Sedmý podnik MS Superbike – Donington Park

Britské kolo superbikového šampionátu je při pohledu na kalendář WorldSBK přesně ve středu letošní sezony. Závod na území Velké Británie je domácím závodem řady týmů a jezdců všech tří motocyklovým kategorií. Donington Park nabízí zajímavou trať, skvělé prostředí a pro pořadatele také vysokou diváckou účast. Z České republiky jede v třídě FIM Superbike Karel Abraham (BMW) a v třídě FIM Supersport Ondřej Ježek (Kawasaki).

Kapitoly článku

V Donington Parku je cítit vůně benzínu už od roku 1931, kdy se tam pořádaly první automobilové závody. Dnes je tento závodní areál, který leží 190 kilometrů od hlavního města Londýna a 30 kilometrů od Leicesteru domovem superbikového šampionátu, který tam poprvé zamířil v roce 1988. Dráha Donington Parku má celkem 4023 metrů, cílová rovinka měří 550 metrů a jezdci v jednom kole projedou celkem dvanácti zatáčkami – pěti levými a sedmi pravými.

!!! Tipujte na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a soutěžte o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2016. Nezapomeňte, v novém formátu šampionátu je první závod World SBK už v sobotu, druhý se jede v neděli !!!

Věnujete prosím pozornost časovému harmonogramu, protože schéma víkendu je jiné než na jaké jsme při evropských závodech zvyklí.

World SBK – rekordy:

Rekord okruhu – 1'27,640 – Tom Sykes (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'27,071 – Tom Sykes (2015)

World SSP – rekordy:

Rekord okruhu – 1'30,425 – Jules Cluzel (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'29,925 – Kenan Sofuoglu (2015)

FIM Cup STK1000 – rekordy:

Rekord okruhu – 1'29,824 – Lorenzo Savadori (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'29,449 – Roberto Tamburini (2015)

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

Lídrem seriálu je s celkem 257 body Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Jezdec tovární Kawasaki v posledních čtyřech závodech nevyhrál, ale stále si drží bilanci pódiových umístění. Proto má nyní náskok až dvaačtyřiceti bodů. Ten v případě SBK víkendu s dvěma závody ještě nemusí být rozhodující, ale pokud mluvíme o jezdci kvalit Jonathana Rea, je třeba přiznat, že celkem dost dobrý. Naposledy Rea vyhrál v Donington Parku v roce 2013, takže ambice a motivace mu pro nadcházející víkend určitě nechybí.

Oněch dvaačtyřicet bodů ztrácí na vedení v soutěži Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), jenž zatím bodoval ve všech dosud odjetých závodech, ale ne jak Rea umístěními na stupních vítězů. V Malajsii byl nejlépe jednou třetí, takže víkend v němž neumazal nic ze své ztráty. Loni zajel v Doningtonu dvakrát na třetí místo, takže to by rád minimálně zopakoval, ale stěžejním cílem musí být porazit Jonathana Rea. Velšan je prozatím posledním jezdcem s kontem nad dvě stě bodů.

Celkem 187 bodů nasbíral v šesti odjetých kolech sezony Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), který má před domácím závodem ztrátu na vedení rovných sedmdesáti bodů. To už je solidní porce, kterou bude mistr světa z roku 2013 umazávat jen velmi těžce. Může se o to pokusit už tento víkend, protože Donington Park patří britskému jezdci Kawasaki od roku 2013. Celkem už šest závodů v řadě tam nepoznal porážku, takže má velkou šanci to zopakovat i letos. Zda se mu to podaří, to teď odhadne jen málokdo.

Pokud máme první tři závodníky v sedmdesáti bodech, tak rozdíl mezi čtvrtým a prvním jezdcem v pořadí je na propastných 132 bodech. Čtvrtým závodníkem průběžného hodnocení je Michael van der Mark (Honda World Superbike Team) pro něhož je tato pozice samozřejmě výrazným zlepšením oproti premiérové sezoně 2015, ale z hlediska šampionátu se boj o titul zužuje jen na pár jezdců, ne-li pouze na dva. VD Mark je talentovaný jezdec, má ambice jet jednou MotoGP, ale prozatím je jeho maximem druhé místo z Austrálie.

Pětici nejlepších uzavírá po šesti kolech sezony Davide Giugliano (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team). Ital zajel v Sepangu poprvé od Austrálie na stupně vítězů a v tomto směru bude chtít pokračovat také o nadcházejícím víkendu. Na čtvrtého VD Marka ztrácí jen sedm bodů, což bude chtít uhrát a posunout se pořadím dopředu.

To samé můžeme čekat od Nicky Haydena (Honda World Superbike Team), vítěze druhého závodu v Malajsii. Američan mezi superbiky přestoupil z MotoGP a v šestém kole si na své konto připsal první vítězství. V jeho případě první od roku 2006, takže chuť si to zopakovat bude mít znovu na Donington Parku, který zná, třebaže tam už nějaký ten rok nezávodil. Do Británie přijede jako šestý muž průběžného pořadí, ale jen s deseti body ztráty na čtvrtou příčku týmového kolegy VD Marka.

V první desítce jsou ještě dva závodníci z Velké Británie. Prvním z nich je Leon Camier (MV Agusta Reparto Corse), jenž je průběžně osmý a zatím nejlépe zajel ve druhém klání v Imole, kde byl pátý. Charakter okruhu může jemu i jeho stroji MV Agusta vyhovovat a stejně tak Brit může počítat s podporou domácího publika. Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) je průběžně devátý. Talentovaný Brit má jet poprvé s Yamahou na domácí půdě, ale má to poměrně dost komplikované, protože si z Malajsie přivezl zlomenou klíční kost a má po operaci. Lowes je odhodlán do víkendu nastoupit, ale je otázkou, zda ho dokončí. Druhý jezdec Yamahy Sylvain Guintoli (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) stále není fit po zlomenině kotníku z Imoly, takže nepojede ani Donington Park, kde ho zastoupí Američan Cameron Beaubier.

Domácí podnik má před sebou tým Milwaukee BMW, který tak bude pod drobnohledem médií a fanoušků. Po dvanácti odjetých závodech je loňský šampion BSB Josh Brookes (Milwaukee BMW) s 39 body na patnácté pozici, český závodník Karel Abraham (Milwaukee BMW) nasbíral bodů osmnáct a je osmnáctý. V Malajsii Abraham získal čtyři body v prvním klání, ve druhém skončil hned krátce po startu. Co bylo důvodem jeho odstoupení prozradil v tiskové zprávě, kde píše: „Když před startem začalo pršet, trochu jsem znervózněl, protože jsem za víkend ani jednou nejel na mokré trati,“ uvedl Karel Abraham. „Měl jsem problém se systémem launch control a kontrolou zvedání kola při nájezdu do zatáčky.“

„Věděl jsem tedy, že je s motorkou něco špatně. Nechtěl jsem riskovat zničení motorky, nebo abych se zranil, proto jsem bohužel musel ze závodu odstoupit. Byla to opravdu škoda, protože do té doby se víkend vyvíjel docela dobře a udělali jsme velký pokrok na motorce.“

„Doufám, že před dalším závodem v Doningtonu budeme schopni se vyvarovat podobným problémům, a že všechno bude fungovat. Vím, že kluci budou velmi tvrdě pracovat, aby bylo vše připravené, a já udělám vše proto, abych dosáhl co nejlepších výsledků,“
dodal jezdec z Brna.

Závod v Malajsii byl poslední pro Joshe Hooka, poslední myšleno s týmem Grillini Racing, který se s Australanem rozloučil a do sedla Kawasaki povolal Jihoafričana Sheridana Moraise, který je jezdcem vytrvalostního mistrovství světa motocyklů. Morais s týmem Grillini už závodil v roce 2014 a nyní má šanci se ukázat znovu a možná získat pro nadcházející sezonu stálé místo.

V týmu Pedercini Racing odstartuje znovu Anthony West, který nahradí zraněného Sylvaina Barriera. Australan jel poprvé mistrovství světa v kategorii superbiků před dvěma týdny v Malajsii a okamžitě si na konto připsal osmnáct bodů. Takový přísun bodů tým dlouho neviděl a všichni netrpělivě očekávají, jak si West povede v Donington Parku.

FIM Superbike – Stav po Malajsii:

1 - J. REA - KAWASAKI - 257 bodů
2 - C. DAVIES - DUCATI - 215
3 - T. SYKES - KAWASAKI - 187
4 - M. VAN DER MARK - HONDA - 125
5 - D. GIUGLIANO - DUCATI - 118
6 - N. HAYDEN - HONDA - 115
7 - J. TORRES - BMW - 103
8 - L. CAMIER - MV AGUSTA - 73
9 - A. LOWES - YAMAHA - 70
10 - L. SAVADORI - APRILIA - 66
11 - S. GUINTOLI - YAMAHA - 58
12 - X. FORÉS - DUCATI - 56
13 - M. REITERBERGER - BMW - 53
14 - A. DE ANGELIS - APRILIA - 41
15 - J. BROOKES - BMW - 39
16 - R. RAMOS - KAWASAKI - 36
17 - A. WEST - KAWASAKI - 18
18 - K. ABRAHAM - BMW - 18
19 - M. BAIOCCO - DUCATI - 12
20 - L. MAHIAS - KAWASAKI - 9
21 - L. SCASSA - DUCATI - 3
22 - M. JONES - DUCATI - 2
23 - J. HOOK - KAWASAKI - 2
24 - S. BARRIER - KAWASAKI - 2
25 - D. SCHMITTER - KAWASAKI - 1
26 - M. LUSSIANA - BMW - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist