Šestá GP sezony - Velká cena Velké Británie

Kapitoly článku

Moto3

Po pěti úvodních závodech sezony máme v nejnižší kubatuře Moto3 jen dva jezdce, kteří dokázali bodovat v každém z nich. Je to průběžně osmý Alberto Moncayo a vedoucí jezdec šampionátu Sandro Cortese (Red Bull KTM Ajo). Německý závodník zvládl deštivou Velkou cenu Francie už jenom tím, že dojel do cíle a protože nebodoval ani jeden z jeho nejbližších soupeřů, udržel si vedoucí pozici. Cortese dokazuje, že KTM má na to, aby letos bojovali o vítězství a to se musí rakouskému výrobci líbit. Po závodu v Katalánsku, kde si dojel pro dvacet bodů, zůstal ve vedení, ale Maverick Viñales už začíná jeho náskok postupně stahovat.

Druhý Maverick Viñales (Avintia Blusens) sice v každém závodě nebodoval, ale dva už letos vyhrál, jednou byl druhý a jeho zatím nejhorším výsledkem je nula bodů z Le Mans. Španělovým cílem je převzít vedení v průběžném hodnocení a o to se určitě pokusí už tuto neděli na dráze britského Silverstonu. Španěl má k dispozici stroj FTR/Honda a od začátku sezony dokazuje, že také toto spojení může být solidním nástrojem v boji o přední příčky.

Třetím jezdcem v pořadí je Španěl Luis Salom (RW Racing GP), jenž patří do řad jezdců závodících na prototypech Kalex/KTM. Změna na vyšší čtyřdobou kubaturu dvacetiletému Salomovi rozhodně prospěla. Už loni zaznamenal dvě třetí místa v Holandsku a Austrálii, ale letošní druhé místo z portugalské Grand Prix je zatím jeho nejlepším výsledkem v mistrovství světa.

Raketový start do sezony 2012 Ital Romano Fenati (Team Italia FMI) zpomalil na minimum, protože si z posledních tří závodů odvezl jen sedm bodů. Zatím to Italovi stačí na průběžné čtvrté místo a navíc má šanci už tento víkend atakovat třetího Saloma, na kterého momentálně ztrácí tři body.
Sedm bodů ztráty na Fenatiho má pátý Louis Rossi (Racing Team Germany), který vyhrál domácí podnik v Le Mans a se štěstím si odvezl body za čtvrté místo z Katalánska. Jeho uvolněný tlumič výfuku mohl znamenat vyloučení ze závodu, ale velké plus pro Francouze, nestalo se. V Británii to ale nebude mít jednoduché, protože musí odolat tlaku ze strany šestého Španěla Alexe Rinse (Estrella Galicia 0,0), který ztrácí jen jediný bod.

Jakub Kornfeil (Redox-Ongetta-Centro Seta) je po pěti kolech s dvanácti body sedmnáctý. Jeho postavení v tabulce samozřejmě mohlo vypadat lépe, ale ne vždy je štěstí na vaši straně. To samé platí v případě české stáje Moto FGR, které v Katalánsku jen těsně unikla bodovaná pozice, když Jasper Iwema projel cílem šestnáctý. Holanďan je momentálně na průběžném dvacátém místě. V Británii začíná další příběh letošního ročníku a věřme, že pro české barvy se šťastným koncem.

Na divokou kartu pojede v britské Grand Prix John McPhee (Racing Steps Foundation KRP) a Fraser Rogers (Racing Steps Foundation KRP).

Silverstone, Velká Británie
125ccm

Nejrychlejší kolo: 2010 Pol Espargaró (Derbi) 2'13,781
Rekord Okruhu: 2010 Pol Espargaró (Derbi) 2'13,781
Pole position: 2010 Marc Márquez (Derbi) 2'14,667
Maximální rychlost: 2010 Pol Espargaró (Derbi) 232,9 Km/h

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist