Šestnáctá GP sezony - Velká cena Malajsie

Kapitoly článku

Moto2 – Preview

V japonské Grand Prix snad ani nemohl Španěl Marc Márquez (Catalunya Caixa Repsol) lépe dokázat svou převahu nad ostatními soupeři než způsobem, jakým se závod vyvíjel po jeho nepovedeném startu. V momentě, kdy byl závod odstartován a ostatní vyrazili ze svých pozic, Márquez zůstal stát se zařazeným neutrálem. Naštěstí nedošlo k žádnému karambolu, každý se Španělovi stačil vyhnout a jezdec Suteru vyrazil do třiadvaceti kol mezi posledními. Márquez otočil plynem a předvedl neskutečnou jízdu, když už v sedmém kole jel třetí a do desátého najížděl první. Vedoucí pozici si udržel až do cíle a na konto si připsal letos osmé první místo.

Jeho náskok v průběžném hodnocení teď představuje třiapadesát bodů a to je vzhledem k jeho současné formě celkem solidní trumf v boji o titul. Nicméně na Malajsii nemá Španěl vůbec dobré vzpomínky, protože tam loni nešťastně havaroval a přitom si zranil oční nerv. Problémy s dvojím viděním rázem ukončily sezonu a vyřešila je až lednová operace. Nikdo to nechtěl přiznat, ale v průběhu zimní přestávky se vážně uvažovalo, že to také může znamenat konec jeho kariéry v motocyklovém šampionátu. Sečteno a podtrženo, pokud Márquez v Malajsii vyhraje, paradoxně právě na tomto okruhu získá titul mistra světa, o který tam loni přišel.

Druhý v pořadí Pol Espargaró (Tuenti Movil HP 40) se po závodu v Japonsku nechal slyšet, že o mistrovský titul bude bojovat až do konce, tedy do momentu, kdy už nebude mít ani matematickou šanci Márqueze porazit. Přesto můžeme považovat letošní výkon Pola Espargara za obrovský úspěch a pro tým Sita Ponse rozhodně výraznou změnu k lepšímu. Vždyť loni byl Espargaró celkově dvanáctý s pětasedmdesáti body. Dnes jich má Španěl na svém kontě dvakrát tolik, bojuje o titul a s nejvyšší pravděpodobností skončí druhý. Určitě je to velký úspěch. Loni byl blízko titulu Márquez, ale nakonec se musel spokojit s druhým místem. V příštím roce to bude nepochybně Pol Espargaró, kdo bude od začátku sezony udávat tempo kubatury šestistovek.
Andrea Iannone (Speed Master) si v Japonsku prožil jeden z nejhorších víkendů dosavadní části sezony. Italovi se vůbec nedařilo v trénincích, kvalifikoval se osmnáctým časem a závod dokončil osmnáctý, takže bez bodu. Takový výpadek může Itala v závěru sezony mrzet. Letos závodí v Moto2 posledním rokem, protože od příští sezony pojede s Pramac Racingem v MotoGP a to je samozřejmě trošku jiná liga než současné šestistovky. Teď má poslední tři závody k tomu, aby ukázal, že je jezdcem, který si přestup do prestižní kubatury zaslouží.

Celkově třetí by moc rád letošní sezonu uzavřel Thomas Lüthi (Interwetten Paddock), pro něhož by to bylo zatím nejlepšího umístění v Moto2. Už teď má víc bodů než získal v jednotlivých sezonách svého působení ve střední kubatuře a jediný bod ho nyní dělí od třetího Iannoneho. To je pro Švýcara velká šance a rozhodně motivace před víkendovým závodem v Malajsii. V závodech Velké ceny San Marina a Aragonie si vybral slabší chvilku, protože tam na Itala dost ztratil, ale závod v Japonsku ho do boje o třetí pozici zase vrátil. Lüthi má druhou šanci a tři závody k tomu, aby ji využil.

Scott Redding (Marc VDS Racing) uzavírá první pětici jezdců průběžného hodnocení Moto2. Britský závodník ztrácí na třetí místo třicet čtyři bodů a je v pozici, kdy si jen může počkat na zaváhání Iannoneho s Lüthim, kteří teď půjdou tvrdě po sobě. Stát se může cokoliv a pro Brita zatím není nic ztraceno. V posledních dvou závodech bodoval třetím a čtvrtým místem, což je ve srovnání s jeho týmovým kolegou Mika Kalliem (Marc VDS Racing) rozdíl jako den a noc, protože finský jezdec v ani jednom z nich nebodoval. Kallio je průběžně šestý a pokud bude v tomto tempu pokračovat může se klidně stát, že se na jeho místo posune Bradley Smith (Tech 3 Racing). Britský jezdec francouzského prototypu Mistral ale šanci na snížení ztráty zatím nevyužil. Přitom Brit v přípravě na velkou cenu zaznamenal perfektní výsledky, ale ze závodu v Japonsku musel odstoupit kvůli poruše motoru v době, kdy jel na čtvrtém místě.

Pro titul Nejlepšího nováčka roku 2012 míří Francouz Johann Zarco (JiR Moto2), který je s osmdesáti čtyřmi body ve vedení tabulky nováčků a v průběžné klasifikaci Moto2 mu patří devátá pozice. Přechod Johanna Zarca z nejnižší kubatury na prototyp Moto2 nelze hodnotit jinak než jako úspěšný, což se zatím nedá říct o jeho velkém rivalovi ze ´stopětadvacítek´ Nicolasi Terolovi (Mapfre Aspar Team Moto2), který je s devatenácti body dvacátý.

Průběžné pořadí MS, Moto2 (14/17):

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Suter - 283
2 - Pol ESPARGARO - SPA - Kalex - 230
3 - Andrea IANNONE - ITA - Speed Up - 178
4 - Thomas LUTHI - SWI - Suter - 177
5 - Scott REDDING - GBR - Kalex - 144
6 - Mika KALLIO - FIN - Kalex - 110
7 - Bradley SMITH - GBR - Tech 3 - 96
8 - Esteve RABAT - SPA - Kalex - 93
9 - Johann ZARCO - FRA - Motobi - 84
10 - Dominique AEGERTER - SWI - Suter - 80
11 - Simone CORSI - ITA - FTR - 78
12 - Claudio CORTI - ITA - Kalex - 74
13 - Alex DE ANGELIS - RSM - FTR - 61
14 - Takaaki NAKAGAMI - JPN - Kalex - 50
15 - Julian SIMON - SPA - Suter - 47
16 - Toni ELIAS - SPA - Suter - 34
17 - Randy KRUMMENACHER - SWI - Kalex - 24
18 - Anthony WEST - AUS - Speed Up - 21
19 - Xavier SIMEON - BEL - Tech 3 - 19
20 - Nicolas TEROL - SPA - Suter - 19
21 - Jordi TORRES - SPA - Suter - 14
22 - Mike DI MEGLIO - FRA - Kalex - 13
23 - Max NEUKIRCHNER - GER - Kalex - 8
24 - Axel PONS - SPA - Kalex - 8
25 - Ratthapark WILAIROT - THA - Suter - 8
26 - Ricard CARDUS - SPA - AJR - 6
27 - Gino REA - GBR - Moriwaki - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist