Superbiková neděle na Phillip Islandu

Kapitoly článku

Supersport – závod

Závod třídy Supersport byl v Austrálii vypsán na jednadvacet kol a po startu šel okamžitě do vedení vítěz kvalifikace Kenan Sofuoglu (MAHI Racing Team India), na druhém místě pokračoval Michael van der Mark (Pata Honda World Supersport Team), třetí místo patřilo Robertu Tamburinimu (San Carlo Puccetti Racing) a na čtvrté pozici už figuroval jezdec české stáje Intermoto Patrick Jacobsen (Kawasaki Intermoto Ponyexpres). Jako první havaroval Vladimir Leonov (MV Agusta RC Yakhnich Motorsport), který nedokončil ani čtvrté kolo závodu.

V pátém kole závodu došlo na výměnu pozic mezi Sofuoglem a van der Markem, ale Holanďan na vedoucí pozici dlouho nezůstal, protože turecký jezdec Kawasaki si ji rychle vzal zpátky. Bohužel jezdec české stáje Intermoto Kawasaki Patrick Jacobsen dobře rozjetý závod až do cíle nedotáhl, protože se svým pokaženým motocyklem zůstal stát mimo trať. Mezitím o vedení bojovala trojice Sofuoglu, van der Marka a Kev Coghlan (DMC Panavto Yamaha) na Yamaze.

Po technickém problému pohonné jednotky motocyklu Jacka Kennedyho (CIA Insurance Honda, Ir závodil krátce po operaci kotníku) došlo ke znečištění tratě a následně vyvěšení červených vlajek, které závod zastavily v osmém kole z jednadvaceti. Docela dlouho se pak čekalo až bude dráha vyčištěná (cca 30 minut) a jezdci můžou najet znovu na startovní rošt. Závod byl následně vypsán na pět kol, takže hodně rychlý sprint, který rozhodl o vítězi úvodního podniku sezony.
Minutu po čtvrté hodině ranní (středoevropského času) odstartovali jezdci třídy Supersport sprint na pět kol. Do vedení vyrazil Kenan Sofuoglu, ale velmi dobře zabojoval Florian Marino (Intermoto Kawasaki Ponyexpres), který se posunul na druhé místo, kde byl ještě v prvním kole vystřídán Raffaele De Rosou (Core PTR Honda). Jenže pak došlo k pádu Holanďana Michaela van der Marka a těsně po Holanďanovi šel k zemi také Kenan Sofuoglu.

Ve druhém kole byl najednou první jezdec české stáje Intermoto Florian Marino, druhý jel Jules Cluzel (MV Agusta RC Yakhnich Motorsport) a třetí Raffaele De Rosa. V posledním kole ale Marino v jedné ze zatáček chyboval, trojice jeho soupeřů ho předjela a Francouz nakonec projel cílem čtvrtý. Tým Intermoto Kawasaki Ponyexpres byl neuvěřitelně blízko umístění na stupních vítězů.

Závod v Austrálii vyhrál Jules Cluzel, bývalý jezdec superbikové Suzuki, druhý projel cílem Kev Coghlan a třetí místo slaví Raffaele De Rosa. Kenan Sofuoglu vyhrál v Austrálii co se jen dalo, ale v samotném závodu nezískal jediný bod. Bez bodu z Austrálie odjíždí také Holanďan Michael van der Mark. Díky Cluzelovi dnes získal MV Agusta plný počet bodů.

Tony Coveňa (Kawasaki Intermoto Ponyexpres) bodoval dvanáctým místem a Fraser Rogers (Com Plus SMS Racing) patnáctým místem v cíli.

Supersport World Championship – závod
19°C – slunečno, dráha suchá - 40°C – vlhkost 50%

01- Jules Cluzel – MV Agusta RC Yakhnich Motorsport – MV Agusta F3 675 – 5kol 7’57.585
02- Kev Coghlan – DMC Panavto Yamaha – Yamaha YZF R6 – + 0.224
03- Raffaele De Rosa – Core PTR Honda – Honda CBR 600RR – + 0.317
04- Florian Marino Kawasaki Intermoto Ponyexpres – Kawasaki ZX-6R – + 0.347
05- Roberto Tamburini – San Carlo Puccetti Racing – Kawasaki ZX-6R – + 0.822
06- Kevin Wahr – RS Wahr by Kraus Racing – Yamaha YZF R6 – + 4.010
07- Graeme Gowland – Smiths Triumph – Triumph Daytona 675R – + 5.282
08- Riccardo Russo – Team Lorini – Honda CBR 600RR – + 5.310
09- Fabio Menghi – VFT Racing – Yamaha YZF R6 – + 5.517
10- Christian Gamarino – Team Go Eleven – Kawasaki ZX-6R – + 5.858
11- Roberto Rolfo – Team Go Eleven – Kawasaki ZX-6R – + 6.491
12- Tony CovenaKawasaki Intermoto Ponyexpres – Kawasaki ZX-6R – + 7.873
13- Nacho Calero – CIA Insurance Honda – Honda CBR 600RR – + 10.163
14- Marco Bussolotti – Team Lorini – Honda CBR 600RR – + 12.406
15- Fraser RogersCom Plus SMS Racing – Honda CBR 600RR – + 12.622
16- Ryan Taylor – Oz Wildcard Racing – Yamaha YZF R6 – + 12.845
17- Alexey Ivanov – DMC Panavto Yamaha – Yamaha YZF R6 – + 12.892

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist