TT Assen – závodní sobota

Dnem závodu v Assenu je sobota, což je jediná výjimka v kalendáři motocyklového šampionátu. Počasí dnes hrálo prim a jezdci absolvovali velmi náročná klání. Závod Moto3 vyhrál Alex Márquez, v Moto2 slavil vítězství Anthony West a v MotoGP Marc Márquez. Jakub Kornfeil byl jedenáctý, Karel Hanika závod nedokončil a Karel Abraham bodoval čtrnáctým místem.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do šestadvaceti kol závodu královské kubatury startuje poprvé v kariéře z pole position jezdec kategorie Open Aleix Espargaró (NGM Mobile Forward Racing). Druhý je na startu lídr průběžného hodnocení, úřadující mistr světa a vítěz posledních sedmi Grand Prix Marc Márquez (Repsol Honda Team). Ze třetí pozice v první řadě startuje do závodu Dani Pedrosa (Repsol Honda). Z druhé řady startuje Andrea Iannone (Pramac Racing), Cal Crutchlow (Ducati Team) a Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3). Tovární Yamahy Jorge Lorenza a Valentina Rossiho (Movistar Yamaha MotoGP) stojí na v pořadí deváté a dvanácté pozici. Čech Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) je na startu třináctý.

  • Start závodu byl nejdřív posunut na 14:05 hodin, ale kvůli dešti je znovu odložen. Při nájezdu na start spadl Stefan Bradl (LCR Honda MotoGP)
  • boxovou uličku otevřou ve 14:05 hodin a jezdci zajedou dvě zaváděcí kola
  • závod je vyhlášen jako mokrý
  • Valentino Rossi a Pol Espargaró hladké přední/zadní pneu - ostatní měkká směs do deště přední/zadní - Cal Crutchlow a Yonny Hernandez tvrdá směs do deště přední/zadní
  • Valentino Rossi mění na poslední chvíli motorku s obutím do deště, startuje z boxové uličky
Po startu závodu převzal vedení Marc Márquez následován Andrea Doviziosoem (Ducati Team) a Aleixem Espargarem. Na čtvrté pozici najel do druhého kola Dani Pedrosa, pátý Andrea Iannone, šestý Cal Crutchlow, sedmý Jorge Lorenzo. Karel Abraham byl po startu z třinácté pozice šestnáctý. Valentino Rossi po startu z boxové uličky figuroval ve druhém kole na třináctém místě.

Po pěti odjetých kolech vedl Marc Márquez před Andrea Doviziosem a Aleixem Espargarem. Karel Abraham figuroval na čtrnácté pozici. Dráha začala postupně osychat a blížila se výměna motocyklů za stroje s nastavením na suchou trať. Do boxů zajeli jezdci v rozmezí pátého až osmého kola závodu. Na hladkých pneumatikách to ale ještě dost klouzalo o čemž se přesvědčil Marc Márquez, který měl krátký výlet mimo trať.
V sedmém kole byl na prvním místě Andrea Dovizioso, druhý Marc Márquez na Itala ztrácel čtyři sekundy, třetí jel Japonec Hiroshi Aoyama (Drive M7 Aspar), ale ten už v dalším kole zamířil do boxů pro druhou motorku a na trať se vrátil osmnáctý. Po deseti kolech vedl s čtyřsekundovým náskokem Andrea Dovizioso, druhý pokračoval Marc Márquez a na třetím místě jel Aleix Espargaró. Karel Abraham byl patnáctý a na zadním kole měl Jorge Lorenza.

Kde byly nějaké souboje, tak o pátou pozici mezi Andrea Iannonem, Álvarem Bautistou, Calem Crutchlowem, Valentinem Rossim a Brocem Parkesem (Paul Bird Motorsport). Závod byl ve své polovině, když Marc Márquez snížil náskok prvního Doviziosa na rozdíl 1,1 sekundy. Dalo se předpokládat, že brzy na Itala zaútočí. Co se předpovědět nedalo, tak počasí, protože v Assenu to vypadalo na další déšť a další možnou výměnu motorek. Karel Abraham už byl čtrnáctý.
Před nájezdem do šestnáctého kola převzal vedení v závodu Marc Márquez, který tak mířil za svým osmým vítězstvím v řadě. Na druhém místě pokračoval Andrea Dovizioso a o třetí místo bojoval Aleix Espargaró s Danim Pedrosou. Valentino Rossi projel polem jezdců na pátou pozici, ale od stupňů vítězů ho dělilo patnáct sekund. Po pádu Pola Espargara pokračoval Karel Abraham na třinácté pozici, na body se také dostal Jorge Lorenzo, jemuž patřila patnáctá pozice.

Pět kol před cílem vedl Marc Márquez náskokem tří sekund před Andrea Doviziosem. Třetí jel Dani Pedrosa, který rozhodl souboj s Aleixem Espargarem a v závodu pokračoval sám. Čtvrtý byl Aleix Espargaró, pátý Valentino Rossi. Karel Abraham byl třináctý, ale rychle se k němu přibližoval čtrnáctý Jorge Lorenzo. Jediným jezdcem, který v závodu nepokračoval byl po pádu Pol Espargaró.
Poosmé v řadě letos vyhrál závod seriálu mistrovství světa Marc Márquez, vítěz holandské TT. Na druhém místě projel cílem jezdec Ducati Andrea Dovizioso, body za třetí místo si připíše Dany Pedrosa. Nejlepším jezdcem kategorie Open je čtvrtý Aleix Espargaró. Brněnský závodník Karel Abraham bodoval čtrnáctým místem.

TT Assen, MotoGP – Závod (26kol)
zataženo, 19°C, dráha mokrá/suchá, 25°C, vlhkost: 69%
- výměna motocyklů v boxech


1 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 43'29.954
2 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +6.714
3 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +10.791
4 - Aleix ESPARGARO - SPA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +19.199
5 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +25.813
6 - Andrea IANNONE - ITA - Pramac Racing - Ducati - +29.003
7 - Alvaro BAUTISTA - SPA - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +30.882
8 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +30.985
9 - Cal CRUTCHLOW - GBR - Ducati Team - Ducati - +44.031
10 - Stefan BRADL - GER - LCR Honda MotoGP - Honda - +48.662
11 - Broc PARKES - AUS - Paul Bird Motorsport - PBM - +51.863
12 - Scott REDDING - GBR - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +1'00.329
13 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +1'04.641
14 - Karel ABRAHAM - CZE - Cardion AB Motoracing - Honda - +1'05.980
15 - Danilo PETRUCCI - ITA - Octo IodaRacing Team - ART - +1'17.611
16 - Hiroshi AOYAMA - JPN - Drive M7 Aspar - Honda - +1'19.753
17 - Nicky HAYDEN - USA - Drive M7 Aspar - Honda - +1'27.630
18 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Avintia - +1'28.142
19 - Yonny HERNANDEZ - COL - Energy T.I. Pramac Racing - Ducati - +1kolo
20 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Avintia - +1kolo
21 - Michael LAVERTY - GBR - Paul Bird Motorsport - PBM - +1kolo
22 - Colin EDWARDS - USA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +3kola

Závod nedokončil/ neklasifikován:
Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - 8kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist