě se vystřídal písek pouště Atacama, ale i ostré kameny na povrchu vulkánu ve vyšších nadmořských výškách. Opravdová výzva čekala po překročení nadmořské výšky 5 000 metrů. Člověk i stroj si tady musí poradit s velmi řídkým vzduchem a také velmi nízkou teplotou, která se přes den nevyšplhá přes -10 a v noci padá k -20 stupňům.

„Jsem nadšen, že jsme se byli schopni s novými R 1300 GS postavit této výzvě a bez problému ji zdolat.“ řekl Christof Lischka k cestě, která je na jednu stranu primárně prezentací pro média, na stranu druhou ale nelze čtveřici odvážných i jejich motorkám upřít, že vyjet za necelých 24 hodin 6 tisíc výškových metrů na vulkán je prostě frajeřina.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek (Odebírat články autora) - Výška redaktora: 184 cm

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Motokatalog.cz


TOPlist